Google a transferat în 2016 suma de 16 miliarde de euro în Insulele Bermude, pentru taxe mai mici

Google, parte a grupului Alphabet, a transferat în 2016 suma de 15,9 miliarde de euro (19,2 miliarde dolari) într-o firmă paravan înregistrată în Insulele Bermude, pentru a economisi în anul respectiv taxe de cel puţin 3,7 miliarde de dolari, potrivit declaraţiilor oficiale depuse de companie în Olanda, transmite Bloomberg citat de News.ro.
Economica.net - mie, 03 ian. 2018, 06:45
Google a transferat în 2016 suma de 16 miliarde de euro în Insulele Bermude, pentru taxe mai mici

Compania se foloseşte de două structuri, cunoscute sub numele de ”Double Irish” şi „Dutch Sandwich”, pentru a-şi proteja majoritatea profiturilor de impozite. Aceste structuri implică transferarea veniturilor dintr-o subsidiară irlandeză într-o companie olandeză care nu are angajaţi, iar de acolo într-o cutie poştală din Insulele Bermude deţinută de o altă companie înregistrată în Irlanda, scrie News.ro.

Suma de bani transferată de Google în 2016 prin această structură fiscală a fost cu 7% mai mare faţă de anul anterior, potrivit declaraţiilor depuse de companie la Camera de Comerţ din Olanda, pe 22 decembrie, făcute publice marţi.

Informaţia a fost publicată pentru prima oară de publicaţia olandeză Het Financieele Dagblad.

”Plătim toate taxele datorate şi respectăm legislaţia fiscală în fiecare ţară din lume în care desfăşurăm activităţi. Rămânem dedicaţi să contribuim la dezvoltarea ecosistemului online”, a afirmat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Google.

Google este presată de instituţiile de reglementare şi de autorităţile guvernamentale ale unor state din toată lumea pentru că nu plăteşte taxe suficiente. Anul trecut, Google a scăpat de plata unor taxe de 1,12 miliarde de euro în Franţa, după ce o instanţă de judecată a stabilit că subsidiara sa din Irlanda, care obţine venituri din publicitatea vândută de companie în Franţa, nu deţine o bază de operaţiuni permanentă în această ţară.

Comisia Europeană a analizat modalităţi prin care să oblige companiile americane din sectorul tehnologiei, care folosesc structuri fiscale similare, să plătească taxe mai mari.

Guvernul irlandez a modificat în 2015 legislaţia fiscală astfel încât aranjamentele fiscale de tip „Double Irish” să nu mai fie posibile, dar companiile care folosesc structura respectivă pot continua să o facă până la sfârşitul lui 2020.

Potrivit declaraţiilor financiare depuse de Google în Statele Unite, compania a plătit în 2016, la nivel global, un impozit pe profit de 19,3%, nivel obţinut prin transferarea majorităţii profitului operaţiunilor internaţionale în entitatea înfiinţată în Bermude.

Profitul total înainte de taxe obţinut de Google în străinătate a fost, la sfârşitul lui 2016, de 60,7 miliarde de dolari, potrivit datelor depuse de companie la Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare.

Legislaţia fiscală adoptată în Statele Unite în decembrie încurajează companii precum Google să repatrieze o mare parte din numerar, pentru că acestea vor beneficia, o singură dată, de un impozit pe profit de 15,5%. Ulterior, profitul obţinut în afara SUA va fi impozitat cu 10,5%, dar companiile vor putea deduce obligaţiile fiscale din străinătate.

Legislaţia americană va impune şi o taxă de 13,1% pe redevenţele încasate pentru unele brevete în străinătate, ceea ce ar putea afecta licenţele acordate de subsidiara din Bermude pentru drepturi de proprietate intelectuală unor alte subsidiare străine.

Google Ireland încasează majoritatea veniturilor internaţionale din publicitate ale companiei, iar apoi transferă banii la subsidiara olandeză Google Netherlands Holdings. O subsidiară a Google din Singapore care colectează majoritatea veniturilor companiei din regiunea Asia-Pacific procedează la fel.

Compania olandeză transferă apoi banii către Google Ireland Holdings Unlimited, care are dreptul să acorde licenţe de proprietate intelectuală în afara SUA. Compania respectivă este stabilită în Bermude, unde nu se plăteşte impozit pe profit. Utilizarea celor două entităţi irlandeze este supranumită „Double Irish”, iar folosirea subsidiarei olandeze, care este intermediară între cele două companii irlandeze, este numită „Dutch Sandwich.”

 

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...