Google la aniversarea a 20 de ani: cum a reuşit un motor de căutare să redefinească lumea

În urmă cu 20 de ani, într-un garaj din SUA, Larry Page şi Sergey Brin, doi studenţi şi-au propus să organizeze toate informaţiile din lume într-un singur loc pentru ca toată lumea să le poată folosi. Astfel, în septembrie 1988 s-a născut Google, care între timp s-a transformat într-un gigant tehnologic. Nici o companie de tehnologie nu a reuşit să modeleze internetului și viaţa modernă mai mult ca Google. Compania, care a început ca un motor de căutare, gestionează acum opt produse cu mai mult de 1 miliard de utilizatori fiecare.
Lidia Neagu - Dum, 09 sept. 2018, 06:53
Google la aniversarea a 20 de ani: cum a reuşit un motor de căutare să redefinească lumea

Google domină competitorii graţie motorului de căutare, a browserului web și sistemului de operare mobil, ceea ce face din gigantul american un adevărat gatekeeperul a lumii online pentru mulți utilizatori de internet din lume, o poziție pe care unii o consideră prea puternică.

Potrivit Fortune, compania are o capitalizare de piață de peste 850 miliarde de dolari şi spune că a indexat sute de miliarde de pagini. De-a lung timpului, și-a schimbat numele de două ori, a transformat căutarea on-line și a publicității digitale și a servit ca un concurent feroce pe piața smartphone-urilor, pentru laptop-uri ieftine și în autoturisme care se conduc singure.

Iniţial, motorul de căutare s-a numit BackRub, după care în 1997 a devenit Google cu ajutorul unei investiţii de 100.000 de dolari de la co-fondatorul Sun Microsystems, Andy Bechtolsheim. Page şi Brin s-au mutat la garajul lui Susan Wojcicki, care în prezent este șeful YouTube. Începând de atunci Google a crescut și a crescut.

 Iată un calendar al evenimentelor importante din istoria companiei:

1998: Pe lângă Bechtolsheim, Google a primit peste un milion de dolari de la David Cheriton (profesor la Stanford), Ram Shriram (ex-Netscape) și Jeff Bezos. Sunt urmate investiții mai mici.

1999: Compania mai primeşte încă 25 milioane de dolari și se mută la Mountain View, California. Cei doi fondatori încearcă să vândă Google companiei Excite, un motor de căutare important la acea dată, însă tranzacţia nu a reuşit.

2000: Google devine furnizorul de servicii de căutare Yahoo, un aranjament care va dura până în 2004. Yahoo a operat propriul motor de căutare până când a trecut la Microsoft Bing în 2010. Google lansează, de asemenea, prima versiune non-engleză a site-ului. Totodată, şi-a lansat seria de „Doodles”.

2001: Fostul director executiv de la Sun Microsystems, Eric Schmidt, se alătură ca președinte, devenind mai târziu CEO.

2002: Se lansează Google News. Yahoo oferă 3 miliarde de dolari pentru compania privată, dar Google refuză oferta.

2003: Google achiziționează Blogger, unul dintre cei mai vechi promotori de blogging și blog hosting. Compania lansează Google AdSense, care plasează anunțuri pe site-urile editorilor – chiar bloguri cu trafic redus – și le împarte veniturile din publicitate.

2004: Se lansează Gmail, un serviciu de e-mail, cu o capacitate enormă de stocare online, de un gigabyte. Spaţiul de stocare s-a dublat un an mai târziu. Google lansează Google Print, şi mai târziu Google Books.

2005: Compania lansează Google Maps și Google Earth, două aplicaţii pentru navigație și imagini prin satelit și Google Talk pentru chat. Într-o ofertă publică de acțiuni, Google strânge peste 4 miliarde de dolari.

2006: Google lansează o versiune cenzurată a motorului de căutare din China, în opoziţie cu misiunea declarată a companiei de a face disponibile toate informatiile din lume. De asemenea, achiziționează YouTube și lansează Google Docs și Spreadsheets, aplicații web gratuite care concurează cu produse Microsoft Office.

2007: Google începe distribuirea sistemului de operare Android smartphone către dezvoltatori. Google cumpără DoubleClick, o rețea importantă de publicitate, iar modul StreetView este adăugat în Google Maps.

2008: Se lansează browserul web Chrome, precum și primul smartphone care rulează cu Android G1 de la T-Mobile

2009: Google începe proiectul pentru maşinile fără şofer.

2010: Compania lansează primul său telefon, Nexus One. Firma își închide motorul de căutare în China continentală. Într-un efort de a stimula internetul în banda largă, Google începe să creeze rețele de fibră optică la nivel de oraș, pe care a încetat să le extindă în 2016.

2011: Apare primul laptop Chromebook, care rulează sistemul de operare Chrome. Compania cumpără producătorul de telefoane mobile Motorola Mobility, în special pentru brevetele sale, începe concedieri majore. Larry Page devine CEO Google. De asemenea, se lansează Google+, o reţea de socializare care vroia să devină concurenta Facebook.

2012: Google lansează ochelarii Google Glass, conectați la rețea, care afişează o suprapunere de date și imagini în mișcare pe lentile, o abordare numită realitate augmentată.

2013: Firma achiziționează aplicația Waze, o aplicație de navigare și evitare a traficului, și introduce Chromecast, pentru streaming media la televizoare.

2014: Google cumpără compania Nest și dezvăluie un prototip al autoturismului său care se conduce singur.

2015: Google se reorganizează într-o companie de holding numită Alphabet, Inc., dintre care Google este doar o divizie. Sundar Pichai devine CEO-ul său. Se lansează Google Photos, înlocuind predecesorul său, Picasa.

2016: Vor fi introduse difuzoare inteligente Home. Google Assistant bazat pe voce, apare, de asemenea, ca parte din Home și Allo. (Allo a fost mai târziu „întreruptă”, dar nu anulată.)

2017: Waymo, divizia de maşini cu auto-conducere a Alphabet, dă în judecată Uber, pe care o acuză că s-a întemeiat pe furtul secret comercial. Uber este de acord să cadă la înşelegere în 2018. Google dezvăluie că părțile afiliate ruse au cumpărat anunțuri destinate să afecteze alegerile prezidențiale din 2016, deși a fost o sumă modestă cheltuită.

2018: Acoperirea și influența companiei Google în lumea de astăzi este atât de categorică, încât nicio altă companie modernă nu o poate echiva. Astfel, este de înțeles că societatea s-a confruntat cu o serie de provocări juridice pe parcursul anilor legate de confidențialitate și practicile anticoncurențiale. Dar nici una nu a fost la fel de solidă ca amenda de 5 miliarde de dolari din vara trecută pe care a primit-o din partea Uniunii Europene pentru încălcări antitrust în cazul Android, scrie The Verge.

Comisia Europeană a stabilit că Google acorda prioritate propriului serviciu de cumpărături în anunțurile afișate în browserul Chrome, care este preîncărcat implicit pe majoritatea telefoanelor smartphone Android.

La doar o lună după amendă, președintele american Donald Trump a acuzat Google că manipulează rezultatele căutării pentru a cenzura știrile conservatoare. Este foarte probabil ca astfel de provocări juridice să nu fie ultimele pentru Google, pe măsură ce continuă să crească mult dincolo de proiectul de cercetare Stanford de la care demarat acum 20 de ani.

 

 

Grafic: www.statista.com.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...