Ce afaceri are în România compania de audit care nu a văzut miliardul furat din băncile moldoveneşti

Una dintre cele mai mari companii de audit financiar şi consultanţă din lume, grupul Grant Thornton, se află în centrul scandalului bancar din Republica Moldova, acuzat de neglijenţă şi incompetenţă la Chişinău după ce a dat rapoarte pozitive de audit celor trei bănci din care a dispărut "miliardul furat". Grant Thornton România-Moldova a luat fiinţă la sfârşitul anului 2010, cu ambiţia de a ajunge la o cotă de 5% pe piaţa românească de audit.
Economica.net - lun, 06 iul. 2015, 21:22
Ce afaceri are în România compania de audit care nu a văzut miliardul furat din băncile moldoveneşti

La sfârşitul anului 2010, compania britanică de audit financiar şi consultanţă Grant Thornton îşi înfiinţa primul birou la Bucureşti. Lansarea oficială a Grant Thornton România-Moldova a avut loc aproape un an mai târziu, în toamna lui 2011, grupul anunţând, ca obiectiv, o cotă de 5% din piaţa românească de audit financiar. Compania se lăuda deja cu un portofoliu solid de clienţi în România, inclusiv Grawe România, Endava, Exalco, Biokarpet, Vae Apcarom şi Agrana.

„Ambiţia noastră este să devenim o alternativă la Big Four”, declara în 2011 Stephane Bride, la acea dată managing partner Grant Thornton România-Moldova, la lansarea companiei pe piaţa locală (cele patru mari companii globale de audit financiar – PWC, Ernst & Young, KPMG şi Deloitte – sunt supranumite Big Four).

Astăzi, Stephane Bride este ministru al Economiei în Republica Moldova, numit în funcţie în luna februarie, la scurt timp după ce a fost descoperit „jaful secolului” – trei mari bănci moldoveneşti au fost delapidate de 1 miliard de dolari, sumă care reprezintă aproximativ 15% din PIB-ul ţării.

De origine franceză, Bride este căsătorit cu o moldoveancă, Olesea Bride-Kucerovskaia, potrivit unui profil al ministrului realizat de Rise.md în luna februarie.

În 1999, Stephane Bride a condus o misiune de consultanţă în Republica Moldova pentru grupul France Telecom (Orange), care a şi intrat pe piaţă prin brandul Voxtel. Mai târziu, în 2001, Bride a înfiinţat biroul de la Chişinău al gigantului Ernst & Young, pe care l-a şi condus până în 2005 ca director executiv EY Moldova/Europa de Sud-Est. În 2010, s-a alăturat Grant Thornton, a cincea mare companie de audit financiar la nivel global, pentru a se ocupa de extinderea acesteia în România şi Moldova.

Grant Thornton România are trei firme partenere, Grant Thornton Audit SRL, Grant Thornton Tax SRL şi Grant Thornton SRL. Cele trei companii au avut anul trecut afaceri totale de peste 1 milion de euro, la un număr mediu de 29 de angajaţi cumulat, reiese din datele de pe site-ul Finanţelor. Afacerile Grant Thornton Audit SRL au crescut anul trecut cu 29%, la 2,63 milioane lei, iar profitul net al companiei a urcat de 2,6 ori, la 231 mii lei. În acelaşi timp, Grant Thornton Tax SRL a avut o cifră de afaceri de 745 mii lei, iar Grant Thornton SRL de 1,34 milioane de lei.

Biroul Grant Thornton România-Moldova este condus de Alexandros Emmanouilidis, partener. Tot partener este şi Olesea Bride, soţia ministrului Bride de la Chişinău. Reprezentanţii companiei de audit nu au răspuns la întrebările ECONOMICA.NET până la data publicării acestei ştiri.

Grant Thornton este una dintre cele mai prestigioase firme de contabilitate din lume, cu sediul în Marea Britanie şi afaceri anuale de miliarde de dolari în 130 de ţări.

În paralel cu desfăşufarea evenimentelor din Republica Moldova, autorităţile britanice derulau propria evaluare a serviciilor de audit ale Grant Thornton. Reglementatorul englez al pieţei serviciilor de contabilitate s-a arătat dezamăgit de auditurile Grant Thornton, scria Financial Times la acea dată.

Un articol publicat zilele trecute de The Guardian, realizat cu sprijinul Rise.md, ilustrează cinismul cu care o grupare organizată cu legături în Marea Britanie şi Rusia a îngenunchiat economia Republicii Moldova, dar şi lejeritatea de care au dat dovadă auditorii de la Grant Thornton, acuzaţi că au închis ochii faţă de un sistem complex de tranzacţii frauduloase prin care trei bănci moldoveneşti au fost delapidate de 1 miliard de dolari, bani care au fost scoşi din ţară.

Este suficient să amintim că leul moldovenesc s-a prăbuşit şi Republica Moldova se pregăteşte de faliment pentru a cuprinde gravitatea situaţiei.

Guvernul de la Chişinău a salvat cele trei bănci de la colaps cu un bailout echivalent cu jumătate din bugetul ţării. Au urmat prăbuşirea leului moldovenesc şi recesiunea, iar experţii citaţi de presa locală estimează că acoperirea găurii din sistemul bancar va dura 15 ani.

„Jaful secolului” a fost descoperit în noiembrie 2014 la Unibank, Banca de Economii şi Banca Socială, auditate începând din 2010, 2011, respectiv 2013 de Grant Thornton Moldova, afiliată reţelei globale Grant Thornton.

Iurie Chirinciuc, unul din membrii comisiei parlamentare care anchetează dezastrul, crede că Grant Thornton se face vinovată de neglijenţă şi de obstrucţionarea investigaţiei.

„Toate rapoartele (de audit – n.r.) dau opinii pozitive. Cum să dai opinie pozitivă când situaţia de la aceste bănci era atât de gravă?”, spune parlamentarul, citat de The Guardian.

Grant Thornton susţine, în replică la acuzaţii, că a atras atenţia acţionarilor băncilor şi autorităţilor de la Chişinău asupra mai multor nereguli constatate la cele trei bănci, iar rapoartele de audit conţin „alerte” privind credite acordate fraudulos.

Chirinciuc consideră însă că firma de audit nu ar fi trebuit să dea „notă de trecere” celor trei bănci. De asemenea, oficialul acuză auditorii că s-au opus vehement, în repetate rânduri, solicitărilor de a depune mărturie venite din partea autorităţilor.

După descoperirea fraudei din bănci, directorul Grant Thornton din Republica Moldova, Stéphane Bridé, a fost numit ministru al Economiei. Contactat de The Guardian, Bridé a afirmat că numirea sa în postul de ministru a fost făcută în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova, iar calităţile profesionale şi experienţa îl recomandă pentru funcţie.

Miliardul furat a declanşat retrageri masive din băncile moldoveneşti, în urma cărora moneda naţională a pierdut un sfert din valoare doar în luna februarie.

Firma de audit s-a bucurat de o ascensiune fulminantă în Republica Moldova, devenind rapid lider de piaţă. Şapte din cele mai mari 14 bănci locale au contractat serviciile Grant Thornton în doar patru ani. Lideri globali din prestigiosul Big Four – KPMG şi Deloitte – şi-au pierdut rapid cota de piaţă în favoarea noului-venit. Până în 2013, niciunul dintre cei doi giganţi globali nu avea în portofoliul din Republica Moldova mai mult de două bănci.

Contactaţi de The Guardian, reprezentanţii Grant Thornton Moldova neagă toate acuzaţiile şi susţin că auditorii nu pot fi responsabili dacă băncile nu au raportat corect şi exhaustiv informaţiile financiare.

„Am vrea să detectăm toate fraudele, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Auditare, însă rolul auditorului nu este să descopere fraude sau să-şi investigheze clienţii pentru fraudă. Credem în calitatea muncii noastre, de altfel recunoscută public, şi considerăm că opiniile de audit au fost corecte, având în vedere circumstanţele”, au declarat reprezentanţii biroului Grant Thornton Moldova într-un comunicat remis The Guardian.

Un purtător de cuvânt al grupului a afirmat că firmele membre Grant Thornton acţionează autonom, iar afacerile lor sunt evaluate de compania-mamă odată la trei ani. Grupul nu a precizat ce măsuri are de gând să ia în privinţa Grant Thornton Moldova.

Ancheta privind miliardul furat din băncile moldoveneşti continuă. Banca centrală şi guvernul de la Chişinău păstrează însă tăcerea pe această temă.

Te-ar mai putea interesa și
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra o creştere moderată, în perioada martie-mai, în timp ce pentru......
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă ...