Grâul ieftin din Europa ar putea scădea vânzările de porumb în Asia

Importatorii de cereale din Asia se aşteaptă la un aflux de grâu ieftin pentru hrana animalelor provenit din Ucraina şi Franţa după ce ploile abundente din Europa au afectat calitatea recoltelor de grâu care nu mai sunt bune decât pentru hrana animalelor, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 22 aug. 2014, 12:24
Grâul ieftin din Europa ar putea scădea vânzările de porumb în Asia

Coreea de Sud, Thailanda şi Filipine ar putea să importe grâu pentru hrana animalelor în loc de porumb, ceea ce ar pune presiuni pe preţul porumbului, care şi aşa se apropie de cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani pe fondul estimărilor privind o recoltă record în SUA.

‘Nu există nicio lipsă de grâu pentru hrana animalelor şi am putea vedea cum anumite cantităţi ajung în Asia în condiţiile în care tarifele de transport sunt rezonabil de ieftine’, a declarat Paul Deane, economist la ANZ Bank. ‘Ar fi o concurenţă pentru porumb’, a adăugat economistul.

Deşi nu există date definitive privind calitatea recoltelor de grâu din Europa, indiciile preliminare sugerează că o mare parte din producţie nu va îndeplini standardele producătorilor de făină, principalii săi clienţi, ceea ce îi va determina pe exportatori să se reorienteze spre pieţele de furaje.

Potrivit unor analişti, producţia de grâu pentru hrana animalelor în Europa Occidentală şi regiunea Mării Negre ar putea creşte în acest an până la 75 milioane tone, cu 13 milioane tone mai mult decât anul trecut. În plus, producătorii de furaje din Europa ar putea să utilizeze şi ei în acest an o cantitate suplimentară de trei milioane de tone de grâu pentru hrana animalelor, ceea ce le va permite să-şi reducă dependenţa de porumbul importat. Conform celor mai recente prognoze ale Departamentului american al Agriculturii, în sezonul care se va încheia în luna septembrie 2015 importurile de porumb ale Uniunii Europene se vor situa la 11 milioane tone, mai puţin decât estimările anterioare care mizau pe importuri de 13 milioane tone şi de asemenea mai puţin decât importurile de 15,5 milioane tone realizate în 2013/2014.

Coreea de Sud, al treilea mare importator mondial de porumb, se bazează în mod tradiţional pe livrările din SUA însă traderii şi analiştii sunt de părere că în acest an ar putea să se orienteze spre grâul din Marea Neagră. Coreea de Sud cumpără aproape 10 milioane tone de porumb anual, aproximativ 8% din cantitatea tranzacţionată la nivel mondial. De asemenea, producătorii de furaje din Thailanda şi Filipine se uită şi ei la grâul provenit din Ucraina chiar dacă în prezent preţurile sunt mai mari decât la porumb. În prezent, o tonă de grâu pentru hrana animalelor provenit din Ucraina este cotată pe piaţa din Asia la 240 de dolari, incluzând şi costul transportului în Asia, comparativ cu porumbul american care este oferit la 220 de dolari pe tonă.

‘Deocamdată nu este rentabil. Însă furnizorii de grâu pentru hrana animalelor nu au altă alegere decât să reducă preţurile pentru a putea concura cu porumbul’, a declarat un trader de cereale din Singapore.

Analiştii se aşteaptă ca preţurile globale la grâul pentru panificaţie să scadă pe fondul aşteptărilor privind oferta ridicată, ceea ce va conduce la o scădere şi mai mare în cazul preţurilor la grâul pentru hrana animalelor. Este posibil ca exportatorii din Ucraina să fie mai agresivi în reducerea preţurilor pentru a putea concura cu porumbul în condiţiile în care fermierii din regiunea Mării Negre se confruntă cu dificultăţi financiare. În schimb, fermierii din Europa Occidentală ar putea fi mai puţin tentaţi să reducă preţurile, astfel încât ar putea apărea stocuri mari de grâu cu o calitate redusă.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...