Grecia nu se poate baza pe BCE pentru a-şi rezolva problemele de finanţare – Draghi

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a reafirmat joi că reglementările nu permit BCE să achiziţioneze bonduri elene, în cadrul noului program de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 27 mart. 2015, 07:32
Grecia nu se poate baza pe BCE pentru a-şi rezolva problemele de finanţare - Draghi

‘Măsurile de relaxare a politicii monetare nu permit cumpărarea de bonduri elene din două motive. Primul este că nu putem achiziţiona obligaţiuni din state aflate sub programe de asistenţă financiară iar revizuirea acestor programe nu a fost finalizată. După cum ştiţi, în Grecia revizuirea a fost suspendată. Alt motiv este ratingul de credit prea scăzut atribuit acestor bonduri’, a afirmat şeful BCE răspunzând întrebărilor care i-au fost adresate în Parlamentul Italiei.

La începutul acestui an BCE a încetat să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale, ceea ce înseamnă că sarcina finanţării băncilor greceşti a căzut pe Banca Centrală a Greciei. Cu toate acestea, BCE păstrează controlul, în condiţiile în care împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin intermediul finanţării de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.

Miercuri, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că BCE a cerut creditorilor din Grecia să nu-şi majoreze deţinerile de obligaţiuni guvernamentale elene, inclusiv certificate de trezorerie.

Din cauza declinului veniturilor, Atena are probleme cu lichidităţile iar una dintre opţiuni ar fi majorarea plafonului de 15 miliarde de euro pentru obligaţiunile pe termen scurt. Deja Atena a ajuns la acest plafon, iar BCE are drept de veto în privinţa majorării lui.

‘În calitate de supervizori, BCE şi Banca Centrală a Greciei (BoG) au dat instrucţiuni creditorilor să nu-şi majoreze expunerea la obligaţiunile guvernamentale elene, din motive de prudenţă. Această acţiune este în linie cu deciziile de politică monetară adoptate deja de BCE’, susţin sursele citate.

Emiterea certificatelor de trezorerie este în prezent singura sursă de împrumuturi a Guvernului condus de Alexis Tsipras. Problema este una sensibilă deoarece băncile elene au folosit obligaţiuni pe termen scurt pentru a accesa finanţare de la Banca Centrală a Greciei şi apoi au investit tot în astfel de bonduri, ajutând statul să-şi acopere necesităţile de finanţare pe termen scurt.

‘BCE şi BoG au anunţat deja că alte certificate de trezorerie nu vor mai fi acceptate ca şi garanţii’, au declarat sursele. Luna viitoare, Grecia trebuie să rostogolească certificate de trezorerie în valoare de 2,4 miliarde de euro.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România

Te-ar mai putea interesa și
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio a aprobat miercuri, cu o largă majoritate, textul unei reforme......
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...