1EUR=4.6667 RON | Bucureşti 21 º
INDICI BURSIERI
BET
8611.11
0.0059
BETPlus
1281.35
0.0053
BET-FI
36900.78
-0.0023
BET-NG
722.61
0.0112
BET-XT
784.55
0.0045
ARAX
2.44
0.0000%
BIO
0.331
0.0000%
BRD
13.4
0.0000%
BRK
0.0774
0.2591%
BVB
24.4
0.0000%
DAFR
0.0156
-1.2658%
EBS
173.5
1.1662%
FP
0.938
0.0000%
OLT
0.35
0.8646%
PRSN
0.082
0.0000%
SIF1
2.53
-0.3937%
SIF2
1.21
-1.1438%
SIF3
0.202
0.7481%
SIF4
0.628
0.0000%
SIF5
2.165
0.0000%
SNP
0.393
0.3831%
TEL
23.8
0.6342%
TGN
352
1.7341%
TLV
2.36
0.4255%

Uzina Griro analizează varianta relocării: terenul, bun pentru un mega proiect imobiliar, Gara de Nord ar putea fi un nou pol al Capitalei

Acţionarii producătorului de utilaje tehnologice pentru industria petrolieră, chimică, energie şi mediu, analizează varianta relocării fabricii din Bucureşti. Aflat pe Calea Griviţei, terenul unde este amplasată fabrica are peste 10 hectare, iar compania a angajat experţi internaţionali pentru a studia oportunităţile de dezvoltare imobiliară.

Comenteaza
  • GALERIE
  • FOTO

Griro, companie deţinută de omul de afaceri iordanian Fahti Taher, este una dintre puţinele fabrici care mai funcţionează în interiorul oraşului. Rând pe rând, în ultimii ani, fabricile şi-au mutat activităţile de producere şi au lăsat locul unor proiecte imobiliare.

Compania a început demersurile de analiză în toamna anului trecut, atunci când a contractat serviciile unui consorţiu internaţional, care să studieze posibilitatea conversiei zonei într-un pol comercial, şi care să permită unui investitor sau partener să integreze zona industrială în peisajul urban al Capitalei. 

"Vrem să vedem care este viitorul terenului în situaţia finalizării relocării. Am angajat un consorţiu format din Raiffeisen Invetsment, secondată de două companii de profil, JLL şi Cushman Wakefield Echinox, cu serviciile arhitectului Sorin Gabrea, pentru a studia posibilitatea de investiţie. Vrem să vedem cât de interesantă ar putea fi o investiţie în regenerare urbană. Vrem să ducem mai departe producţia fabricii într-un loc potrivit, să putem creşte profitabilitatea companiei", a declarat într-o întâlnire cu ECONOMICA.NET, Constantin Toma, vice-preşedintele Griro. 

Cel mai probabil, anul viitor compania va avea o idee clară a ce se poate construi pe terenul Griro, dacă investiţia face sens şi dacă zona poate fi pusă în valoare ala cum se întâmplă şi în alte capitale europene, unde industria se relochează. "Avem 400 de muncitori, nu ne permitem să facem nicio greşeală", mai spune Toma. 

Griro a obţinut luna trecută avizul de oportunitate. Urmează PUZ-ul 

Pentru o imagine mai clară a ce s-ar putea construi pe terenul din Calea Griviţei, din apropierea Gării de Nord şi a Pasajul Basarab, compania trebuie să urmeze paşii pentru a obţine Planul Urbanistic Zonal (PUZ), care prevedere reglementările urbanistice, ce clădiri se pot construi. În luna mai a acestui an, Griro a obţinut certificatul de urbanism, iar luna trecută a primit şi avizul de oportunitate, necesar pentru următorul pas: elaborarea PUZ-ului.

Studiul de oportunitate, realizat de Western Outdoor, la care arhitectul Sorin Gabrea este acţionar, indică diferite variante arhitecturale ale unui proiect cu o componentă comercială de circa 80.000 de mp, una de birouri, similară ca suprafaţă, dar şi locuinţe şi un hotel, de circa 10.000 de mp. 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cu aceşti paşi, Griro vrea să vadă care este potenţialul urbanistic al zonei. "Vreau să ne pregatim pentru o eventuală relocare, ce conduce la eliberarea parţială sau totală a terenului", mai spune oficialul Griro, care subliniază că o decizie în acest sens nu a fost încă luată. 

De ce vrea Griro relocarea 

Compania a luat în calcul relocarea în urmă cu mai mulţi ani, şi asta pentru că se înregistrează costuri mari cu transportul utilajelor, de dimenisuni mari, pentru care e nevoie de autorizaţii de transport agabaritic. Iar transpotarea utilajelor mari către portul Constanţa, de unde produsele româneşti ajung în ţări precum Egipt, India, China, Iran, Malaezia şi chiar Uzbekistan, trebuie să treacă prin oraş. 

"Trebuie să fim competitivi, iar relocarea ar asigura un flux de producţie mai bun. Competiţia internaţională e foarte mare, ne batem cu China, Italia, Polonia. Să poţi să faci asta, trebuie să fii eficient! Acestea sunt simulari de a avea cea mai buna soluţie, şi sigur că şi cu terenul trebuie să facem ceva", ne-a mai declarat Constantin Toma. 

Celelalte motive care duc la relocarea activităţii fabricii au legătură cu promisiunile electorale ale PSD, partid aflat la guvernare, care a majorat salariul minin, dar şi creşterea costurilor cu energia şi gazul.  

Compania nu foloseşte decât 30% din activele fabricii, iar restul se întreţine. 

Celelalte motive care duc la relocarea activităţii fabricii au legătură cu promisiunile electorale ale PSD, partid aflat la guvernare, care au majorat salariile, dar şi faptul că au crescut tarifele la energie şi gaz. 

Un studiu realizat pentru companie în 2013, arată că un cost al relocării activităţii Griro este de patru milioane de euro, iar ca timp, e nevoie de circa trei ani. 

Un nou pol de dezvoltare la Gara de Nord 

Bucureştiul ar putea fi una dintre oraşele europene unde Gara de Nord este integrată cu o zonă comercială, dacă autorităţile îşi vor arăta disponibilitatea de a investi, poate, într-un parteneriat public-privat. După ce mai mulţi miniştri de la Transporturi au avut planuri măreţe de a transforma Gara de Nord într-un proiect mixt, în toamna anului trecut, arhitecţii Centrului de Excelenţă în Urbanism "Ion Mincu" au venit cu o propunere de a transforma obiectivul într-un complex cu birouri şi mall, totul la un cost de 2,4 miliarde de euro. 

CITEŞTE ŞI Propunerea arhitecţilor pentru Gara de Nord din Bucureşti, un proiect de 2,4 miliarde de euro GALERIE FOTO

Dar autorităţile nu sunt interesate decât de tăieri de panglici. Staţia intermodală Basarab, punctul central al celui mai cunoscut pasaj din România, preferată până nu de mult ca loc pentru filmat videoclipuri şi reclame, s-a transformat într-o ladă de gunoi.

De la intenţie şi până la finalizarea Pasajului, unul dintre cele mai ample proiecte de infrastructură din Bucureşti, în fotoliul de primar au trecut patru politicieni. Început de primarul Traian Băsescu în 2001, pasajul a fost terminat de primarul Sorin Oprescu, abia în 2011.

CITEŞTE ŞI Staţia intermodală Basarab - a costat enorm, azi e o ruină. Imaginea dezolantă a nepăsării statului faţă de banii cetăţenilor (FOTO şi VIDEO)

Investitorul care ar putea cumpăra terenul Griro pentru a dezvolta zona va trebui să vină cu bani mulţi. Având in vedere propunerea arhitectului, ar putea fi vorba de investiţii de circa 300 de milioane de euro, potrivit calculelor ECONOMICA.NET

Un exemplu de gară integrată cu spaţii comerciale este cel al proiectului Emonika din capitala Sloveniei. Sud-africanii de la MAS REI, împreună cu Prime Kapital, companie condusă de Martin Slabbert, cel care a făcut din NEPI cel mai mare proprietar de spaţii comerciale din ţară, a semnat la începutul acestui an un acord pentru achiziţia proiectului Emonika.

Emonika va fi cel mai mare centru de retail modern din Slovenia, cu o suprafaţă comercială închiriabilă de circa 59.000 mp, dar şi cu 21.500 mp de spaţii de birouri. Proiectul este unul mixt, care prevede şi modernizarea gării centrale din Liubliana.

Într-o întâlnire cu presa anul acesta, Tatian Diaconu, directorul general al Immochan, şi-a arătat intenţia de a renova Gara de Nord

„Astăzi, legea parteneriatului public-privat nu este una care să îmi permită să fac aşa ceva. Până nu se va clarifica, o să continuăm să investim ca persoane private. Dacă ar exista mecanismele legale necesare şi dorinţa de a face un proiect aş studia de mâine dimineaţa reabilitarea Gării de Nord şi transformarea ei într-un centru urban de excelenţă", spunea Diaconu.

 

de ultima ora pe ECONOMICA.net
capital.ro
b365.ro
noobz.ro
Obiectiv.info
Comentariisau conectează-te prin Facebook
Notă: Poţi să adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezintă. Nu trebuie decât să te înregistrezi!
comentariu nou
23 Oct 14:53
Răspunde | Votează email 0 email
DennisCer
Do My Homework - EssayErudite.com

I can't do my homework alone - that is not a problem anymore. EssayErudite.com will always be by your side whenever you call for writing help.
EssayErudite represents a pool of native-speaking editors, proofreaders, instructors and writers to handle any writing task by the deadline.

I need assistance to do my homework

Do My Homework - https://essayerudite.com/do-my-homework/
23 Oct 12:07
Răspunde | Votează email 0 email
HenryClism
Paper Writing Service - EssayErudite.com

We value excellent academic writing and strive to provide outstanding paper writing services each and every time you place an order. We write essays, research papers, term papers, course works, reviews, theses and more, so our primary mission is to help you succeed academically.

Don't waste your time and order our paper writing service today!

Best Essay Paper Writing Service -https://essayerudite.com
22 Oct 11:23
Răspunde | Votează email 0 email
Williamlix
Buy Essay - EssayErudite.com

Where to buy essay online ? Our experienced writers can boast higher degrees in addition to exceptional writing skills.
You now have a great chance to buy essay papers online with only a couple of clicks.

Buy Essay

Buy Essay Online - https://essayerudite.com/buy-essay/
21 Oct 21:35
Răspunde | Votează email 0 email
JohnInogs
Write My Essay - EssayErudite.com

Fed up of typing "who can write my essay" in the search bar?
Would you like to have a reliable helper always by your side?
Our website will come as an excellent solution to write my essay for everyone!

write my essay

Write My Essay - https://essayerudite.com/write-my-essay/
21 Oct 19:44
Răspunde | Votează email 0 email
RogerHer
Essay Writing Service - EssayErudite.com

Our essay writing service provides a full-scale writing assistance accessible online 24/7.
Apart from many other writing companies, we are rather picky when forming a professional staff of experts.
Moreover, we try to make our every customer feel safe and pleased with the service.

essay writing service

Essay Writing Service - https://essayerudite.com
18 Oct 11:42
Răspunde | Votează email -1 email
john
poate i-au in calcul varianta "mutarii" ca relocare nu am gasit in limba romana, vezi dex.
18 Oct 04:36
Răspunde | Votează email 0 email
Camila Rodela
Buna ziua, prietenii mei sunt Camila Rodela si sunt din Michigan, United State. Sunt aici pentru a depune marturie despre lucrarile bune ale lui DR.OGAGA ??KUNTA în via?a mea. So?ul meu ?i cu mine am fost casatori?i timp de 27 de ani cu doi copii. acum doi ani totul a ajuns la capat. Am vrut so?ul meu înapoi ?i l-am rugat, dar nu a ascultat niciodata, a?a ca am dat peste câteva marturii despre aceasta vrajitoare particulara. Unii oameni au marturisit ca le-a adus înapoi pe iubitul lor Ex, unii au marturisit ca restaureaza uterul ?i vindecând cancerul ?i alte boli, unii marturisind ca poate vraji pentru a opri divor?ul ?i vraja pentru a ob?ine o slujba bine platita. Este uimitor, am dat peste o marturie speciala, era despre o femeie numita Vera, ea a marturisit despre modul în care a adus înapoi iubitul ei Ex ?i, la sfâr?itul marturiei sale, ?i-a scapat e-mailul. Dupa ce am citit toate acestea, am decis sa-i încerce. L-am contactat prin e-mail ?i mi-a explicat problema mea. ?i mi-a spus ce trebuie sa fac, am facut-o ?i so?ul meu sa întors la mine. Ne-am rezolvat problemele ?i am fost ?i mai ferici?i decât oricând. Esti un om talentat ?i nu voi opri publicarea lui pentru ca e un om minunat. Daca ave?i vreo problema ?i sunte?i în cautarea unei vraji adevarate ?i autentice, Încearca-l oricând, este raspunsul la problemele tale. Pute?i sa-l contacta?i prin e-mail: ogagakunta@gmail.com ?i sa va rezolva?i problemele ca mine. El poate rezolva urmatoarele probleme ?i multe altele.
(1) DACA VREA?I EX-BACK
(2) VREA?I SA CONVEN?I SOSIUNEA DUMNEAVOASTRA PENTRU ÎNCALCAREA DIVOR?IEI
(3) VA RUGAM SA VA PROMOVA?I ÎN OFICIUL DVS.
(4) VREI BARBA?I BARBA?I ?I FEMEILE CARE VOR VA CAUTA ATRACTIVA
(5) DACA DORI?I SA CONCEPTA UN COPIL
(6) VREI DUMNEAVOASTRA
(7) VEI DUMNEAVOASTRUL DUMNEAVOASTRA PENTRU AI IUBI DOAR PENTRU VESTUL VIE?II LUI
(8) Ave?i nevoie de SPELL buna LUCK
(9) Ave?i nevoie de un SPOT LOTTERY
(10) Ave?i nevoie de un loc de munc
18 Oct 04:32
Răspunde | Votează email -1 email
Camila Rodela
Buna ziua, prietenii mei sunt Camila Rodela si sunt din Michigan, United State. Sunt aici pentru a depune marturie despre lucrarile bune ale lui DR.OGAGA ??KUNTA în via?a mea. So?ul meu ?i cu mine am fost casatori?i timp de 27 de ani cu doi copii. acum doi ani totul a ajuns la capat. Am vrut so?ul meu înapoi ?i l-am rugat, dar nu a ascultat niciodata, a?a ca am dat peste câteva marturii despre aceasta vrajitoare particulara. Unii oameni au marturisit ca le-a adus înapoi pe iubitul lor Ex, unii au marturisit ca restaureaza uterul ?i vindecând cancerul ?i alte boli, unii marturisind ca poate vraji pentru a opri divor?ul ?i vraja pentru a ob?ine o slujba bine platita. Este uimitor, am dat peste o marturie speciala, era despre o femeie numita Vera, ea a marturisit despre modul în care a adus înapoi iubitul ei Ex ?i, la sfâr?itul marturiei sale, ?i-a scapat e-mailul. Dupa ce am citit toate acestea, am decis sa-i încerce. L-am contactat prin e-mail ?i mi-a explicat problema mea. ?i mi-a spus ce trebuie sa fac, am facut-o ?i so?ul meu sa întors la mine. Ne-am rezolvat problemele ?i am fost ?i mai ferici?i decât oricând. Esti un om talentat ?i nu voi opri publicarea lui pentru ca e un om minunat. Daca ave?i vreo problema ?i sunte?i în cautarea unei vraji adevarate ?i autentice, Încearca-l oricând, este raspunsul la problemele tale. Pute?i sa-l contacta?i prin e-mail: ogagakunta@gmail.com ?i sa va rezolva?i problemele ca mine. El poate rezolva urmatoarele probleme ?i multe altele.
(1) DACA VREA?I EX-BACK
(2) VREA?I SA CONVEN?I SOSIUNEA DUMNEAVOASTRA PENTRU ÎNCALCAREA DIVOR?IEI
(3) VA RUGAM SA VA PROMOVA?I ÎN OFICIUL DVS.
(4) VREI BARBA?I BARBA?I ?I FEMEILE CARE VOR VA CAUTA ATRACTIVA
(5) DACA DORI?I SA CONCEPTA UN COPIL
(6) VREI DUMNEAVOASTRA
(7) VEI DUMNEAVOASTRUL DUMNEAVOASTRA PENTRU AI IUBI DOAR PENTRU VESTUL VIE?II LUI
(8) Ave?i nevoie de SPELL buna LUCK
(9) Ave?i nevoie de un SPOT LOTTERY
(10) Ave?i nevoie de un loc de munc
Fii primul care afla
cele mai importante stiri!
Aboneaza-te la newsletter-ul
ECONOMICA.NET!
Business la minut
Ultimele joburi adaugate
Abonare Newsletter »
Cele mai citite ştiri
  • 3h
  • 24h
  • 7z
  • 31z
Siteul ECONOMICA foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies. Află mai multe accesand POLITICA COOKIES X