Grup Servicii Petroliere vrea să se extindă în Rusia şi să cumpere mai multe platforme de foraj

Compania de foraj petrolier marin Grup Servicii Petroliere (GSP), parte a grupului Upetrom, intenţionează să îşi extindă activităţile în nordul Rusiei şi să cumpere noi platforme de foraj.
Economica.net - Dum, 13 oct. 2013, 12:35
Grup Servicii Petroliere vrea să se extindă în Rusia şi să cumpere mai multe platforme de foraj

„Avem şase platforme, iar planul este să dublăm numărul lor. Depinde cum găsim bani şi contracte. Avem discuţii să preluăm contracte şi platforme cu contracte. (…) Problema este că au crescut preţurile pentru că au crescut investiţiile off-shore”, a declarat omul de afaceri Gabriel Comănescu, proprietarul Upetrom.

El a adăugat că, pe lângă platforme, grupul este interesat şi de achiziţia a două nave destinate operaţiunilor de foraj marin.

La preţurile actuale, platformele noi costă circa 200 milioane de dolari, iar cele vechi jumătate din această sumă, în timp ce investiţia într-o navă poate ajunge până la 600 milioane de dolari, a adăugat Comănescu.

La sfârşitul anului 2005, GSP a preluat de la Petrom şase platforme de foraj marin, pentru circa 100 de milioane de dolari.

Obiectivul GSP este extinderea în zona de nord a Rusiei, precum şi consolidarea activităţii în Marea Neagră şi Marea Mediterană.

„Obictivul nostru este extinderea în nordul Rusiei, acolo nu e nimeni. Este o zonă ţintă puternică pentru noi. După Marea Nordului ne vom axa pe Marea Neagră şi Marea Mediterană, pe care le considerăm aceeaşi piaţă”, a precizat Comănescu.

GSP a anunţat în primăvara anului trecut că a obţinut primele două contracte de lucrări în Marea Nordului, ambele din partea companiei Wintershall Noordzee, din Olanda, pentru foraj marin, respectiv pentru construcţia unei conducte petroliere.

Alte zone în care compania vrea să se consolideze sunt Orientul Mijlociu şi Africa de Vest, prin parteneriate.

Compania este în discuţii pentru semnarea de noi contracte şi prelungirea unor acorduri anterioare cu mai multe companii, precum Gazprom, Rosneft, Lukoil, Total, Pemex (Mexic), Turkish Petroleum.

Potrivit lui Comănescu, GSP va reveni în 2014 la nivelul cifrei de afaceri din 2010, respectiv 2,3 miliarde de lei, urmând ca din 2015 să depăşească acest plafon datorită contractelor pe care compania le va avea pentru luccrări de foraj marin de mare adâncime.

„În 2014, ca afaceri, vom fi pe lângă nivelul din 2010, iar după 2014 vom ajunge mai sus. În 2014 vom începe forajul de mare adâncime şi construcţiile de mare adâncime, vom lucra la maxim. (…) Este enorm de mult gaz în Marea Neagră”, a spus Comănescu, adăugând că forajul la adâncimi mari „este marele pas în dezvoltare, care va schimba faţa GSP”.

Mai multe companii, printre care OMV Petrom, Exxon (SUA), Lukoil (Rusia), Sterling Resources (Canada), au concesionate perimetre petroliere în Marea Neagră.

Până în prezent, OMV Petrom şi Exxon, care explorează în comun mai multe perimetre, au anunţat că au descoperit rezerve de gaze în Marea Neagră cuprinse între 42 şi 84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, GSP a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 813 milioane de lei (182,7 milioane de euro), în creştere cu 2% de la 797 milioane de lei în 2011, dar în scădere puternică faţă de nivelul de 2,3 miliarde de lei înregistrat în 2010.

GSP a raportat pentru anul trecut un profit net de 143,6 milioane de lei (32,2 milioane de euro), de la pierderi de 307,3 milioane de lei în 2011.

În 2010, când compania a raportat un nivel record al cifrei de afaceri, profitul net a fost de doar 6,5 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...