Grupul Alibaba şi UCWeb au anunţat cea mai mare fuziune de Internet din China

Grupul chinez de comerţ electronic Alibaba, unul dintre giganţii mondiali din sector, a anunţat miercuri că va absorbi firma chineză de software şi servicii de telefonie mobilă UCWeb, operaţiune ce se estimează a fi, până în prezent, cea mai mare fuziune de firme de Internet din China, relatează agenţia EFE.
Economica.net - mie, 11 iun. 2014, 14:44
Grupul Alibaba şi UCWeb au anunţat cea mai mare fuziune de Internet din China

Conform explicaţiilor oferite într-un comunicat, Alibaba, care deja are participaţii în companie, va prelua toate acţiunile UCWeb şi, cu toate că nu au fost oferite detalii privind valoarea totală a acordului, cele două companii au dat asigurări că va marca un nou record în domeniu.

Până în prezent, cea mai mare fuziune între firme de Internet din China a avut loc în august 2013, când compania ce deţinea cel mai popular motor de căutare din ţară, Baidu, cotată la Bursa din New York, la Nasdaq, a preluat distribuitorul de aplicaţii pentru telefonie mobilă 91 Wireless Websoft, unul dintre marile nume din sector în China. Acel acord a avut o valoare de 1,9 miliarde dolari (1,4 miliarde euro), ceea ce înseamnă că achiziţia UCWeb de către Alibaba ar trebui să depăşească această cifră.

Operaţiunea va presupune includerea preşedintelui executiv al UCWeb, Yu Yongfu, în noul comitet de decizii strategice al grupului Alibaba şi va implica absorbţia celor 3.000 de angajaţi în conglomeratul tehnologic de la Hangzhou (provincia orientală Zhejiang).

Alibaba a investit deja în UCWeb cu două ocazii, în 2009 şi 2013, şi în aprilie au lansat împreună un motor de căutare pentru telefoane mobile denumit ‘Shenma’ (‘Ce’).

Motorul de căutare al firmei, UC Browser, are deja 500 de milioane de utilizatori activi trimestrial, dintre care mulţi provin din ţări precum India, Vietnam, Indonezia, Rusia şi SUA, ceea ce face din UCWeb una dintre puţinele firme chineze de Internet cu succes la scară mare în afara ţării.

Grupul Alibaba, cel mai mare din lume de comerţ electronic în 2013 în privinţa volumului brut de mărfuri comercializate, conform companiei, pregăteşte ieşirea pe bursa din New York cu ceea ce probabil va fi una dintre cele mai mari oferte publice de valori (OPV) de pe piaţa americană.

După ce a retras în 2012 Alibaba.com (portalul de comerţ electronic între companii) de la Bursa din Hong Kong, ceea ce facilitează ieşirea actuală ca şi grup la New York, conglomeratul s-a restructurat în 25 de unităţi de afaceri de mai mică anvergură pentru a-şi creşte flexibilitatea în faţa erei Internetului mobil.

Fondatorul său, Ma Yun, şi grupul, care în aprilie a achiziţionat 18,5% din Youku Tudou (Youtube-ul chinez), au intrat în ultimele luni în grupul de supermarketuri Intime, în firma de software financiar Hundsun şi în populara reţea socială Weibo.

În ultimele zile, Alibaba a anunţat, în plus, că va fi una dintre firmele autorizate să ofere în curând numere de telefoane mobile în China, precum şi investiţia în 10,35% din Compania de Poştă din Singapore (SingPost) pentru a-şi creşte raza de acţiune logistică în sud-estul asiatic şi cea în echipa de fotbal Guangzhou Evergrande.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...