Grupul Total numeşte o nouă conducere, după decesul lui Christophe de Margerie

Grupul petrolier francez Total l-a numit în funcţia de director general pe Patrick Pouyanne, şef al diviziei de rafinare, iar în funcţia de preşedinte pe Thierry Desmarest, fost director general al grupului petrolier francez, transmite BBC.
Economica.net - joi, 23 oct. 2014, 10:18
Grupul Total numeşte o nouă conducere, după decesul lui Christophe de Margerie

Decizia Comitetului de conducere vine după ce, luni, preşedintele director general Christophe de Margerie a decedat într-un accident de avion produs pe aeroportul moscovit Vnukovo. Consiliul a decis că funcţiile de director general şi de preşedinte vor fi divizate temporar.

Patrick Pouyanne, în vârstă de 51 de ani, este licenţiat în inginerie şi înainte de a veni la Total, în 1997, a lucrat mulţi ani în Ministerul Industriei, scrie Agerpres.

Thierry Desmarest, de 68 de ani, a fost director general al companiei în perioada 1995-2007 şi a fost numit în 2010 preşedinte onorific al Comitetului de conducere al Total. Compania franceză a anunţat că Desmarest se va pensiona la sfârşitul lui 2015, după ce funcţiile de director general şi de preşedinte vor fi recombinate.

Christophe de Margerie, care l-a înlocuit pe Desmarest în 2007, a fost unul din cei mai vocali şefi din industria petrolieră, având porecla de ‘Marele mustăcios’. El a criticat sancţiunile impuse Rusiei de Europa, argumentând că efectul lor va fi pur şi simplu împingerea Moscovei spre o alianţă mai strânsă cu Beijingul.

Accidentul de avion în care şi-a pierdut viaţa directorul gigantului petrolier francez Total, Christophe de Margerie, pe aeroportul Vnukovo din Moscova, a fost cauzat de o ‘neglijenţă criminală’ din partea conducerii aeroportului, a anunţat, marţi, comisia de anchetă rusă constituită pentru acest caz.

Aeroportul Vnukovo este unul dintre cele trei aeroporturi internaţionale de la Moscova. Situat în sud-vestul capitalei Rusiei, dispune printre altele de un terminal pentru zboruri charter.

În mai, Christophe de Margerie anunţa că Total şi Lukoil au semnat un acord pentru înfiinţarea unei societăţi mixte care va explora din 2015 zăcământul de şisturi bituminoase Bazhenov (Rusia), după efectuarea unor studii seismice în acest an. Acordul prevede dezvoltarea unor zăcăminte din Siberia ale căror rezerve sunt estimate la 500 milioane de barili, a declarat şeful Lukoil, Vagit Alekperov.

Până în 2020, compania franceză speră să obţină cea mai mare parte a producţiei de ţiţei şi gaze naturale din Rusia şi a anunţat că intenţionează să rămână în regiune în ciuda tensiunilor cu Ucraina. Total se alătură, astfel, marilor companii petroliere ExxonMobil, Statoil şi Royal Dutch Shell în dezvoltarea unor zăcăminte de şisturi bituminoase din Rusia.

Compania Total este deja prezentă în Rusia, unde deţine o participaţie de 16% în Novatek, cel mai mare producător de gaze naturale după Gazprom. Lukoil este şi unul dintre liderii pieţei petroliere din România.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...