Guest pentru NYT: Demiterea lui Băsescu ar fi întărit disfuncţiunile sistemului politic românesc

Demiterea lui Traian Băsescu ar fi întărit disfuncţiunile sistemului politic românesc, ci nu le-ar fi slăbit, scrie fostul ambasador american la Bucureşti Michael Guest, răspunzând unui comentariu al lui Mircea Geoană, într-o scurtă scrisoare publicată de New York Times în ediţia online de marţi.
Economica.net - mar, 14 aug. 2012, 05:23
Guest pentru NYT: Demiterea lui Băsescu ar fi întărit disfuncţiunile sistemului politic românesc

Scrisoarea fostului ambasador american în România, intitulată „Reformă în România?”, datată la 6 august, în Santa Rosa (California), un răspuns la comentariul lui de Mircea Geoană „Reîntoarcerea României de pe buza prăpastiei”, publicat de New York Times (NYT) pe 3 august, este publicată, ca şi comentariul, la secţiunea Pagina de Opinii a ediţiei online de marţi a prestigiosului ziar.

„Mircea Geoană scrie că sistemul politic al României este disfuncţional. Ca fost preşedinte al Partidului Social Democrat (un detaliu biografic nemenţionat -n.a.), ar trebui să ştie mai bine”, afirmă Guest în scrisoarea sa de trei paragrafe.

„Însă agenda pe care domnul Geoană o prezintă – stat de drept, reformă judiciară, dialog politic şi lupta împotriva unor interese economice ilegitime – nu este deloc nouă”, continuă fostul ambasador american la Bucureşti.
În opinia sa, „adevărul este că niciun politician român nu a avut curajul şi îndemânarea să promoveze paşi concreţi, realizabili, ai reformei”.

„Iar oricare ar fi acuzaţiile formulate la adresa preşedintelui Traian Băsescu, demiterea sa, motivată de apeluri populiste la nemulţumire, ar fi întărit disfuncţiunile (sistemului politic românesc de tipul – n.red.) câştigătorul ia totul, ci nu le-ar fi slăbit”, conchide Michael Guest, care a fost ambasadorul Statelor Unite în România în perioada 2001-2004.

„Românii sunt mai obosiţi, frustraţi şi furioşi decât orice alţi europeni”, scria Mircea Geoană în Pagina de Opinii a ediţiei online din 3 august a NYT, subliniind că „acum depinde de toţi politicienii ţării să vină cu un nou plan pentru a răspunde palmei pe care le-au dat-o cetăţenii la referendum”, într-un comentariu intitulat „Reîntoarcerea României de pe buza prăpastiei”.

Despre actuala criză politică, Geoană afirma că „mocneşte de mai mulţi ani”, dar că analiştii au ignorat-o. „Concentrându-se asupra corupţiei şi sistemului justiţiei, criticii au abordat rareori principala problemă a României, şi anume procesul politic profund disfuncţional”, sublinia el.

Geoană îi acuza, într-o analiză a ultimilor 20 de ani, pe politicienii români că au „mers pe muchie de cuţit între priorităţile publice şi interese economice personale”, referindu-se la numeroase afaceri care caută contracte guvernamentale „profitabile”, şi denunţând faptul că „numeroşi politicieni sunt interesaţi exclusiv de avantaje, o practică ce împiedică procesul politic”.

„Alegeri boicotate, câştigate sau pierdute cu un număr mic de voturi şi suspiciunea fraudării au fost reperele ultimei decade”, mai sublinia el.

„A apărut un mediu politic caustic”, continua Geoană analiza sa, adăugând că partidele politice sunt învinovăţite de „ascunderea realităţii unui sistem politic corupt, afectat de nepotism şi fiefuri care impun agende ce au prea puţin a face cu priorităţile cetăţenilor”. În opinia sa, „sistemul justiţiei nu poate fi independent atât timp cât forţele politice îl utilizează sistematic pe post de teren de război şi instrument de influenţă”, iar „părţi din mass-media şi ONG-uri sunt vulnerabile economic şi partizane”.

„Ştiu cât de greu este să aduci reforme semnificative şi de durată”, afirma el, citând în acest sens implicarea sa ca ministru de Externe (2000-2004) în „efortul de a aduce România la punctul de a adera la NATO şi UE”.

În finalul articolului, Geoană lansa un apel, îndemnând ca „acum să ne asumăm reforme îndrăzneţe din nou şi să acţionăm în solidaritate cu interesul public, în pofida intereselor noastre politice”. „Acum depinde de toţi politicienii ţării să vină cu un nou plan pentru a răspunde palmei pe care le-au dat-o cetăţenii României la referendumul de duminică”, sublinia senatorul român în articolul său de opinie publicat de NYT pe 3 august.

Te-ar mai putea interesa și
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii au capacitatea de a ajunge în centrul ţării persane cu armele lor, a......
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, ...
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai ...
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai ...