Guvernele europene amână decizii privind Spania şi Grecia, mizând pe angajamentele BCE

Guvernele europene au amânat deciziile referitoare la susţinerea Spaniei şi relaxarea termenilor de împrumut pentru Grecia, mizând pe calmul adus pe pieţele financiare de angajamentul Băncii Centrale Europene pentru achiziţii de obligaţiuni suverane, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 14 sept. 2012, 16:55
Guvernele europene amână decizii privind Spania şi Grecia, mizând pe angajamentele BCE

Miniştrii europeni de Finanţe reuniţi în Cipru au discutat despre un nou set de reforme pentru refacerea încrederii în managementul economiei Spaniei şi au spus că soarta programului de salvare a Greciei, în valoare totală de 240 miliarde de euro, nu va fi decisă înainte de sfârşitul lunii octombrie, posibil la un summit al liderilor europeni pe tema crizei.

BCE a avertizat că prin programul de achiziţii de obligaţiuni nu a făcut decât să câştige timp astfel încât guvernele să poată reduce deficitele bugetare şi să ia măsuri de stimulare a creşterii, necesară pentru stabilizarea economiilor.

„Cât timp avem la dispoziţie, este o întrebare foarte dificilă. Trebuie întrebate pieţele. Dacă vom continua astfel, ar trebui să fim foarte optimişti”, a afirmat preşedintele BCE Mario Draghi după o reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro la Nicosia.

Euro s-a apreciat vineri cu până la 1%, la 1,3121 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel atins după 4 mai.

Spread-ul obligaţiunilor spaniole pe 10 ani faţă de cele germane a scăzut cu 0,3 puncte procentuale, la 4,04%.

Miniştrii de Finanţe vor inaugura Mecanismul European de Stabilitate pe 8 octombrie şi vor plăti două prime tranşe de 32 de miliarde de euro până la sfârşitul lunii respective, a declarat premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker la sfrşitul întâlnirii.

„Nu avem acum timp de automulţumire, cum nu aveam nici acum şase luni, dar cred că ne îndreptăm în direcţia bună”, a afirmat comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare Olli Rehn.

Oficialii europeni au arătat că Spania va prezenta noi reforme până la sfârşitul acestei luni, pe baza recomandărilor primite în luna iulie, care includ o posibilă majorare a vârstei de pensionare, o posibilă trecere de la taxe pe forţa de muncă la taxe pe consum şi dereglementarea profesiilor închise.

Ministrul spaniol al Economiei Luis de Guindos a promis „un plan de reforme pentru îmbunătăţirea creşterii economice şi a competitivităţii”.

Spania a obţinut din partea zonei euro un ajutor de 100 de miliarde de euro pentru stabilizarea sectorului bancar şi vrea condiţii cât mai uşoare în schimbul unei linii de credit sau a unui program de împrumut în cadrul căruia BCE să poată cumpăra obligaţiuni suverane şi să reducă astfel costul împrumuturilor ţării.

Miniştrii de Finanţe sunt în aşteptare şi în cazul Greciei, unde premierul Antonis Samaras are probleme în coaliţia guvernamentală, în problema reducerii salariilor şi pensiilor, pentru a respecta cererea creditorilor de reducere a cheltuielilor cu 11,5 miliarde de euro.

Juncker a cerut oficialilor greci să folosească luna viitoare pentru a stabili măsuri care să scoată din recesiune economia.

Ministrul austriac de Finanţe Maria Fekter a exclus acordarea unor fonduri suplimentare Greciei, dar a spus că statul elen ar putea primi un timp suplimentar pentru respectarea ţintelor deficitului bugetar.

Ministrul elen de Finanţe Yannis Stournaras a confirmat faptul că se discută cu UE şi FMI despre o extindere a termenului de reducere a deficitului bugetar.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...