Guvernul britanic exclude profesorii străini de la un proiect consacrat Brexit

Guvernul britanic a cerut excluderea profesorilor străini de la un proiect consacrat Brexit-ului pe care îl încredinţase anterior reputatei London School of Economics (LSE), a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al universităţii londoneze, informează Agerpres. 
Economica.net - sâm, 08 oct. 2016, 10:58
Guvernul britanic exclude profesorii străini de la un proiect consacrat Brexit

Cadre didactice, cercetători ai LSE consiliază Ministerul britanic de Externe cu privire la scenariile de ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, decisă în cursul referendumului din 23 iunie. Dar Ministerul de Externe a indicat prestigioasei universităţi londoneze că nu vrea să mai colaboreze cu profesori străini.

„Unii dintre experţii noştri, care contribuiau la proiect, nu vor mai fi autorizaţi să o facă pentru că nu deţin cetăţenie britanică”, a declarat un purtător de cuvânt al LSE.

Sara Hagemann, profesor asistent danez al acestei universităţi londoneze, s-a declarat uimită – pe Twitter – de anunţ: „Anterior, guvernul britanic căuta să lucreze cu consilierea celor mai buni experţi. Or, tocmai am aflat că – întrucât nu suntem britanici – eu şi numeroşi alţi colegi nu vom mai fi în măsură să o facem”, şi-a exprimat ea regretul vineri.

„FCO (Foreign and Commonwealth Office) lucrează de regulă cu instituţii universitare (…) şi nimic nu s-a schimbat după referendum. Persoanele care lucrează pentru FCO au avut nevoie întotdeauna de o autorizaţie de securitate, potrivit naturii şi duratei muncii lor”, a reacţionat Ministerul de Externe într-un comunicat, asigurând că Marea Britanie va continua să consulte consilierii „cei mai străluciţi, oricare ar fi naţionalitatea lor”.

„Guvernul britanic apelează cu regularitate la profesori de renume mondial de la LSE pentru a fi consiliat asupra unei serii de probleme. Noi estimăm că profesorii noştri – britanici şi străini – posedă o experienţă extrem de preţioasă şi că ea va fi vitală în această perioadă de incertitudine asupra viitorului relaţiei între Regatul Unit, Europa şi restul lumii”, a reacţionat la rândul său LSE într-un comunicat, precizând că decizia Foreign Office este motivată de raţiuni de „securitate”.

Premierul britanic Theresa May indicase duminica trecută că va declanşa articolul 50 din Tratatul european de la Lisabona înainte de sfârşitul lunii martie 2017, deschizând calea spre ieşirea Marii Britanii din UE la începutul anului 2019.

Şefa guvernului s-a angajat să reducă imigraţia în Regatul Unit, după o campanie a referendumului marcată printr-o vie dezbatere pe acest subiect şi ministrul de interne, Amber Rudd, a dezvăluit în această săptămână un plan pentru a încuraja întreprinderile să publice o listă cu angajaţii lor nebritanici şi să privilegieze mâna de lucru naţională, potrivit AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare de peste jumătate de milion de dolari în primele doua runde de finanțare,......
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată ...
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...