Guvernul evită să avanseze o dată de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii: Va urmări orientările programului de guvernare

Guvernul nu avansează o dată de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, promis în campania electorală şi anunţat oficial la începutul lunii februarie, explicând, într-un răspuns trimis unui deputat PSD, că el va urmări "orientările programului de guvernare 2017-2020". Ministrul Economiei, Mihai Tudose, afirma că proiectul va fi pus în dezbatere pe 15 mai.
Economica.net - sâm, 20 mai 2017, 10:23
Guvernul evită să avanseze o dată de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii: Va urmări orientările programului de guvernare

Deputatul PSD Mircea Drăghici, trezorierul partidului, a trimis către Ministerul Economiei, la mijlocul lunii aprilie, o interpelare în care cerea date cu privire la FSDI şi măsura în care fondurile vor fi distribuite şi către obiective din judeţul Argeş.

Ministerul Economiei răspunde, în luna mai, făcând o trecere în revistă a obiectivelor acestui Fond şi a stadiului de implementare, repetând argumentele folosite chiar de Mircea Drăghici în interpelare.

Deputatul a menţionat nevoia acestui Fond, care, potrivit programului de guvernare, „va avea scopul de a contribui la statutul de piaţă emergentă prin stimularea lichidităţilor pe Bursa de Valori Bucureşti şi prin ridicarea nivelului de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile”.

Ministerul Economiei îi răspunde deputatului că FDSI „va contribui atât la eforturile României de obţinere a statutului de piaţă emergentă pentru piaţa autohtonă de capitol prin creşterea lichidităţii pe Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile”.

În final, Ministerul Economiei se referă şi la calendarul de înfiinţare, dând un răspuns vag, în care trimite la priorităţile programului de guvernare şi reia descrierea FDSI, deşi acest subiect nu făcuse obiectul interpelării deputatului PSD.

„În ceea ce priveşte calendarul estimativ al înfiinţării FSDI, acesta va urmări orientările Programului de Guvernare 2017-2020 şi reprezintă o abordare managerială a Guvernului orientată spre creşterea performanţei şi utilizarea eficientă a activelor deţinute de stat, fiind centralizator de expertiză, instrument de capitalizare a companiilor de stat, dar şi de finanţare a proiectelor de ţară, aducând un efect de multiplicare în economie, prin atragerea de capital din diverse surse publice şi private. FSDI va fi un partener de încredere atât pentru investitorii instituţionali, precum BERD, BEI, Banca Mondială, cât şi pentru fonduri de investiţii sau alţi investitori privaţi”, se arată în răspuns.

Documentul nu face nicio referire la obiectivele din judeţul Argeş, cu privire la care deputatul Mircea Drăghici a trimis interpelarea.

Într-un interviu acordat News.ro, ministrul Economiei, Mihai Tudose, a spus că proiectul va fi pus în dezbatere publică până pe 15 mai şi va avea şi o capitalizare iniţială în jur de 1,8-1,9 miliarde lei. Pe site-ul Ministerului nu este însă disponibil acest proiect la această dată.

Pe 15 februarie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, propus de Guvern, a generat „interes uriaş” în mediile financiare internaţionale, din SUA până în Norvegia, urmând să ajute la „reindustrializarea României”.

Guvernul a formalizat pe 9 februarie constituirea unui comisii interministeriale formată din reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului de Finanţe, reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru înfiinţarea Fondului, anunţând la vremea respectivă că în cel mult 2 luni va fi definitivat proiectul.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...