1EUR=4.6975 RON | Bucureşti 2 º
INDICI BURSIERI
BET
7201,43
0.0023
BETPlus
1080,61
0.0032
BET-FI
34295,74
-0.001
BET-NG
620,50
0.0097
BET-XT
668,51
0.0039
ARAX
2.44
0,0000%
BIO
0.33
1,5385%
BRD
10.8
0,0000%
BRK
0.0742
2,4862%
BVB
22.8
1,7857%
DAFR
0.0158
0,0000%
EBS
142.9
0,1753%
FP
0.831
-1,6568%
OLT
0.0694
-1,6997%
PRSN
0.0645
0,0000%
SIF1
2.04
0,4926%
SIF2
1.218
0,6612%
SIF3
0.2295
0,8791%
SIF4
0.596
1,0169%
SIF5
2.095
0,0000%
SNP
0.315
1,7771%
TEL
20.5
0,0000%
TGN
336
4,3478%
TLV
1.782
0,0000%

Guvernul plimbă petiţia pentru modificarea OUG 50, care ar termina abuzurile băncilor

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene ne-a transmis în urmă cu o lună că OUG 50/2010, cunoscută şi ca legea creditelor, era absolut legală, la doi ani şi jumătate după ce fusese radical modificată în Parlament pe motiv că încalcă legislaţia europeană. Asociaţiile care protejează interesele clienţilor băncilor au trimis o petiţie la Guvern prin care cer modificarea legii, astfel încât aceasta să se aplice tuturor clienţilor băncilor, inclusiv celor care au credite în derulare. Executivul plimbă scrisoarea de la un minister la altul şi încă nu a dat un răspuns.

Comenteaza
The banksters

Pe 12 iulie, CJUE a decis că un stat membru poate limita comisioanele bancare percepute de creditor, poate aplica la contractele în derulare legislaţia europeană preluată în cea naţională şi o poate extinde la alte tipuri de contracte bancare şi poate permite Protecţiei consumatorilor să sancţioneze băncile. Decizia a venit ca urmare a unei solicitări a unei instanţe din Călăraşi, într-un proces în care Volskbank contesta o amendă de la Protecţia Consumatorilor pentru nerespectarea OUG 50/2010 (adaptare a Directivei CE 48/2008 ). De atunci ordonanţa a fost modificată radical în Parlament prin legea 288/2010, astfel încât aceasta să nu se aplice şi creditelor în derulare, pe fondul presiunii şi lobby-ul bancherilor la FMI, la BNR şi la guvernul Boc.

Pe 17 iulie, clienţii băncilor au trimis o petiţie premierului Victor Ponta în care au cerut modificarea legii 288/2010, astfel încât aceasta să se aplice şi creditelor în derulare.

Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul a trimis petiţia către Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care după 13 zile şi-a dat seama că nu e de competenţa să să răspundă la solicitarea Asociaţiei pentru Consilierea Clienţilor Bancari şi Asiguraţilor din România. Aşa că au trimis-o la ministerul care trebuia să o primească încă de la început, adică cel al Finanţelor. Minister care de altfel, prin vocea lui Gheorghe Gherghina, secretar de stat care rezistă din 1987 la MFP, a cerut modificarea OUG 50 în decembrie 2010, astfel încât să se aplice doar creditelor noi.

Gherghina vorbea atunci de o procedură de infringement deschisă împotriva României de către Comisia Europeană care ne aducea în situaţia să nu mai primim tranşa de împrumut din acordul oficial de finanţare.

"Aş dori să vă aduc la cunoştinţă că, pe OUG 50, sunt convins că ştiţi că s-a declanşat din partea Comisiei Europene procedura de infringement. În aceste condiţii, noi, ca să putem să luăm tranşa de 1,2 miliarde de euro de la Comisie, am dat imediat raportul dumneavoastră pe OUG 50 să ne spună exact care este punctul dânşilor de vedere - dacă ne pot elibera tranşa în condiţiile în care se aprobă cu aceste amendamente la OUG sau nu ne pot acorda tranşa", le spunea Gherghina deputaţilor din Comisia de buget-finanţe în 22 decembrie 2010, potrivit Mediafax.

Astfel de proceduri se deschid public, prin somaţie, iar în cazul OUG 50 nu a existat nicio somaţie, deci nicio procedură.

Dacă ar fi fost deschise procedurile şi România nu s-ar fi conformat, atunci sancţiunea ar fi fost o amendă (şi nu sistarea tranşelor de împrumut), însă doar dacă CJUE ar fi decis că legiuitorul român a încălcat legislaţia europeană, ceea ce, evident, nu s-ar fi întâmplat, pentru că CJUE a decis că OUG 50 era validă.

Ministru al Finanţelor este Florin Georgescu, venit de la Banca Naţională a României, din poziţia de viceguvernator. BNR a fost unul dintre opozanţii vehemenţi ai OUG 50 şi şi-a trimis un reprezentant în Comisia de buget-finanţe din Camera deputaţilor care să susţină cauza băncilor. După ce bancherii au câştigat prin intermediul parlamentarilor, băncile au început să piardă în faţa clienţilor, atât ca imagine, cât şi în instanţe. Mii de clienţi s-au dus la Tribunal cu contractele de credit pline de clauze abuzive, şi o mare parte dintre aceştia a câştigat deja, mulţi chiar definitiv.

Dacă legea s-ar fi aplicat pentru toată lumea, atunci valul de procese probabil că nu ar fi existat. Guvernatorul Mugur Isărescu a promis că va ţine la BNR o conferinţă în care se vor discuta aceste probleme, dar până acum nu a făcut-o.

Aşa că cei păgubiţi şi cu ratele umflate de clauze abuzive, după decizia CJUE, au scris nu doar Guvernului, ci şi Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene.

De la putere trebuie să vină, însă, decizia de modificare a legii creditelor. Actuala putere este cea care a susţinut ca OUG 50 să se aplice tuturor creditelor, când era încă în opoziţie.

„Politicienii promit multe când sunt în Opoziţie, când ajung la guvernare e mai greu", declara pentru ECONOMICA.NET Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget, finanţe şi bănci din Camera deputaţilor, membru PSD, întrebat despre starea în care se află Legea falimentului personal, o altă iniţiativă susţinută de actuala putere, şi care acum e blocată în Parlament.

„Cred că trebuie făcut ceva, dacă decizia Curţii de Justiţie e un capăt de aţă de care să ne apucăm, atunci foarte bine (...) Îmi doresc din tot sufletul să facem ceva. Mă uit în jurul meu şi văd oameni care nu-şi mai pot plăti ratele mari la bănci. Oricum cum ar fi, pe aceaastă legislaţie, mulţi dintre ei sunt insolvabili sau sunt la limită, astfel că din perspectiva băncilor nu ar trebui să fie o mare diferenţă", spune Viorel Ştefan, unul dintre puţinii deputaţi care au avut o atitudine echilibrată la dezbaterile pe OUG 50, întrebat dacă modificarea legii se impune în lumina deciziei recente a CJUE.

Acesta a mai spus că încearcă să pună pe agenda Parlamentului, acolo „unde trebuie să se facă legile" dezabaterile despre modificarea OUG 50, atunci când aleşii se vor reîntâlni în luna septembrie.

de ultima ora pe ECONOMICA.net
capital.ro
b365.ro
noobz.ro
Obiectiv.info
Comentariisau conectează-te prin Facebook
Notă: Poţi să adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezintă. Nu trebuie decât să te înregistrezi!
comentariu nou
17 aug 15:31
Răspunde | Votează email 2 email
bogdan
Excelent articol!!!
inca ma mai gandesc la momentul OUG 50 cand bancile pur si simplu au "cumparat" pe toti cei care ar fi putut sa reglementeze cat de cat piata creditelor.
si aberatiile alea cu infrigementul menite sa sperie politicienii sunt masura prostiei sau ticalosiei.
16 aug 17:15
elena franculescu
Răspunde | Votează email 1 email
elena franculescu
Foarte bun articol! Sper sa-l vada " stimatii" politicieni si sa fie luate masuri contra nemerniciilor facute de banci. Greu de crezut ca fostii din "opozitie" o sa tina cont de oameni.
16 aug 08:59
Răspunde | Votează email 1 email
Mihai
E tipic pt. institutiile statului, sa plimbe o hartie dintr-un loc intr-altul; vreau sa vad daca ii pasa cuiva si de oamenii de rand, care in opinia politicienilor, sunt buni doar de platit taxe&impozite, si de votat, daca se poate multiplu:D
15 aug 10:49
Răspunde | Votează email 1 email
Adina
Foarte, foarte bun articolul, scurt, la obiect si foarte adevarat. Felicitari autorului!!!
14 aug 22:21
Alina
Răspunde | Votează email 2 email
Alina
Foarte bine puctat, Max ! Ce se intampla in Romania noastra e de nedescris ! Nimeni dar nimeni nu ne apara interesele, interesele noastre, ale romanilor si cand te gandesti ca nu vrem decat sa fim respectati in tara noastra ! Vrem ca sa fie respectate legile acestei tari si institutiile statului sa intervina prompt ori de cate ori este necesar si nu in defavoarea noastra sau in functie de interesele lor ci conform legilor!!! Iar legile sa nu fie facute in functie de interesele celor care ne conduc!
14 aug 17:16
Răspunde | Votează email 0 email
MihaB
Oare guvernantii nostrii nu citesc presa? Daca cu memoria stau mai prost sigur astfel de articole i-ar ajuta ....iar actiunile lor ar ajuta toti clientii care au credite sa respire...sa nu se mai gandeasca cu groaza : oare cat va mai creste EUR-ul.. voi mai putea plati rata luna viitoare?...
14 aug 15:08
Răspunde | Votează email 2 email
Max
Un articol foarte bun care spune adevarul gol golut. Despre asta e vorba. Despre modul injositor in care se poarta bancile straine SI BNR-UL cu noi, romanii. Pentru ca legea este modificata dupa bunul plac al celor cu interese fara niciun pic de mila sau bun-simt fata de cei indatorati. Si-au batut joc o data cu contractele de credit, apoi si-au batut joc a doua oara fortand legea sa pecetluiasca acele contracte abuzive. Oamenii le-au semnat in necunostinta de cauza, in Romania neexistand o cultura financiara. Cel mai tare ma enerveaza BNR in toata povestea. Pentru ca era sarcina BNR sa apere clientii nestiutori de abuzurile bancilor straine. Aia au venit aici si au gasit un El Dorado financiar. Pai normal ca trag de pe noi 10 piei. Era treba BNRului sa ii tina in frau. Iar Curtea Europeana de Justitie a demonstrat inca o data ca ai nostri nu si-au facut treaba. BNRul e de vina pentru toate mizeriile astea!!
14 aug 11:29
Răspunde | Votează email 1 email
Daniel
Ilustratia e elocventa: "agaricii" din Guvern, buni doar de furat banii nostri, slugaresc la bancheri. Jigodii penibile.
14 aug 11:08
Votează email 0 email
...OUG 50 nu a existat nicio somaţie, deci nicio procedură. Mai mult, ameninţarea că sunt oprite tranşele de la CE. Mai mult pe ECONOMICA.NET ...
14 aug 10:35
Răspunde | Votează email 1 email
robert
pai ne miram? astia incearca sa demoleze tot statul ce mai conteaza cateva milioane de creditati. au spus bine briotanicii si Le Figaro... Guvernul actual ar trebui sa ceara demisia intregului popor. Va dati seama ca grija lor la sedintele de guvern nu este Economia si Poporul ci numai si numai Basescu.... ca doar pe job descriptionul Prim Ministrului asta este ocupatia - demiterea presedintelui si nu gestioarea economieie nationale
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
Acelasi subiect pe ECONOMICA.NET
Fii primul care afla
cele mai importante stiri!
Aboneaza-te la newsletter-ul
ECONOMICA.NET!
Business la minut
Cele mai noi ştiri din LEGEA CREDITELOR PENTRU TOŢI ROMÂNII »
Ultimele joburi adaugate
Abonare Newsletter »
Cele mai citite ştiri
  • 3h
  • 24h
  • 7z
  • 31z
Siteul ECONOMICA foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies. Află mai multe accesand POLITICA COOKIES X