Halalai, EximBank: Băncile au devenit „călcâiul lui Ahile'” pentru creşterea economică a Europei de Sud-Est

Băncile au devenit punctul vulnerabil pentru creşterea economică a ţărilor din regiunea Europei de Sud-Est, a declarat, marţi, Traian Halalai, preşedintele EximBank România, la summitul UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicaţia The Economist, eveniment la care AGERPRES este partener oficial media.
Economica.net - mar, 21 oct. 2014, 11:19
Halalai, EximBank: Băncile au devenit

‘Europa de Sud-Est este cea mai eterogenă zonă a continentului, iar ţările de aici sunt bazate pe fluxuri masive de capital străin. Ţările trebuie să urmeze reţele alternative de creştere economică pentru convergenţa cu economiile dezvoltate din UE’, a menţionat oficialul EximBank.

Potrivit acestuia, criza a lovit disproporţionat ţările din regiune, iar cele mai afectate au fost ţările mai bine integrate în Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

‘Băncile, în special cele austriece, greceşti, dar şi cele italiene, care până la criza economică erau catalizator al creşterii economice, acum au devenit ‘călcâiul lui Ahile’ în regiune’, a spus Halalai.

El a menţionat rata de credite neperformante, structura ineficientă de costuri şi nivelul redus de creditare.

‘Cea mai mare provocare pentru creşterea economică în regiune o reprezintă repararea balanţelor financiare ale băncilor şi refacerea activelor’, a mai susţinut reprezentantul băncii.

În opinia sa, pe viitor, dezvoltarea pieţelor bancare va depinde foarte mult, în special, de creşterea economică a ţărilor din regiune, de implementarea reformelor structurale şi de restructurarea sectorului bancar.

‘Creşterea economică a dat semne de oboseală în ultima perioadă. FMI a revizuit negativ prognozele de creştere economică în Europa, însă România se situează în topul ţărilor din UE din punctul de vedere al prognozelor de creştere’, a subliniat Halalai.

Summitul Uniunii Europene pentru Europa de Sud-Est – ‘Pe drumul spre stabilitate şi creştere’, organizat la Bucureşti de publicaţia The Economist, dezbate marţi perspectivele economice ale regiunii.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...