Hodorkovski lansează o „platformă” care să-i adune pe proeuropenii din Rusia

Fostul oligarh şi opozant al Kremlinului, Mihail Hodorkovski, graţiat de preşedintele Vladimir Putin după zece ani de închisoare, a lansat sâmbătă o mişcare destinată să adune forţele proeuropene în Rusia, în ceea ce pare a fi o provocare la adresa liderului de la Kremlin, informează France Presse.
Economica.net - Dum, 21 sept. 2014, 05:51
Hodorkovski lansează o

‘O minoritate va avea influenţă dacă este organizată’, a declarat el în timpul unei ceremonii la Paris, difuzată pe internet, cu ocazia lansării noii sale mişcări numită Open Rusia (Rusia deschisă).

Într-un timp cel mai bogat om din Rusia, Hodorkovski a fost eliberat din închisoare anul trecut, iar în prezent trăieşte în exil în Elveţia, scrie Agerpres. El nu a revenit în Rusia de la eliberarea sa.

Fostul oligarh a indicat că noul său proiect, numit la fel ca asociaţia sa de caritate ce a fost închisă după ce a fost arestat, va fi o ‘platformă’ online şi nu un partid politic.

După eliberarea sa din închisoare în decembrie 2013, Hodorkovski a promis, într-adevăr, să nu se amestece în politică, dar noul său proiect pare totuşi să dezvăluie unele ambiţii politice.

Ex-patronul gigantului petrolier Iukos a mai spus că toţi cei care sprijină o cale proeuropeană pentru Rusia ar trebui să se unească în perspectiva alegerilor parlamentare din 2016. ‘Suntem în favoarea a ceea ce se poate numi alegere europeană sau o ţară guvernată de domnia legii’, a afirmat fostul oligarh.

‘Noi credem că teza potrivit căreia ‘Rusia nu este Europa’ este o minciună. Noi suntem Europa, fie din punct de vedere geografic, fie cultural. De fapt, calea europeană de dezvoltare nu înseamnă respingerea valorilor naţionale. În Europa, fiecare ţară are propria sa cale ‘, a spus el.

Preşedintele rus Vladimir Putin se străduieşte de mai mulţi ani să prezinte Rusia ca o ţară în contradicţie cu modernitatea occidentală, considerată decadentă şi al cărei viitor se situează ca o punte de legătură între Europa şi Asia.

Putin se bucură de la începutul crizei ucrainene şi în urma alipirii Crimeii în luna martie de o popularitate record în rândul populaţiei ruse.

Mihail Hodorkovski a petrecut aproape zece ani în închisoare în Rusia după arestarea sa în 2003 pentru ‘furt prin fraudă pe scară largă’ şi ‘evaziune fiscală’. El a denunţat încarcerarea sa ca o pedeapsă pentru opoziţia sa faţă de preşedintele Vladimir Putin.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...