Iancu: Petrom a cerut o hotărâre de Guvern care discrimina alte companii. Nicolescu: Este o răzbunare personală

OMV Petrom a cerut Guvernului în 2012 elaborarea unui act normativ prin care să beneficieze doar de gaze de producţie internă pentru centrala de la Brazi, în perioada în care Răzvan Nicolescu, ajuns ulterior ministrul al Energiei, era director de afaceri corporative în cadrul companiei, a declarat, joi, deputatul PSD Iulian Iancu.
Economica.net - joi, 16 nov. 2017, 15:54
Iancu: Petrom a cerut o hotărâre de Guvern care discrimina alte companii. Nicolescu: Este o răzbunare personală

Fostul ministrul de resort Răzvan Nicolescu (în perioada martie-decembrie 2014) a participat, joi, la audierile din cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE, condusă de deputatul PSD Iulian Iancu.

De-a lungul audierii, Iancu şi Nicolescu s-au contract aproape încontinuu, amândoi vorbind unul peste altul, pe ton ridicat, în timp ce ceilalţi membri ai comisiei încercau să restabilească calmul în sală.

Citește și: Petcu: Rompetrol trebuie să-şi plătească datoria istorică. Nu vom prelungi memorandumul şi revenim la situaţia dinainte de 2014

 

Nicolescu a început prin a spune că deţine date care ar putea ajuta în ancheta Comisiei, însă Iancu a precizat că întâi membrii Comisiei îi vor pune întrebări. A urmat apoi un lung schimb de replici între cei doi pe această temă, Nicolescu susţinând că vrea să ofere datele cu care a venit, Iancu refuzând şi continuând să-i pună întrebări.

Într-un final, după mai bine de cinci minute în care cei doi s-au contrazis, Nicolescu şi-a ţinut totuşi discursul, relatând cum în perioada când era ministru preţul energiei a scăzut, iar el a emis un ordin prin care erau obligatorii tranzacţiile de gaze pe bursă şi a prelungit calendarul de liberalizare la gaze.

‘În anul 2014, principalul obiectiv al comisiei de anchetă, preţurile au fost în scădere la energie electrică şi pe o creştere mult mai mică decât era preconizat la gazul natural. Relaţia cu ANRE nu a fost lipsită de divergenţe, dar pe cei de acolo i-am simţit integri. Cu toate acestea, am iniţiat un proiect de lege prin care am propus cele mai aspre reguli privind conflictul de interese din autorităţile de reglementare din UE, pe care l-am lucrat cu cei din autoritatea de reglementare din Marea Britanie, care întărea şi mai mult capacitatea şi independenţa ANRE’, a spus Nicolescu.

În continuare, Iancu l-a întrebat dacă, în 2012, când era director de afaceri corporative la Petrom, a participat la discuţiile prin care se pregătea o hotărâre de Guvern prin care Petrom să utilizeze doar gaze de producţie internă la centrala de la Brazi, inclusiv într-o reuniune care a avut loc la Consiliul Concurenţei, în care se punea în discuţie discriminarea consumatorului final prin acea exceptare.

‘Observ la dumneavoastră nu dorinţa de a pune întrebări şi de a afla adevărul, ci o încercare de a insinua şi a manipula. În anul 2012, ministrul Economiei în Guvernul României era Daniel Chiţoiu, vă adresez rugămintea să îl invitaţi şi să-l întrebaţi. Eu am participat la milioane de dezbateri publice, nu ştiu dacă am participat sau nu la asta’, a susţinut fostul ministru.

‘Gata, am încheiat discuţia’, a spus Iancu, în replică.

Nicolescu l-a întrebat şi el pe Iancu dacă a participat la privatizarea Petrom, dar ceilalţi membri ai comisiei au intervenit din nou între cei doi.

‘Aici e Comisia de anchetă ANRE care pune întrebări, invitaţii răspund. Domnule Nicolescu, totuşi, nu puneţi dumneavoastră întrebări membrilor Comisiei, iar pe de altă parte, domnule preşedinte Iancu, vă rugăm să fiţi concis, ca să ştim până la urmă ce relevanţă au aceste întrebări din trecut, care este sensul, că suntem aşa într-un balamuc şi nu înţeleg…’, a spus senatorul PNL Daniel Zamfir.

‘Din nou, Comisia de anchetă a devenit problema dumneavoastră, domnule Iancu. Dacă aveţi o problemă personală cu domnul Nicolescu, nu cred că este problema noastră, dar nu mai putem asista la un asemenea nivel al dezbaterilor care se îndepărtează de scopul acestei comisii, vă rog să terminăm cu acest ping-pong’, a spus şi deputata USR Cristina Prună.

Totodată, Nicolescu a fost întrebat de un membru al comisiei dacă, în calitatea sa de ministru, a favorizat în vreun fel compania Petrom, iar el a răspuns că niciodată.

El i-a spus lui Iancu: ‘Am avut tot timpul senzaţia, şi am în continuare, inclusiv prin comportamentul dumneavoastră de astăzi că este o dispută de fapt personală şi ce mă doare cel mai tare este că, dacă am merge într-un loc privat sau într-o piaţă publică şi am avea astfel de discuţii, nu aş avea nicio problemă, dar am sentimentul că folosiţi instituţii şi instrumente democratice ale statului român pentru a vă rezolva vendete personale, lucru care mă doare’.

‘Deja aţi depăşit limita’, i-a răspuns Iancu.

După ce audierea lui Nicolescu s-a terminat, Iancu a chemat în sală un fost consilier juridic al Ministerului Economiei, Teodor Bobiş, care a relatat cum, în 2012, Nicolescu, la acea vreme director de afaceri corporative în Petrom, în timpul unei dezbateri la Consiliul Concurenţei privind solicitarea Petrom de a consuma gaze de producţie proprie pentru centrala de la Brazi, l-ar fi catalogat drept ‘trădător de ţară’ pentru că s-ar fi opus dorinţei Petrom.

Nicolescu s-a întors ulterior în sală şi a precizat că se va întâlni în instanţă cu domnul Bobiş.

‘Vreau să ştiţi că în privinţa independenţei dumneavoastră sau mai bine zis a lipsei dumnevoastră de independenţă, am depus ieri un memoriu la cei doi preşedinţi ai Parlamentului României. Nu spun despre ce este vorba, sunt lucruri foarte grave. Aştept să se pronunţe Parlamentul României şi am încredere că este în stare să-şi facă curat în propria ogradă’, a adăugat Nicolescu.

După încheierea şedinţei, Iancu le-a declarat jurnaliştilor:

‘Aţi fost martori la dispută. Nouă ni s-a spus aici că OMV Petrom a făcut demersuri atât în perioada Guvernului Ungureanu, când Bode era ministrul Economiei – domnia sa a spus că şi lui i s-a făcut această solicitare expresă din partea OMV Petrom, dar că nu i-au dat curs. OMV Petrom a revenit cu această solicitare, în perioada Guvernului Ponta. Au venit cu o propunere de hotărâre de Guvern, care a fost supusă ministerului prin secretariatul de stat în energie şi s-a cerut punctul de vedere al consilierului juridic, domnul Bobiş. La discuţii a participat din partea OMV Petrom domnul Răzvan Nicolescu. Consilierul juridic nu a acceptat forma prezentată, pentru că era o clară discriminare, pentru că era menţionat doar OMV Petrom beneficiar, nu au ajuns la nicio concluzie, au făcut o dezbatere la nivelul Consiliului Concurenţei şi în timpul acelei discuţii, întrucât domnul Bobiş şi-a menţinut punctul de vedere, s-a intrat într-o situaţie conflictuală. Domnia sa a relatat că a fost făcut trădător de ţară pentru că nu susţine punctul de vedere al OMV Petrom’, a precizat Iancu.

Ministerul Economiei, condus la acea vreme de Daniel Chiţoiu, a introdus şi Romgaz printre beneficiarii acestei hotărâri, alături de OMV Petrom.

Te-ar mai putea interesa și
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom Food, lansează în București AD/01, un nou "studio tech" care se va ocupa......
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...