ÎCCJ ar putea da sentinţa în dosarul ASF-Carpatica Asig

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar putea da, miercuri, sentinţa definitivă în dosarul ASF - Carpatica, în care omul de afaceri Ilie Carabulea a primit în primă instanţă o condamnare de şase ani şi şase luni închisoare cu executare pentru săvârşirea unor fapte de corupţie.
Economica.net - mie, 28 iun. 2017, 08:00
ÎCCJ ar putea da sentinţa în dosarul ASF-Carpatica Asig

La ultimul termen al procesului desfăşurat pe 16 iunie, un procuror de la DNA a cerut pedepse cu executare pentru toţi inculpaţii din acest dosar, în timp ce Ilie Carabulea a solicitat să fie achitat, susţinând că a fost ‘linşat mediatic’.

Pe 8 martie 2016, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Ilie Carabulea la şase ani şi şase luni închisoare cu executare, în timp ce fostul preşedinte al ASF Dan Radu Ruşanu a fost achitat.

De asemenea, au fost achitaţi Corneliu Moldoveanu, fost vicepreşedinte al ASF, şi avocatul Dan Odobescu.

Alte condamnări: Marian Mârzac (fost membru neexecutiv al conducerii ASF) – patru ani şi şase luni închisoare cu executare, Radu Mustăţea (membru în CA al SC Carpatica Asig) – trei ani şi şase luni închisoare cu executare, Elena Rusu (membru în conducerea Carpatica Asig) – doi ani cu suspendare, Ina Crudu (director general la Carpatica Asig) – doi ani cu suspendare, Laura Chiţoiu (soţia fostului ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu) – un an închisoare cu suspendare, Ioan Opriş (expert tehnic auto) – două luni cu suspendare, Ioan Dacian Vinereanu – doi ani cu suspendare, Georgel Călin (fost secretar general ASF) – un an cu suspendare.

În plus, SC Carpatica Asig a fost obligată să plătească o amendă penală de 600.000 de lei pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi dare de mită în formă continuată, această societate fiind obligată să publice hotărârea de condamnare în presa scrisă sau audiovizuală, pe parcursul a 10 apariţii.

Decizia a fost atacată atât de DNA, cât şi de către inculpaţi.

Fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Radu Ruşanu, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi omul de afaceri Ilie Carabulea au fost trimişi în judecată de DNA în aprilie 2014, pentru săvârşirea unor fapte de corupţie.

Dan Radu Ruşanu a fost acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, influenţarea declaraţiilor, favorizarea făptuitorului, folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite, Laura Chiţoiu – constituirea unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu contra intereselor publice, iar firma de asigurări – cumpărare de influenţă şi dare de mită.

Printre cei trimişi în judecată s-au mai aflat Marian Mîrzac, fost membru neexecutiv al conducerii ASF; Radu Mustăţea, membru în CA al SC Carpatica Asig şi preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România; Ina Crudu, director general la Carpatica Asig; Corneliu Moldoveanu, fost vicepreşedinte ASF, şi Dan Odobescu, avocat suspendat de drept în cadrul Baroului Bucureşti şi proprietar al unei societăţi de asigurări.

De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată a Elenei Rusu, membru în conducerea Carpatica Asig; Ioan Opriş, expert tehnic auto; Ioan Dacian Vinereanu, persoană din anturajul lui Mustăţea Radu; Georgel Călin, la data faptelor secretar general ASF.

Potrivit DNA, în 2012, Carpatica Asig, companie specializată în emiterea de poliţe de asigurări, în ponderea cărora cel mai mare procent îl aveau asigurările tip RCA, avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro.

Începând cu mai 2013, Ilie Carabulea, împreună cu Mustăţea şi Mîrzac, a constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig.

Ilie Carabulea (persoana care deţine indirect şi controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant, pe fostul director Marian Mîrzac pentru a fi ales în conducerea ASF.

Astfel, în schimbul oferirii unui autoturism Audi A8 la un preţ subevaluat şi altor foloase necuvenite, Marian Mîrzac a influenţat funcţionari cu funcţii de conducere ori de execuţie în ASF, pentru a asigura protecţie societăţii de asigurări Carpatica Asig, arătau procurorii.

De asemenea, în iunie 2013, Marian Mîrzac a intervenit pe lângă Laura Chiţoiu, pentru ca aceasta să promoveze, cu celeritate şi cu nerespectarea condiţiilor legale, autorizarea ocupării, de către Ina Crudu, a funcţiei de director general al Carpatica Asig.

Procurorii mai susţineau că, în perioada 11 – 17 decembrie 2013, Dan Radu Ruşanu a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al ASF, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea lui Radu Mustăţea, membru al CA Carpatica Asig, la conducerea BAAR, asociaţie care administrează fondul la care contribuie toate societăţile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde.

Te-ar mai putea interesa și
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume se concentrează pe majorarea profitului şi a vânzărilor, aducând în......
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propaganda rusă despre Ucraina ...
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Prețul spot al energiei electrice este aproape zero azi la prânz pe piața din România, pe fondul unei oferte mai mare ...