Ilan Laufer: 383 de companii au aplicat pentru programul de internaţionalizare

Un număr de 383 de companii au aplicat în cadrul programului de internaţionalizare a firmelor, cele mai multe solicitări fiind pentru târguri şi expoziţii internaţionale, site-uri şi aplicaţii pentru mobil şi misiuni economice în străinătate, a declarat miercuri ministrul Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, în cadrul unei conferinţe de presă.
Economica.net - mie, 16 aug. 2017, 14:58
Ilan Laufer: 383 de companii au aplicat pentru programul de internaţionalizare

‘Au aplicat 383 de companii, iar sumele solicitate de către aceştia au fost de aproximativ 3,4 ori mai mari decât plafonul nostru maxim, decât bugetul nostru. Cred că foarte important este domeniul şi activitatea pentru care s-a solicitat finanţarea: Târguri şi expoziţii internaţionale, 39%, site-uri şi aplicaţii pentru mobil, 15%, misiuni economice în străinătate, 10% , crearea identităţii vizuale, branding şi logo, 10%, analize şi studii de piaţă, 7%, cursuri pentru angajaţi, 6% şi alte activităţi, 17%’, a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, în anul 2018 plafonul pentru acest program va fi de 20 de milioane de lei, până în 2020 va atinge suma de 24 de milioane de lei.

‘Avem astăzi deja 20 de firme cu care s-a semnat. Începem cu rezultatele programului de internaţionalizare. În primul rând, aplicaţia a fost deschisă timp de 5 zile, între 31 iulie, ora 10:00 şi 4 august, orele 20:00. Aplicaţia, aşa cum am promis, a fost foarte utilizată şi asta ne dorim în continuare pentru toate programele pe care le derulăm: să avem un mod cât se poate de prietenesc, simplu şi practic. Consider că din ce în ce mai multe firme vor fi interesate de programele pe care le avem. Vreau să vă dau câteva informaţii legate de interesul foarte ridicat pentru acest program. Plafonul de 5 milioane de lei, aferent anului 2017, a fost atins la solicitantul nr. 108, în doar 58 de minute de la deschiderea aplicaţiei. După cum ştiţi, din anul 2018 vom avea un plafon de 20 de milioane de lei anual, urmând în 2019 să fie 22 de milioane şi în 2020, 24 de milioane de lei’, a subliniat Ilan Laufer.

Rezultatele finale de înscriere în acest program arată că din Bucureşti s-au înscris cele mai multe companii, respectiv 119, din Cluj-Napoca – 36, Braşov – 19 şi Iaşi – 14.

‘Din punct de vedere al etapei ne aflăm în clipa asta în etapa de evaluare, iar după aceasta, cei care au aplicat vor primi notificare de eligibilitate şi semnarea acordurilor de finanţare în maximum 10 zile lucrătoare de la notificare. Ne dorim ca într-o perioadă foarte scurtă de timp deja să semnăm acordurile de finanţare, pentru cei care îşi doresc să facă târguri, expoziţii, să poată deja să se apuce de treabă’, a spus Laufer.

În cadrul Programului de internaţionalizare, ţinta ministerului pentru acest an era pentru finanţarea între 100 şi 150 de companii în funcţie de grantul pe care îl solicită pe principiul ‘Primul venit, primul servit’.

Datele oficiale arată că suma maximă pe care o poate accesa o firmă este 50.000 de lei. De asemenea, există o contribuţie proprie de 10% a celor care aplică, deci grantul este nerambursabil în proporţie de 90%.

Bugetul maxim eligibil este de 30.000 de lei pentru participări individuale la târguri şi expoziţii internaţionale, 15.000 de lei maxim pentru participări individuale la misiuni economice în străinătate, 10.000 de lei pentru crearea identităţii vizuale a companiei, marcă, siglă, 10.000 de lei pentru site şi aplicaţii pe mobil, 10.000 de lei pentru cursuri pentru angajaţii lor, 10.000 de lei pentru analiză de piaţă şi studii şi 10.000 pentru alte activităţi.

Programul are un buget total de 71 de milioane de lei pentru perioada 2017-2020. Pentru acest an, bugetul este de 5 milioane de lei, sumă care va creşte la 20 de milioane în 2018, la 22 de milioane în 2019 şi la 24 de milioane în 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...