Încă o veste proastă pentru oamenii care şi-au montat panouri solare acasă: scade dramatic cantitatea de energie care se poate vinde în reţea

Modificările aduse legislaţiei regenerabilelor, care se vor discuta în această săptămână în Parlament vor afecta şi mai mult micii producători de energie electrică, persoane fizice, care şi-au instalat capacităţi proprii de producţie acasă şi, deşi beneficiază de o lege, nu pot nici acum să vândă în reţea energia electrică.
Mihai Nicuţ - lun, 16 apr. 2018, 11:01
Încă o veste proastă pentru oamenii care şi-au montat panouri solare acasă: scade dramatic cantitatea de energie care se poate vinde în reţea

Prima şi cea mai mare atingere adusă micilor producători persoane fizice (denumiţi prosumeri) de noua legislaţie se referă la limitarea drastică a cantităţilor de energie pe care aceştia o pot livra în reţea.

Anul trecut, ANRE emitea un ordin în care spunea că în fiecare dintre cele opt zone de distribuţie ale României, distribuitorii pot prelua energia acestor prosumeri în limita a 100 MW.

Unul dintre amendamentele aduse un proiect de lege, care urmează să fie dezbătut marţi de Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, şi care modifică legislaţia din domeniul susţinerii energiei din surse renegerabile, limitează mult mai drastic cantitatea de energie preluată, la 100 MW în toată ţara.

„Operatorii de distribuție concesionari sunt obligaţi, la solicitarea persoanelor fizice menţionate la alin. (6), să achiziţioneze energia electrică produsă conform alin. (6), în limita a cel mult 100 MW instalați la nivel național.
„Repartizarea limitei de putere instalată (…) pe fiecare operator de distribuție concesionar se realizează prin decizie ANRE, la propunerea operatorilor de distribuție, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei Legi.”, se arată într-un amendament adus la proiectul de lege.

Citeşte şi: 

Statul coace o nouă lege care duce la creşterea facturilor la electricitate. Cresc din nou subvenţiile pentru energia „verde”

 

A doua limitare se referă la dimensiunea micului producător care poate fi prosumer. Dacă în vechiul ordin, ANRE spunea că se poate prelua în reţea energia micilor producători care au o capacitate de generare de până la 100 kW, acum, un alt amendament reduce de cinci ori limita capacităţii instalate. Astfel, va fi preluată în reţea doar energia prosumerilor care au o capacitate instalată de 20 kW.

„Persoanele fizice care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 20 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică aparținând operatorilor de distribuție concesionari, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic al rețelei electrice la un preț stabilit conform reglementărilor ANRE”, se arată în amendamentul care urmează să fie supus atenţiei deputaţilor.

Motivaţia inţiatorului amendamentului este dată de faptul că „Pragul de 20 kW este acoperitor pentru persoanele fizice care alimentează doar consumul de energie electrică al gospodăriilor proprii”.

Noile prevederi vin de fapt peste o realitate tristă: deşi în Occident practica de a plăti consumatorii mici care îşi instalează capacităţi mici de generare şi care dau surplusul de energie în reţea este încetăţenită, la noi persoanele fizice care sunt în această situaţiei nu pot primi încă niciun ban, dintr-un motiv inedit: statul nu ştie cum să-i taxeze, dacă oamenii nu au statut de PFA.

Citeşte şi: 

Lovitură de la Guvern pentru „verzii” care speră la noi subvenţii: România nu şi-a asumat o nouă creştere a ţintei de regenerabile, aşa cum a spus Iulian Iancu

20 de bani/kWh, dar nici pe aceştia nu îi primesc

Teoretic şi în baza ordinului ANRE, micii producători care ajung să vândă energie în reţea, primesc bani potrivit schemei următoare:

„Prețul de vânzare a energiei electrice produse și livrate în rețelele electrice de către persoanele fizice care dețin mici centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile este prețul mediu estimat al energiei electrice active pentru acoperirea consumurilor proprii tehnologice în rețelele electrice la care sunt racordate centralele electrice respective, stabilit de ANRE prin ordin de aprobare a tarifelor specifice pentru serviciul de distribuție a energiei electrice și a prețului pentru energia electrică reactivă, pentru fiecare operator de distribuție concesionar”, a decis ANRE.
Potrivit unor surse din piaţa de energie, acum acest preţ este de circa 200 de lei/MWh, cu variaţii pentru fiecare dintre cei patru distribuitori. Aşadar, micii producători ar putea primi în jur de 20 de bani/kWh de energie electrică livrată în reţea, iar distribuitorii sunt obligaţi să preia şi să plătească această energie.
Ordinul mai spune că persoanele fizice care vând această energie nu trebuie să plătească ceva pentru dezechilibrul produs sistemului.

Totuşi, cei care nu sunt PFA nu primesc nici măcar aceşti bani şi, chiar dacă au deja contoare inteligente pentru a măsura energia reactivă (cea livrată în sistem) nu primesc nici măcar aceşti 20 de bani/kWh dar, pentru ce cosumă din reţea, plătesc preţul pe care îl plăteşte oricine, circa 60 de bani/kWh (preţ de ultimă instanţă).

Un sistem de compensare cel puţin ciudat

Un alt amendament care urmează să fie discutat, tot în această speţă, se referă la posibilitatea compensării, dar tot în defavoarea micului producător. Iată amendamentul:

„Persoanele fizice prevăzute la alin. (6) beneficiază din partea furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice de serviciul de regularizare financiară între valoarea energiei livrate, fără TVA și valoarea aferenta serviciilor de distribuție pentru energia electrica consumată din rețea.
În cazul în care, în urma aplicării serviciului de regularizare financiară rezultă o sumă bănească pe care persoana fizică trebuie să o încaseze, aceasta poate fi reportată pentru o perioadă de maxim 24 luni, după care se anulează” – scrie în amendament.

De mai multă vreme, autorităţile statului nu se pun de acord asupra modalităţilor în care oamenii care au astfel de capacităţi şi care pot vinde energie în reţeaua electrică să fie taxaţi pentru asta. Ca atare, ei nu pot beneficia de această lege. Într-o informare pe această temă trimisă ONG-ului de mediu Greenpeace, Ministerul Finanţelor precizează că vânzarea energie de către micii producători este „activitate economică”, şi oricine o poate face dacă se întregistrează ca PFA.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024. Trei modele „made in Romania” sunt în......
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...