Încheierea de asigurări obligatorii pentru cei cu poliţe facultative, suspendată în justiţie

Curtea de Apel Bucureşti a hotărât, marţi, la solicitarea Astra Asigurări, suspendarea executării unui ordin al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care stabilea, printre altele, că proprietarii de locuinţe care vor să încheie poliţe facultative trebuie să încheie şi o poliţă obligatorie.
Economica.net - mie, 19 sept. 2012, 09:17
Încheierea de asigurări obligatorii pentru cei cu poliţe facultative, suspendată în justiţie

„Admite în parte cererea. Suspendă executarea Ordinului CSA 15/2012 şi a Normelor privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, numai în ceea ce priveşte efectele articolului 7 din Norme. Ia act că s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu recurs în 5 zile de la comunicare”, se arată pe pagina web a instanţei.

Potrivit articolului 7, aliniatul (1) din actul normativ emis de CSA, proprietarii de locuinţe care au încheiate poliţe facultative privind riscurile prevăzute de Legea 260/2008 au obligaţia de a încheia poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor la data expirării celor facultative sau, în cazul contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversări a acestora, după data aplicării Legii 260/2008.

Următorul aliniat stabileşte că, începând cu 1 septembrie, societăţile de asigurare autorizate să încheie asigurări facultative pentru locuinţe vor putea încheia poliţe pentru riscurile care fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuinţelor numai pentru valori asigurate care depăşesc sumele asigurate obligatoriu conform Legii 260/2008.

„Pentru riscurile şi sumele asigurate obligatoriu, prevăzute în Legea 260/2008, societăţile de asigurare vor putea încheia doar PAD (poliţa de asigurare obligatorie a locuinţelor, emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – n.r.)”, se precizează la aliniatul 3 al articolului 7 din norma CSA.

Astfel, CSA stabilea că proprietarii care doresc să-şi acopere riscul pentru valori mai mari decât nivelul acoperit de asigurările PAD pot să cumpere poliţe facultative doar după ce încheie o poliţă obligatorie.

Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind, în funcţie de tipul locuinţei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) au fost emise de PAID în iulie 2010.

Prin modificarea Legii 260/2008, în decembrie 2010, persoanele fizice şi juridice care au încheiat o asigurare facultativă a locuinţelor pentru toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie nu mai intrau sub incidenţa actului normativ.

În urma acelei modificări, societăţile de asigurări, inclusiv acţionari PAID, au lansat produse similare PAD, fapt ce a condus la reducerea constantă şi continuă a portofoliului PAID.

Mai mult, unii asigurători, cum ar fi Carpatica Asig sau Astra, şi-a denumit poliţele faculatative pentru locuinţe PAD, PAD Complet sau PAD Avantaj. În plus, Astra, care este acţionar PAID, a înregistrat marca PAD la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

La finele anului 2011, Astra avea în portofoliu 2,35 milioane de contracte de asigurări de incendiu şi calamităţi naturale (clasa VIII), care include şi subscrierile din poliţe facultative pentru locuinţe, dintr-un total la nivelul pieţei de 4,96 milioane de polite, conform datelor Uniunii Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

În primele şase luni ale acestui an, portofoliul Astra aferent clasei VIII se ridica la 2,46 milioane de poliţe şi venituri aferente de 117,97 milioane de lei.

În schimb, Allianz-Ţiriac Asigurări, societate care a decis să nu intre în acţionariatul PAID, avea încheiate 346.158 de poliţe care au adus venituri de 83,61 milioane de lei.

La Astra, valoarea medie a primei pe clasa VIII se situează la 47,9 lei, în timp ce la Allianz-Ţiriac atinge 241,5 lei.

În cazul PAID, de la începutul acestui an, portofoliul societăţii a scăzut continuu şi constant, ajungând la finele lunii august la 202.774 de poliţe, de la 574.229 contracte la 31 decembrie 2011.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor şi Legii 31/1990 privind societăţile comerciale.

Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Platinum (fiecare cu 15%). Generali România are o participaţie de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. În plus, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

În 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei, potrivit datelor dintr-un buletin al CSA.

Anul trecut, PAID a consemnat un profit net de aproape 1 milion de lei.

Astra Asigurări a fost înfiinţată în anul 1991 şi are un capital social de 192,71 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments România SA – 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social.

The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

La nivelul anului 2011, Astra a ocupat prima poziţie în topul asigurătorilor locali după nivelul subscrierilor, care au atins 1,01 miliarde de lei, în scădere cu 6,5% faţă de anul precedent.

În prima parte a acestui an, Omniasig a devansat Astra în privinţa veniturilor din prime subscrise. Astfel, Omniasig a consemnat venituri de 548,9 milioane de lei, comparativ cu 516,7 milioane de lei în Astra.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...