Industria continuă să performeze. Proiectul “România – centrul industrial al Europei de Est” va fi finalizat

Romania poate deveni economia de top a Europei de Est prin stimularea avantajelor competitive de care dispunem. Cresterea productiei industriale pe primele 7 luni din 2014 cu 9,7% fata de aceeasi perioada din 2013, faptul ca industria a ajuns sa detina o treime din contributia la formarea PIB, existenta in Romania a clusterelor de competivitate in IT, echipamente, auto, industria alimentara, farma  s.a., forta de munca cu productivitate ridicata si potentialul enorm de accesare de fonduri europene prin POS CCE pot fi considerate argumente minimale pentru atingerea obiectivului tactic Romania – centrul industrial al Europei de Est. 
Cristian Socol - mar, 07 oct. 2014, 08:06
Industria continuă să performeze. Proiectul “România – centrul industrial al Europei de Est” va fi finalizat

Vestile de azi de la statistica confirma parcursul bun al industriei romanesti. Comenzile noi din industrie au crescut în primele 8 luni din 2014 cu 6,1% comparativ cu perioada similară din 2013. Creşteri au fost înregistrate la toate marile grupe de produse industriale: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+29,4%), industria bunurilor intermediare (+8,1%), industria bunurilor de uz curent (+7,6%) şi industria bunurilor de capital (+3,7%).

Relevant este ca industriile care produc bunuri cu valoare adaugată ridicată înregistrează cea mai mare rată de creştere a comenzilor. Astfel, firmele care produc calculatoare, produse electronice şi optice, echipamente electrice, maşini, utilaje şi echipamente au comenzi cu 17-18% mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013.

Mizam in continuare pe abordarea policentrica pe poli de competitivitate, clustere innovative, parcuri tehnologice si industriale si stimularea crearii de hub uri de afaceri. Tintim un alt model de politica industriala, centrat pe tranzitia de la industrii intensive in forta de munca slab calificata si industrii cu grad redus de prelucrare catre industrii inovative, energie si industrii ecologice.

Schemele de ajutor de stat adoptate in ultima luna pentru stimularea industriei vor contribui la atingerea obiectivului stabilit. Schema de ajutor pentru stimularea investitiilor care creeaza locuri de munca, prin care statul va suporta pentru 2 ani pana la jumatate din cheltuielile salariale totale (in functie de regiune) pentru firmele care creează prin investitii minimum 10 noi locuri de muncă (buget de 600 milioane euro, estimare beneficiari 1700 companii cu efecte de creare de noi locuri de munca prognozate la minimum 35.000). Schema de ajutor de stat pentru companii valabilă până în anul 2020, cu un buget total de 2,7 miliarde lei (600 mil. euro), pentru finanţarea nerambursabilă a costurilor cu active corporale şi necorporale aferente investiţiei iniţiale, plata efectuându-se în perioada 2015-2023. Estimam ca vor aplica 150 de companii care isi vor retehnologiza productia.

Cristian Socol este conferenţiar universitar la ASE Bucureşti, consilier personal al premierului Victor Ponta pe probleme macroeconomice.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...