Industria cripto din Japonia se pregăteşte să se reglementeze singură

Sătui de birocraţia greoaie şi de indecizia statului, principalii jucători din industria japoneză a monedelor virtuale negociază înfiinţarea unui organism de autoreglementare.
Economica.net - Dum, 18 feb. 2018, 13:06
Industria cripto din Japonia se pregăteşte să se reglementeze singură

Cele două asociaţii patronale ale industriei monedelor virtuale din Japonia ar urma să fuzioneze într-o organizaţie de autoreglementare, cu scopul de a proteja investitorii, au declarat surse apropiate discuţiilor, citate de Reuters.

Discuţiile au fost accelerate de incidentul raportat în urmă cu câteva zile de bursa japoneză de criptomonede Coincheck, care a anunţat că hackerii au reuşit să fure din conturile investitorilor, în luna ianuarie, echivalentul a 690 de milioane de dolari. Victimele incidentului au anunţat că vor acţiona Coincheck în justiţie la Tokyo, cerând despăgubiri de peste 650 de milioane de dolari. Procesul va fi intentat însă sub incidenţa legislaţiei de protecţie a consumatorului.

Astfel, Japan Blockchain Association şi Japan Cryptocurrency Business Association ar urma să fuzioneze în luna aprilie, potrivit surselor citate. Informaţiile nu au fost confirmate oficial de cele două organizaţii.

Autorităţile din Japonia încearcă să găsească o formă de reglementare pentru industria monedelor virtuale, atitudinea guvernului şi a băncii centrale de la Tokyo pe această temă contrastând cu măsurile dure adopate în Coreea de Sud şi China.

Ministerul Justiţiei din Coreea de Sud a propus, în decembrie, închiderea burselor de tranzacţionare de criptomonede şi actie digitale, Guvernul a dat înapoi însă şi a anunţat, miercuri, că autorităţile îşi vor focusa eforturile pe transparentizarea pieţei şi a riscurilor pentru investitori.

În China, bursele de criptomonede au fost închise anul trecut, iar autorităţile fac eforturi pentru a restricţiona platformele şi aplicaţiile alternative de tranzacţionare.

Autorităţile din întreaga lume încearcă să înţeleagă şi să reglementeze fenomenul monedelor virtuale, în contextul îngrijorărilor că structura bazată pe anonimat a industriei facilitează spălarea de bani şi evaziunea fiscală. Volatilitatea extremă a token-urilor digitale, cu riscuri semnificative pentru investitorii neavizaţi, nu ajută deloc „cauza”.

Bitcoin a crescut săptămâna aceasta cu 20%, la peste 9.900 de dolari, după ce a atins pe 6 februarie cel mai scăzut nivel din noiembrie 2017, de aproximativ 6.900 de dolari, care a dus crash-ul recent al principalei monede digitale, de la vârful de peste 19.000 de dolari atins în decembrie, la peste 63%.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...