Industria de telecom solicită eliminarea din OUG a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicaţilor: consumatorii vor plăti

Asociaţia Operatorilor de Telefonie Mobilă din România consideră că modificările propuse de Ministerul de Finanţe introduc și majorează taxe la un nivel pe care îl apreciază "excesiv și blocant pentru dezvoltarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice". Companiile din industria de profil solicită eliminarea din cuprinsul proiectului de OUG a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicaţilor.
Lidia Neagu - mie, 19 dec. 2018, 14:06
Industria de telecom solicită eliminarea din OUG a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicaţilor: consumatorii vor plăti

„Măsurile contravin cadrului legislativ european și național. Aceste taxe ar trebui să acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de către Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se alocă. Adoptate în această formă, propunerile s-ar transforma într-o povară pentru întreaga industrie de telecomunicații din România și pentru toți utilizatorii de internet fix și mobil, telefonie fixă și mobilă și servicii de televiziune„, se arată într-o declaraţie de presă semnată de toţi operatorii de telecom din România.

Asociaţia spune că noile măsuri ar urma să se aplice în mai puțin de 2 săptămâni, fără o consultare prealabilă și fără o analiză de impact la nivelul consumatorilor, operatorilor și al pieței, în ansamblu. În plus, acest proiect de ordonanță de urgență ignoră multitudinea de alte taxe și contribuții pe care industria le datorează bugetului de stat. Dacă vor fi aplicate în forma propusă, aceste modificări vor genera un impact negativ major asupra activității operatorilor de telecomunicații.

„Întrucât comunicațiile electronice reprezintă un domeniu de bază al economiei, cu o contribuție importantă la activitatea celorlalte industrii, considerăm că efectul real al masurilor luate va fi amplificat în cascadă, pe termen scurt, mediu și lung„, se arată în documentul citat. 

Companiile spun că „industria a susținut și a pledat pentru nevoia de predictibilitate și continuitate la nivelul politicii fiscale. Sectorul telecom are nevoie de un context stabil și predictibil pentru a putea continua să investească, să ofere servicii de calitate superioară la prețuri accesibile, să genereze locuri de muncă, să contribuie, prin taxele achitate ca angajator sau ca agent economic, la dezvoltarea economiei. Investițiile în telecomunicații, încurajate de un cadru favorabil, au propulsat acest sector printre primii cinci contributori la PIB, dar în contextul configurat de aceste propuneri, investițiile și dezvoltarea 5G sunt puse sub semnul întrebării„.

„În consecință, solicităm eliminarea din cuprinsul proiectului de Ordonanță de Urgență a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicațiilor”, se arată în încheierea declaraţiei.

Punctul de vedere reprezintă poziția companiilor Orange, Vodafone, Telekom – reunite în Asociația Operatorilor Mobili din România (AOMR) – și a companiilor RCS&RDS și UPC România precum și a celor peste 65 de firme reunite in cadrul Asociației pentru Comunicații Electronice din România (ACER).

Proiectul de Ordonanță de Urgență prezentat marți seară de Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici prevede majorarea de la 0,4% la 3% a tarifului de monitorizare pe care furnizorii de comunicații electronice și servicii poștale sunt obligați să-l plătească anual către ANCOM.

Potrivit legii de înființare a ANCOM, acest tarif de monitorizare se calculează ca un procent din cifra de afaceri realizată în anul anterior celui pentru care se datorează. Anul trecut cifra de afaceri a pieței de comunicații electronice și servicii poștale a fost de aproximativ 3,4 miliarde de euro. Ceea ce înseamnă că o taxă de 3% ar însemna peste 100 milioane de euro, care ar urma să fie plătiţi ANCOM de către companiile de telefonie, internet, TV și servicii poștale.

Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...