Un nou record al ultimilor 25 de ani. Inflaţia anuală a ajuns la -3,3% în aprilie

Preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 3,3% în luna aprilie 2016 comparativ cu luna aprilie 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) scăderea a fost de -2,7%. 
Economica.net - joi, 12 mai 2016, 07:01
Un nou record al ultimilor 25 de ani. Inflaţia anuală a ajuns la -3,3% în aprilie

În luna aprilie 2016, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu aprilie 2015, este de 66,7%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 20,0%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 13,3%.

ƒRata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2015 – aprilie 2016) faţă de precedentele 12 luni (mai 2014 – aprilie 2015), calculată pe baza IPC, este de -1,7%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este de -1,3%.

 

În aprilie 2016 faţă de aprilie 2015, preţurile de consum au scăzut la grupa mărfurilor alimentare cu 7,39%.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a anunţat la începutul lunii mai că inflaţia va rămâne în teritoriu negativ până în luna iulie a acestui an şi va reveni în intervalul din jurul ţintei staţionare, de 2,5%, la finele orizontului de prognoză (opt trimestre – n.r.).

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, la 0,6%, mai puţin cu 0,8 puncte procentuale faţă de estimarea anunţată în februarie, potrivit Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

În acest context, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a revizuit în scădere la 0,9% proiecţia de inflaţie pentru sfârşitul acestui an, de la 1,8% cât a estimat în prognozele anterioare (de toamnă şi de iarnă).

Potrivit prognozei de primăvară, inflaţia medie anuală a fost, de asemenea, revizuită în scădere, la minus 0,7%, faţă de 0% în prognoza de iarnă.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...