Insolvenţele sunt în scădere, însă radierile şi dizolvările au crescut cu aproape 100% – CNIPMMR

Numărul companiilor în insolvenţă a scăzut, în primele trei luni din acest an, cu 20,11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 2.304, însă cel al radierilor şi al dizolvărilor aproape s-a dublat, susţine preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu.
Economica.net - mar, 17 mai 2016, 10:42
Insolvenţele sunt în scădere, însă radierile şi dizolvările au crescut cu aproape 100% - CNIPMMR

„Înmatriculările de persoane fizice şi persoane juridice la finalul lunii martie erau de 32.335, în creştere cu 9,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. În ceea ce priveşte suspendările, avem 6.149, în creştere cu 42,7%, la dizolvări sunt 10.453, cu 92,65% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar la radieri – 38.648, în creştere cu 89,58%. La insolvenţă, avem 2.304 companii, în scădere cu 20,11%. Dacă ne uităm pe două chestiuni majore – dizolvările şi radierile – vedem o creştere de aproape 100%. Statistica nu arată o problemă a insolvenţei, dar ceea ce trebuie să ne îngrijoreze sunt dizolvările şi radierile”, a afirmat, marţi, Jianu, într-o conferinţă pe teme economice.

Reprezentantul IMM-urilor a prezentat şi alte probleme cu care se confruntă mediul de afaceri din România, printre acestea fiind menţionate discuţiile cu privire la Legea salarizării în sectorul bugetar.

„Noi am cerut foarte clar ca aceasta să aibă în prim plan creşterea economică şi de unde vin resursele pentru a plăti salariile sporite. Să nu asistăm la o debalansare în economie şi să devină mai interesant să lucrezi la stat decât în privat”, a subliniat Jianu.

De asemenea, el a propus ca sistemul de impozitare a clădirilor nerezidenţiale să revină la formula din vechiul Cod Fiscal, pentru că, deşi noul sistem are şi efecte benefice, s-a trecut dintr-o extremă în alta, iar acum sunt afectaţi contribuabilii oneşti.

Totodată, preşedintele CNIPMMR susţine că organele statului ar trebui să folosească mai mult latura prevenţiei în ceea ce priveşte relaţia cu întreprinzătorii.

Pe de altă parte, Florin Jianu a tras un semnal de alarmă cu privire la absorbţia fondurilor europene pentru exerciţiul financiar 2014-2020.

„Dacă în exerciţiul financiar 2007 – 2013, când nu aveam nicio experienţă în absorbţie, cu excepţia fondurilor de preaderare, în anul doi de implementare deja aveam call-uri (apeluri – n. r.) deschise şi fonduri implementate, în acest moment, pentru IMM-uri, nu este nicio linie de finanţare deschisă, deşi Programul Operaţional Regional are o întreagă axă pentru mediul de afaceri. Am văzut că ieri s-au deschis două axe pe Programul Capital Uman. Oamenii de afaceri din ţară ne-au transmis că nu acelea sunt problemele mediului de afaceri. Avem acolo de-a face cu o sintagmă destul de ciudată, se intitulează ‘populaţie non-rromă’. Este o sintagmă nouă pe care o aud în România. Eu cred că altele sunt problemele acestei ţări, ale mediului de afaceri – şi pe acestea trebuie să ne concentrăm”, a subliniat preşedintele CNIPMMR.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent petrol (tep), cu 18,2% mai mare (+31.900) faţă de cea din perioada......
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...