Inspiraţi de scoţieni şi supăraţi pe Washington, 1 din 4 americani sunt favorabili secesiunii – sondaj

Referendumul de joi din Scoţia cu privire la independenţă, la care majoritatea scoţienilor au răspuns 'nu', a alimentat speranţele secesioniste în SUA, unde aproape un sfert dintre participanţii la un recent sondaj s-au exprimat în favoarea ieşirii statului lor din federaţie, relatează vineri agenţia Reuters.
Economica.net - vin, 19 sept. 2014, 19:59
Inspiraţi de scoţieni şi supăraţi pe Washington, 1 din 4 americani sunt favorabili secesiunii - sondaj

Un procent de 23,9% dintre americanii intervievaţi în cadrul sondajului realizat între 23 august şi 16 septembrie au afirmat că susţin cu tărie sau tind să susţină ideea ca statul lor să iasă din componenţa SUA. În acelaşi timp, 53,3% din cei 8.952 de respondenţi au declarat că se opun ferm sau tind să se opună unei asemenea evoluţii, scrie Agerpres.

Sprijinul în favoarea ruperii legăturilor cu Washingtonul este independent de preferinţele politice şi de regiuni. Totuşi, în general, republicanii şi locuitorii din zonele rurale din vest sunt mai apropiaţi faţă de ideea secesiunii decât democraţii şi nord-esticii, potrivit aceluiaşi sondaj.

Interesul faţă de secesiune a fost alimentat de scăderea popularităţii administraţiei preşedintelui Barack Obama, de atenţia acordată votului din Scoţia şi de succesul militanţilor care acuză administraţia că abuzează de autoritatea ce-i revine, apreciază analiştii.

Republicanii par să susţină în mai mare măsură această ideea, cu 29,7% opinii favorabile, faţă de 21% dintre democraţi. Pe regiuni, ideea ieşirii din cadrul SUA este cel mai puţin populară în regiunea nord-estică New England, cu doar 17,4% opinii favorabile. Sprijinul pentru desprindere este cel mai popular în sud-vest (34,1%).

În sud-vest se află şi Texasul, unde un grup de militanţi doreşte ca legislativul acestui stat să supună problema secesiunii la un referendum.

Te-ar mai putea interesa și
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării de către Turcia, au declarat joi......
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului ...
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de ...
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi ...