Întâlnire pentru viitorul Europei: Juncker, Merkel si Hollande, la Berlin – surse

Cancelarul german Angela Merkel ar urma sa-i primeasca luni la Berlin pe presedintele francez François Hollande si pe presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru a discuta despre consolidarea zonei euro, într-un moment în care Marea Britanie cere UE, ca întreg, sa se schimbe, relateaza AFP.
Economica.net - joi, 28 mai 2015, 06:09
Întâlnire pentru viitorul Europei: Juncker, Merkel si Hollande, la Berlin - surse

Desfasurarea acestei întâlniri între cei trei lideri a fost confirmata de o sursa europeana, în timp ce o a doua a precizat ca este ‘foarte probabila’.

Una dintre principalele teme ale acestei întâlniri este contributia franco-germana la consolidarea guvernantei zonei euro, în conditiile în care Franta si Germania au o serie de propuneri ‘de dezvoltat în cadrul tratatelor actuale în urmatorii ani’.

De asemenea, aceste state sugereaza pe termen mai lung o examinare a cadrului institutional al UE si intentioneaza sa-si aduca contributia la aceasta analiza pâna la finalul lui 2016, ceea ce pare sa excluda ipoteza unei schimbari a tratatelor, scrie Agerpres.

Aceste propuneri au fost interpretate marti ca un mesaj adresat premierului britanic David Cameron, care va organiza un referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE. Premierul conservator afirma ca îsi doreste ca tara sa sa ramâna în UE, dar ca blocul comunitar trebuie sa fie mai întâi reformat.

El a avut luni seara o convorbire cu seful CE, Jean-Claude Juncker, înainte de a începe în aceasta saptamâna un turneu delicat care îl va aduce la Paris si Berlin pentru ‘a vinde’ ideea referendumului pe care îl organizeaza. Cei doi oameni politici ‘au convenit ca va fi necesar mai mult dialog, inclusiv cu alti lideri, în ceea ce priveste cea mai buna cale de urmat’.

‘Aprofundarea uniunii economice si monetare este un exercitiu pe cale sa se încheie, în timp ce acela întreprins de dl Cameron nu face decât sa înceapa’, a subliniat o sursa europeana. ‘Asteptam acum sa vina sa ne prezinte masuri concrete’, a adaugat aceasta.

Consolidarea zonei euro va fi pe agenda viitorului summit european de la finalul lunii iunie. Presedintii Comisiei, Consiliului European, Eurogrupului, Bancii Centrale si Parlamentului European lucreaza de luni de zile la acest lucru si si-au prezentat rezultatele activitatii în domeniu. Tine acum de statele membre sa faca acelasi lucru pentru a alimenta dezbaterea.

‘Contributia franco-germana este utila, pertinenta si centrala în acest proces’, a declarat marti Margaritis Schinas, purtator de cuvânt al Comisiei Europene, în cadrul unui briefing de presa.

Te-ar mai putea interesa și
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. Este cea mai spațioasă mașină din gama europeană Mazda și va......
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea ...
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...