Investigaţie asupra lui Arron Banks, unul dintre principalii finanţatori ai campaniei pro-Brexit

Agenţia naţională de investigaţii penale (NCA) din Marea Britanie a anunţat joi că a început o anchetă împotriva omului de afaceri britanic Arron Banks, care a finanţat una dintre principalele campanii în favoarea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, relatează Reuters.
Economica.net - joi, 01 nov. 2018, 15:31
Investigaţie asupra lui Arron Banks, unul dintre principalii finanţatori ai campaniei pro-Brexit

Banks, care a fost fotografiat cu Donald Trump şi cu unul din promotorii fervenţi ai Brexit-ului, politicianul britanic Nigel Farage, în faţa unui lift aurit imediat după victoria miliardarului american la alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, a spus că salută deschiderea investigaţiei.

„Este o şansă pentru noi de a clarifica această chestiune”, a declarat Banks pentru Reuters.

„Comisia Electorală a spus că este posibil să fi fost comise nereguli, dar nu a oferit dovezi”, a adăugat el.

Banks a mai spus că i-a scris premierului Theresa May pentru a-i cere o investigaţie.

Agenţia naţională de investigaţii penale, care anchetează infracţiunile grave şi crima organizată, a transmis că ancheta vine după o sesizare a Comisiei Electorale, dar că va fi extinsă şi la alte fapte în afara încălcării legii electorale.

Banks, care înainte de referendumul privind Brexit-ul din 2016 a finanţat Leave.UE, o campanie condusă de Farage, pe atunci liderul Partidului pentru Independenţa Regatului Unit (UKIP), a fost interogat în parlament în legătura cu sursa averii sale.

„Rock Holdings este o companie pe care o deţin şi controlez şi sunt un contribuabil britanic. Nu a avut niciodată finanţare străină, deci nici rusă”, a spus Banks.

La referendumul de la 23 iunie 2016, 17,4 milioane de votanţi, sau 51,9% dintre cei prezenţi la urne, s-au exprimat în favoarea ieşirii din UE, în timp ce 16,1 milioane de persoane, sau 48,1% din voturi, au fost pentru rămânerea în blocul comunitar, un rezultat care a contrazis sondajele de opinie.

Comisia Electorală a transmis că are motive rezonabile să suspecteze că nu Banks a fost adevărata sursă a împrumuturilor de 8 milioane de lire făcute către o companie numită Better for the Country Limited (BFTCL), al cărei director era Banks.

BFTCL nu a fost înregistrată ca un participant la referendum, astfel că este posibil să fi fost comise o serie de nereguli, conform Comisiei Electorale.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...