Ioana Petrescu: Ne-am axat pe stimularea mediului privat, să nu mai fie sugrumat de atâtea taxe

Guvernul s-a axat foarte mult în acest an pe stimularea mediului privat, măsuri precum reducerea CAS la angajator, neimpozitarea profitului reinvestit sau comasarea a 92 de taxe fiscale şi parafiscale fiind introduse astfel încât mediul de business să nu mai fie "sugrumat" de povara fiscală, a declarat marţi, la Digi24, ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu. Citeşte în continuare principalele declaraţii ale oficialului despre reducerea TVA la alimente, evaziunea fiscală, modalitatea de calcul a accizelor şi bugetul pe 2015.
Economica.net - mar, 07 oct. 2014, 21:24
Ioana Petrescu: Ne-am axat pe stimularea mediului privat, să nu mai fie sugrumat de atâtea taxe

„În acest an ne-am axat foarte mult pe stimularea mediului privat, pe stimularea business-ului. Avem neimpozitarea profitului reinvestit, reducerea CAS, am eliminat şi comasat 92 de taxe fiscale şi parafiscale, astfel încât mediul de business să fie mai puţin sugrumat de atâtea taxe care nu le văd rostul”, a afirmat Petrescu. Deci vorbim de o strategie mai amplă de a încuraja mediul privat şi de a porni motoarele economiei”, a afirmat Ioana Petrescu.

Referitor la impactul reducerii CAS asupra veniturilor la bugetul de stat anul viitor, ministrul Finanţelor a dat asigurări că măsura este sustenabilă, dar trebuie avut în vedere impactul economic pozitiv pe termen lung, nu doar efectul contabil. Ioana Petrescu a precizat că veniturile pierdute prin reducerea CAS ar putea fi acoperite, în 2015, din veniturile aduse la buget de creşterea investiţiilor şi angajărilor noi din economie ca urmare a acestei măsuri, de scăderea evaziunii fiscale pe piaţa muncii, dar şi de o mai bună recuperare a creanţelor de către ANAF, datorată noii legi a insolvenţei.

„Dacă angajatorii vor folosi această reducere a CAS cu 5 puncte procnetuale, 50% din bani să se ducă în investiţii noi, 50% pe angajări noi, atunci per total vom recupera 2,5 miliarde. Vreo 1,3 miliarde din angajări noi, şi asta înseamnă la buget bani din CAS, CASS, impozit pe venit. Deci acestea sunt 2,5 miliarde. Dacă noi am reduce numai 25% din evaziunea fiscală pe piaţa muncii, prin această măsură, atunci am acoperi tot impactul contabil al reducerii CAS. Avem şi o nouă lege a insolvenţei, ANAF îşi poate recupera creanţele mult mai uşor. Ei estimează că pot recupera până la 3,8 miliarde lei din aceste creanţe pe termen scurt, deci există modalităţi de a acoperi această gaură pur contabil. Dar nu vreau să gândim pur contabil, pentru că aceasta este o măsură pro creştere”, a explicat ministrul.

În ceea ce priveşte reducerea TVA la alimente, după ce anul trecut taxa pe valoare adăugată la pâine a fost scăzută de la 24% la 9%, Ioana Petrescu a punctat că Guvernul deocamdată face calcule şi analize, iar măsura va fi discutată cu FMI şi CE.

„Suntem mai optimişti că această măsură va continua, pentru că iniţial a fost discutată cu FMI ca una temporară, şi că ea poate fi extinsă şi la alte alimente de bază. Facem mai multe calcule să vedem care ar fi domeniile unde o reducere a TVA s-ar putea aplica. În momentul în care există şi spaţiul bugetar pentru o astfel de reducere de TVA, o vom discuta cu FMI şi CE”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Modalitatea de calcul a accizelor

„În momentul de faţă avem un grup de lucru care lucrează la această modalitate de calcul. Luăm în considerare mai multe scenarii, şi ca acestă acciză să fie în euro, şi ca această acciză să fie în lei. Vom face publică în timp şi această modalitate de calcul, şi care va fi acciza”, a afirmat ministrul Finanţelor, fără a putea preciza un termen orientativ pentru încheierea acestor calcule.

În continuare, şefa de la Finanţe a dat asigurări că bugetul pe 2015 va putea susţine atât „ceea ce s-a promis” privind majorarea pensiilor din sectorul public şi a salariului minim, cât şi reducerea CAS.

„Cu siguranţă putem susţine ceea ce s-a promis şi ceea ce este deja în lege – vorbim de reducerea CAS cu 5 puncte, e creşterea salariului minim în două trepte – 669 de milioane de lei sunt puşi deoparte pentru creşterea salariului minim în două trepte, aşa cum a fost promisiunea, în 2015. Noi acum facem analiza generală, am început analiza generală, să vedem cât se poate colecta, dar nu putem să intrăm în detalii de genul cât va fi alocat pentru un anume minister sau altul, pentru că dacă va exista un nou guvern atunci vor exista şi alte priorităţi, aşa că facem calcule degeaba. Există bani de pensii şi salarii, există bani să continuăm cu reducerea CAS, există bani pentru creşterea salariului minim”, a spus ministrul.

Evaziunea fiscală

„Nimeni nu poate calcula cu precizie cât este evaziunea fiscală, dar a scăzut pentru că a existat un efort destul de mare şi din partea Direcţiei Antifraudă, şi din partea ANAF, au existat măsuri şi din partea noastră care să descurajeze evaziunea fiscală şi să îi încurajeze pe cei cinstiţi – reducerea CAS şi neimpozitarea profitului reinvestit, returnarea a 4 eurocenţi către transportatorii care cumpără motorină legal din acciza suplimentară pe carburanţi”, a arătat oficialul.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...