Iohannis: Acordul de la Paris în domeniul schimbărilor climatice trebuie să aibă caracter juridic obligatoriu

Preşedintele Klaus Iohannis a participat luni, la Paris, la deschiderea Conferinţei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice, context în care a afirmat că Acordul în acest domeniu ar trebui să aibă caracter juridic obligatoriu, iar ţările participante să contribuie adecvat, anunţă Agerpres.
Economica.net - lun, 30 nov. 2015, 16:41
Iohannis: Acordul de la Paris în domeniul schimbărilor climatice trebuie să aibă caracter juridic obligatoriu

Obiectivul conferinţei a fost încheierea unui nou acord internaţional în domeniul schimbărilor climatice.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în discursul său, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre ‘provocarea majoră’ pe care o reprezintă la nivel global schimbările climatice şi a pledat pentru acţiuni comune în acest sens.

Şeful statului a subliniat importanţa ca Acordul de la Paris în domeniul schimbărilor climatice să aibă caracter juridic obligatoriu, să asigure participarea tuturor părţilor la Convenţia-Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice şi să includă angajamente de reducere a emisiilor din partea tuturor părţilor implicate.

În acelaşi timp, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că acest acord ar trebui să permită tuturor statelor participante să contribuie adecvat la efortul colectiv de menţinere a creşterii temperaturii medii globale sub 2°C, într-un mod care să reflecte corect responsabilităţile şi capacităţile de care dispun (inclusiv din perspectiva contribuţiilor financiare), creând în acelaşi timp oportunităţi de dezvoltare durabilă pentru toţi.

Şeful statului a subliniat şi că tranziţia globală către o economie cu emisii scăzute de carbon trebuie să facă parte din moştenirea noastră pentru generaţiile viitoare.

Contribuţia Uniunii Europene pentru Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice a fost reflectată de angajamentul statelor membre de a reduce, până în anul 2030, cu cel puţin 40% emisiile de gaze cu efect de seră , faţă de nivelurile înregistrate în anul 1990.

În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa deosebită a asigurării unor angajamente cu nivel similar de ‘ambiţie’ din partea celorlalţi parteneri internaţionali, în principal din perspectiva necesităţii de a menţine competitivitatea industriei europene şi de a reduce riscul de relocare.

Iohannis a scris şi un mesaj pe pagina sa de Facebook, prin care afirmă că schimbările climatice sunt o ameninţare majoră pe care trebuie să o combatem acum, altfel impactul va deveni negestionabil, cu consecinţe ireversibile pentru umanitate şi mediul înconjurător.

‘Schimbările climatice sunt o ameninţare majoră pe care trebuie să o combatem. Dacă nu acţionăm acum, impactul va deveni negestionabil, cu consecinţe ireversibile pentru umanitate şi mediul înconjurător. România s-a angajat încă de anul trecut să contribuie la reducerea nivelului emisiilor de carbon. Prin concentrarea eforturilor pentru a avea o economie cu emisii scăzute, vom deveni mai competitivi, vom crea noi locuri de muncă şi vom răspunde mai eficient la provocările legate de securitatea energetică şi climatică. La Conferinţa de la Paris am solicitat, în numele României, acţiuni comune’, afirmă şeful statului, în mesajul postat pe pagina de socializare.

De asemenea, preşedintele Iohannis mai menţionează că ‘reuniunea trebuie să se încheie cu un acord cuprinzător, echitabil şi efectiv pentru atingerea obiectivelor agreate de limitare a creşterii temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius’.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...