Iohannis: Atrag atenţia PSD să nu introducă în negocieri chestiuni precum un fel de autonomie pe criterii etnice

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut PSD să îşi rezolve problema pe care singur a creat-o şi a avertizat acest partid să nu introducă în negocieri chestiuni care nu trebuie negociate, precum autonomia pe criterii etnice. Şeful statului a comentat, la Berlin, şi eventualitatea numirii unui nou premier, afirmând că nu va face "rabat" de la criteriile anunţate înainte de alegerile parlamentare din 2016 şi că orice şef al Executivului trebuie să fie o persoană "integră", potrivit News.ro.
Economica.net - mar, 20 iun. 2017, 17:59
Iohannis: Atrag atenţia PSD să nu introducă în negocieri chestiuni precum un fel de autonomie pe criterii etnice

Preşedintele Iohannis a afirmat că, deşi negocierile între partide sunt fireşti în actualele circumstanţe, el a atras atenţia că acestea nu trebuie să vizeze chestiuni care nu trebuie negociate, potrivit News.ro.

„Este natural să existe astel de negocieri şi chiar dacă sunt în Berlin am fost în permanentă informat şi nu este cazul să apară impresia că nu ştiu ce se pretrece în ţară. În principiu, sunt normale (negocierile -n.r.). Ştiu că unele au început, apoi au intrat în sincope. Solicit PSD să rezolve problema pe care singur a creat-o şi atrag atenţia să nu introducă în agenda de negociere chestiuni care nu trebuie negociate. De exemplu, nu trebuie să se negocieze vreun fel de autonomie pe criterii etnice. Sunt chestiuni care nu sunt dorite în România, care nu trebuie negociate sub presiunea unei situaţii deosebite”, a declarat Iohannis.

Şeful statului a atras atenţia că disputele de la Bucureşti nu trebuie să pună sub semnul întrebării lucruri importante precum situaţia economică, faptul că România este văzută ca partener serios şi de încredere. ”Vreau să se rezolve astfel încât să terminăm repede, să reintrăm într-o zonă de stabilitate şi să facem tot ce trebuie să ducem România înainte”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă mai consideră că actuala majoritate mai este viabilă, având în vedere tensiunile din PSD, preşedintele a spus că astfel de lucruri „se testează prin vot”. „Asta vom urmări mâine”, a explicat el.

Preşedintele a fost întrebat şi dacă un partid care încearcă să răstoarne propriul Guvern mai poate asigura o guvernare stabilă, şeful statului a răspuns: „Iată o întrebare la care fiecare român trebuie să dea singur un răspuns şi să ţină minte”.

Klaus Iohannis a spus şi că nu a discutat cu Liviu Dragnea sau cu Sorin Grindeanu despre actuala criză.

„Eu am spus din capul locului, şi am spus-o atâta de clar încât au înţeles toţi, că nu mă amestec în această chestiune, în această dispută internă din PSD. Nu am făcut-o, nu o voi face”, a afirmat el.

Iohannis a dat asigurări că lucrurile în România se vor desfăşura „ordonat”, indiferent dacă moţiunea va trece sau nu.

„Eu am un draft de agendă şi nu trebuie să îşi facă nimeni probleme, lucrurile vor merge, în orice variantă, ordonat şi în aşa fel încât România să funcţioneze”, a spus şeful statului.

El a mai afirmat că va lua o decizie cu privire la demisiile miniştrilor trimise la Palatul Cotroceni când va reveni în ţară, la finalul săptămânii.

Iohannis, despre eventualitatea unui nou premier: Să fie o persoană integră. Nu fac rabat de la criteriile din toamnă

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat, marţi, la Berlin, eventualitatea numirii unui nou premier, afirmând că nu va face „rabat” de la criteriile anunţate înainte de alegerile parlamentare din 2016, şi consideră că orice şef al Executivului trebuie să fie o persoană „integră”.

„Eu nu mi-am schimbat opiniile politice şi sunt în continuare de părere că, în România, desemnat de mine poate să fie numai o persoană integră. Nu am absolut deloc de gând să fac rabat de la criteriile pe care, încă vă amintiţi, din toamna anului trecut le tot enunţ. România are nevoie de un Guvern stabil, are nevoie de un premier integru”, a spus preşedintele.

(Corespondenţă de la Berlin, de la Ştefan Pană)

Te-ar mai putea interesa și
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile......
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea ...
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...