Iohannis, despre autodenunţul lui Ghiţă: Este ciudat, un gest de campanie. Dacă devine de competenţa mea, voi avea discuţii

Autodenunţul lui Sebastian Ghiţă privind falsificarea unui raport legat de teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi este "ciudat", fiind, probabil, un gest de campanie electorală, a declarat, marţi seară, preşedintele Klaus Iohannis, precizând că, dacă se va dovedi a fi mai mult, va avea discuţii cu cei implicaţi şi va decide atunci ce măsuri se impun, potrivit News.ro.
Economica.net - mar, 27 sept. 2016, 17:10
Iohannis, despre autodenunţul lui Ghiţă: Este ciudat, un gest de campanie. Dacă devine de competenţa mea, voi avea discuţii

„Cei însărcinaţi cu aceste chestiuni să-şi facă treaba. (…) Evident că în măsura în care chestiunea devine de competenţa preşedintelui, voi avea discuţii cu cei care sunt implicaţi”, a spus Iohannis, întrebat dacă a avut discuţii cu Laura Codruţa Kovesi pe această temă.

El a precizat că autodenunţul lui Ghiţă i se pare „ciudat” şi, întrebat de ce a fost făcut în acest moment, Iohannis a explicat: „Din cauza campaniei electorale”

„Sunt alţii plătiţi de statul român să verifice aceste lucruri. Atunci când vom avea o concluzie, atunci putem să o comentăm. Înainte sunt doar discuţii”, a completat preşedintele.

Iohannis a fost întrebat şi dacă se impune demisia Laurei Codruţa Kovesi, el spunând că la acest moment este vorba doar despre „un scandal mediatic”.

„Dacă va fi mai mult, vom discuta mai mult”, a adăugat şeful statului.

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ şi a susţinut că, în 2012, pe când făcea parte dintr-o Comisie a Consiliului Naţional de Etică, a falsificat un raport care arăta că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

„Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României”, a spus Sebastian Ghiţă.

Deputatul a mai susţinut că actualul procuror şef al DNA a ştiut, la vremea respectivă, de falsificarea raportului privind teza sa de doctorat.

„Acea Comisie nu s-a întrunit niciodată. Am luat decizia ca acel raport tehnic să-l schimbăm. Au fost mai multe persoane implicate, comisia tehnică nu s-a întrunit. Laura Kovesi avea cunoştinţă de ceea ce am făcut noi”, a declarat deputatul la intrarea în Parchetul General.

Ghiţă a mai spus că raportul final prin care Kovesi a scăpat de suspiciunea de plagiat a fost „scris în Guvernul României”.

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNE) din România este un organism consultativ, fără personalitate juridică, pe lângă autoritatea de stat pentru cercetare – dezvoltare.

Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a susţinut, în mai 2002, că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi este un plagiat.

GIP a publicat mai multe pasaje din lucrări de specialitate care s-ar regăsi, fără citarea sursei, în lucrarea de doctorat. Codruţa Kovesi şi-a obţinut doctoratul în decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timişoara.

Experţii tehnici ai Consiliului Naţional de Etică (CNE) au stabilit în iulie 2012 că procurorul general Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...