Iohannis: Este posibil ca PNL să aibă în 2015 majoritatea în Parlament şi să schimbe Guvernul

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, afirmă, într-un interviu pentru agenţia Reuters, că în următoarele săptămâni mai mulţi parlamentari ar putea abandona coaliţia de guvernământ a premierului Victor Ponta, într-un număr suficient pentru a duce la căderea Guvernului anul viitor.
Economica.net - mie, 26 nov. 2014, 06:54
Iohannis: Este posibil ca PNL să aibă în 2015 majoritatea în Parlament şi să schimbe Guvernul

Iohannis susţine că rezultatul alegerilor prezidenţiale va duce la erodarea majorităţii de 65% controlate de social-democraţii lui Victor Ponta şi aliaţii lor, scrie Agerpres.

‘Toată lumea vrea să fie de partea câştigătoare. Prin urmare, este posibil ca în următoarele săptămâni sau luni să avem schimbări în Parlament’, spune Iohannis, în interviul realizat marţi la sediul Partidului Naţional Liberal (PNL) de la Bucureşti.

‘Aşadar, este posibil ca pe parcursul anului 2015 să avem o schimbare care va oferi Partidului Naţional Liberal o majoritate, pe care o va folosi atunci pentru schimbarea Guvernului’, afirmă preşedintele ales.

Iohannis, a cărui promisiune de a combate corupţia l-a ajutat să devină cel mai popular lider politic pe Facebook din Europa, a promis să dea jos Guvernul lui Ponta, comentează Reuters.

Mandatul de preşedinte îi oferă lui Iohannis puterea să desemneze un nou prim-ministru dacă Ponta va cădea în urma unei moţiuni de cenzură, însă pentru acest lucru este nevoie ca zeci de parlamentari să abandoneze coaliţia de guvernământ înaintea alegerile parlamentare programate pentru 2016.

Victor Ponta a declarat după alegeri că actuala coaliţie este stabilă şi a exclus o demisie a sa.

Iohannis promite că, în calitate de preşedinte, va avea o abordare mai conciliantă decât cea a preşedintelui în exerciţiu Traian Băsescu, ce a avut deseori dispute cu Ponta.

‘Vreau să fiu foarte clar: este evident că premierul şi cu mine am fost în competiţie şi că s-au produs multe daune. Însă competiţia s-a încheiat: avem un câştigător şi o ţară de condus’, mai afirmă Iohannis.

El a refuzat, în cadrul interviului, să spună care vor fi propunerile Guvernului pe care le-ar putea retrimite în Parlament şi dacă România va semna un nou acord de ajutor cu Fondul Monetar Internaţional după ce actuala înţelegere se va încheia anul viitor.

‘Evident, este foarte greu să construieşti un buget cu un deficit de 1,4%, care este obiectivul. Pe de altă parte, sunt împotriva unor noi taxe, astfel că Guvernul are o sarcină dificilă şi nu pot decât să sper că vor veni cu un proiect (de buget) decent’, subliniază Iohannis.

‘Vreau să schimb felul în care se face politică în România: acest lucru înseamnă mai puţin spectacol şi mai multe soluţii pentru România. Dar o vom face pas cu pas. Este imposibil să schimbi clasa politică sau felul în care este condusă ţara peste noapte sau într-o săptămână ori un an’, concluzionează el.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...