Iohannis – la Consiliul European: S-a discutat despre Brexit, progresul se lasă aşteptat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că, în prima zi a Consiliului European de la Bruxelles, s-a discutat despre Brexit, dar, momentan, progresul se lasă aşteptat şi nu s-a ajuns la niciun acord.
Economica.net - joi, 18 oct. 2018, 09:31
Iohannis - la Consiliul European: S-a discutat despre Brexit, progresul se lasă aşteptat

El a adăugat că se numără printre liderii statelor UE care susţin ieşirea ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Consiliul European a debutat aseară (miercuri – n.r.) cu o cină informală, care nu a adus niciun progres. S-a discutat despre Brexit, însă, din păcate, se pare că momentan progresul se lasă aşteptat şi nu s-a ajuns la niciun acord. Se va lucra în continuare, se va negocia în continuare, dar optimismul s-a redus, ca să mă exprim aşa”, a afirmat preşedintele.

Întrebat dacă se aşteaptă ca lucrurile să se schimbe în cadrul discuţiilor purtate de liderii europeni prezenţi la Bruxelles zilele acestea, Iohannis a răspuns: „Vom vedea. Eu mă număr printre cei care speră să se ajungă la un acord, măcar la un acord de ieşire ordonată a Marii Britanii, ca să încercăm pe urmă alţi paşi”.

„Toată lumea speră ca negocierile să reintre într-un ritm care permite un progres”, a spus şeful statului.

Preşedintele a precizat că opţiunea prelungirii termenului de negociere a ieşirii Marii Britanii din UE este una, deocamdată, teoretică şi nu a fost luată în discuţie. „Nu, nu s-a convenit. Este o opţiune, sigur, deocamdată, teoretică. Nu am luat-o în discuţie, nu am convenit un nou summit, ci dorim să se continue negocierile aşa cum au început şi, la un moment dat, au funcţionat chiar bine lucrurile”, a explicat Iohannis.

El a menţionat că temele de joi dimineaţa ale reuniunii sunt migraţia, securitatea internă, politica externă.

„Practic, formalizăm discuţiile de la summitul de la Salzburg care s-au concentrat, mai degrabă, pe teme uzuale, nu au fost contradicţii. Ne-am înţeles atunci şi, cum am spus, vom formaliza o colaborare mai strânsă, pe cât posibil o legislaţie care permită eliminarea conţinuturilor teroriste din Internet, colaborare mai strânsă în chestiuni de protecţie civilă, iar la politica externă, sigur, sper, cel puţin eu, să abordăm chestiuni de extindere, chestiuni de sancţiuni, dar nu prevăd evoluţii deosebit de importante”, a declarat preşedintele Iohannis.

Potrivit şefului statului, la finalul reuniunii Consiliului European, în cadrul unui dejun de lucru, va avea loc o discuţie de tip euro-summit, în format extins, cu participarea tuturor liderilor prezenţi la Bruxelles.

„Evident, voi sublinia că România doreşte să intre în zona euro, doreşte o abordare serioasă, sustenabilă şi aceste lucruri vor fi consemnate”, a punctat Iohannis.

Întrebat dacă este optimist cu privire la reuşita României privind aderarea la euro, preşedintele a răspuns că nu se îndoieşte de acest lucru.

„Fără îndoială. Trebuie să facem diferenţa între rezultatele concrete pe care le avem acum şi care se lasă aşteptate, deci nu suntem într-o perioadă în care intrarea în zona euro este iminentă, dar este un obiectiv foarte important al României şi se va realiza. Nu se va realiza foarte curând, fiindcă lucrurile se mişcă încet la noi”, a indicat Klaus Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...