Iohannis: O lege a amnistiei ar fi o catastrofă pentru democraţia românească. Mă voi opune cu toată greutatea funcţiei

O lege a aministiei şi a graţierii ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, vineri, la şedinţa de constituire a noului CSM. El a arătat că o astfel de lege nu numai că "ar spăla păcatele unor hoţi periculoşi, dar ar şi albi dosarele unor politicieni", iar dacă va fi promovată se va opune cu toată puterea funcţiei prezidenţiale.
Economica.net - vin, 06 ian. 2017, 09:41
Iohannis: O lege a amnistiei ar fi o catastrofă pentru democraţia românească. Mă voi opune cu toată greutatea funcţiei

Iohannis a spus că o lege a amnistiei şi a graţierii este un „deziderat” al unor politicieni, dar este inacceptabilă, mai ales că se poate pune în discuţie şi „albirea” dosarelor unor oameni politici cu probleme.

„Un astfel de precedent creat ar duce la dispariţia egalităţii în faţa legii. De asta spun că ar duce la dispariţia statului de drept din România. Ar duce România pe o traiectorie care o depărtează de valorile europene, pe o traiectorie care ar îndepărat-o de la valorile euroatlantice în care românii cred”, a spus Iohannis.

Preşedintele a afirmat că se va opune „cu toată greutatea şi puterea funcţiei prezidenţiale” unei astfel de legi.

„Un astfel de demers, o lege a amnistiei şi graţierii – care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoţi care pot fi periculoşi pentru persoane, poate şi pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor – ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, domnule ministru”, a spus Iohannis, privind către ministrul Justiţiei, Florin Iordache, care se afla alături de el la CSM.

Iohannis şi-a început discursul pe această temă spunânu-i lui Iordache că „speră că nu o va lua în nume personal”, dar observă că încep discuţii asupra temei graţierii şi amnistierii.

„Sigur, o să spună unii că preşedintele acum bate câmpii, că nu există nicio intenţie de a face aşa ceva, dar eu cred că preşedintele trebuie să spună lucruri şi preventiv”, a avertizat şeful statului.

El a mai afirmat că speră „să nu fie cazul” unei astfel de legi şi tocmai de aceea a simţit nevoia să se exprime şi public.

„Unii ar putea să spună că, sigur, nu e niciun fel de problemă, închisoriile sunt pline, foarte multe entităţi internaţionale ne acuză că nu facem nimic, bani nu avem că ne trebuie şcoli, hai să le dăm drumul. Doar că aceste bune intenţii cred că nu sunt numai în acest domeniu, tare mă tem că sunt politicieni urmăriţi penal, condamnaţi penal, care ar saluta o astfel de lege care i-ar scăpa de toate problemele”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele a avertizat că un astfel de mers ar duce la „dărâmarea statului drept” şi la apariţia riscului ca „democraţia din România să dispară”.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...