Iohannis: România trebuie să menţină un cadru de colaborare cu FMI

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că România trebuie să menţină un cadru de colaborare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), în contextul în care majoritatea investitorilor privesc relaţia cu FMI ca un indicator de stabilitate.
Economica.net - mie, 28 oct. 2015, 17:08
Iohannis: România trebuie să menţină un cadru de colaborare cu FMI

‘Sunt conştient de faptul că marea majoritate a investitorilor privesc relaţia dintre România şi Fondul Monetar Internaţional drept un indicator de stabilitate. După cum ştiţi, programul a expirat în septembrie 2015, fără o evaluare finală favorabilă din partea FMI, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la voinţa Guvernului de a implementa reformele structurale asumate. România trebuie să menţină un cadru de colaborare cu FMI şi să acţioneze responsabil fără ca stabilitatea macroeconomică să fie afectată’, a susţinut Iohannis în mesajul transmis cu ocazia evenimentului ‘2015 Analyst and Investor Days’, care a fost prezentat de consilierul prezidenţial Dan Mihalache.

În mesaj, şeful statului a subliniat că atragerea de investiţii străine este o prioritate pentru România.

‘Atragerea de investiţii străine este o prioritate pentru România. Însă, în egală măsură, trebuie să ne concentrăm şi asupra susţinerii capitalului românesc şi a investiţiilor autohtone’, a declarat Iohannis.

El a arătat că în privinţa pieţei de capital investitorii instituţionali străini au un rol deosebit de important pentru dezvoltarea pieţei locale, contribuind şi la educarea investitorilor autohtoni care s-ar putea îndrepta spre bursă ca instrument de finanţare pentru afaceri.

Şeful statului a punctat că dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii prezintă un potenţial deosebit care trebuie dezvoltat.

‘Consider că toate părţile implicate trebuie să depună eforturi pentru promovarea României ca locaţie pentru investiţii’, a spus Iohannis, care a salutat activitatea depusă în acest sens de ambasadorii Statelor Unite şi ai Marii Britanii în România.

El a indicat că o strategie clară în privinţa pieţei locale de capital, cu implicarea tuturor decidenţilor şi actorilor afectaţi, trebuie gândită în cel mai scurt timp, mai ales în contextul în care, la 30 septembrie, Comisia Europeană a lansat planul de acţiune privind Uniunea Pieţelor de Capital (UPC).

‘Totuşi, fără implicarea Guvernului, nu se va putea atinge o creştere a pieţei locale şi nu se va putea reduce decalajul existent faţă de alte pieţe europene. În acest sens, continuarea programului de privatizări prin Bursă este esenţial’, a susţinut şeful statului.

În ceea ce priveşte sectorul companiilor de stat, preşedintele Iohannis a subliniat că această zonă necesită o reformă profundă.

‘Conceptul de guvernanţă corporativă în companiile de stat este unul care trebuie încorporat în totalitate în modul în care Guvernul administrează participaţiile deţinute de statul român. Din păcate, implementarea guvernanţei corporative nu a fost realizată în mod unitar şi ultimii ani au adus chiar o stagnare în acest proces’, a afirmat şeful statului.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...