Ionuţ Dumitru: Nu ştiu dacă ne putem încadra în 3% deficit bugetar în 2018. Probabil mai trebuie măsuri de ajustare

Ţinta de deficit bugetar de 3% ar putea să nu fie respectată în 2018 şi probabil vor mai trebui măsuri de ajustare pentru anul viitor, a declarat joi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Economica.net - joi, 09 nov. 2017, 13:11
Ionuţ Dumitru: Nu ştiu dacă ne putem încadra în 3% deficit bugetar în 2018. Probabil mai trebuie măsuri de ajustare

‘Nu ştim cum va arăta configuraţia politicii fiscale în 2018. În momentul de faţă avem un pachet fiscal care e aprobat dar nu ştim cum va arăta bugetul. Dacă ne uităm la măsurile care sunt azi în vigoare nu ştiu dacă ne putem încadra în 3% deficit bugetar în 2018. Ce ştim în momentul de faţă este că, date fiind măsurile legiferate deja, probabil că 3 la sută este încă departe, prognozele noastre arată un deficit peste.(..) Înainte de acest pachet fiscal şi de mutarea contribuţiilor noi aveam o proiecţie de deficit destul de mare, peste 4%, 4,5%. În momentul de faţă probabil că încă este un gol destul de semnificativ, probabil că mai trebuie măsuri de ajustare pentru anul viitor’, a explicat Dumitru.

Acesta a precizat că măsurile adoptate recent de către Guvern, pachetul în ansamblu, aşa cum estimează Ministerul Finanţelor, vor avea un impact negativ de aproximativ 5,1 miliarde lei.

Totodată, preşedintele Consiliului Fiscal a subliniat că o stimulare prea puternică a cererii, a consumului, alimentează importurile şi nu ajută prea mult economia globală, ci mai degrabă alte economii.

‘Fără îndoială că o stimulare prea puternică a cererii şi în special a cererii de consum, pe care noi am făcut-o în ultimii ani prin stimulentele fiscale, reducerile de taxe, reducerile de TVA şi creşterile de salarii, în măsura în care această cerere în creştere nu îşi găseşte echivalent în oferta internă, nu face decât să alimenteze importurile, iar importul înseamnă o stimulare a activităţii economice în alte ţări, în ţările din care noi importăm. Practic, a exagera în a stimula consumul nu ajută prea mult economia locală ci mai degrabă ajută alte economii’, a spus Ionuţ Dumitru.

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

De la 1 ianuarie 2018, nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25% însă din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.

Totodată, Executivul a aprobat şi actul normativ care prevede diminuarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75%.

Conform previziunilor economice de toamnă publicate joi de Executivul comunitar, deficitul public ar urma să ajungă la 3% din PIB în 2017, pentru ca în 2018 să se agraveze şi mai mult până la 3,9% din PIB şi să ajungă la 4,1% în 2019.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului Dacia Sandero în fața unor concurenți ca Volkswagen Golf sau Toyota Yaris......
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă ...