IRES: Peste 50% dintre români consideră mic sau foarte mic riscul ca România să fie expusă invaziei refugiaţilor

Peste 50% dintre români consideră mic sau foarte mic riscul ca România să fie expusă unei invazii a refugiaţilor din Orientul Mijlociu şi Africa, iar 70% au multă şi foarte multă încredere în capacitatea armatei de a gestiona o criză a imigranţilor, potrivit unui sondaj IRES, anunţă Agerpres.
Economica.net - mie, 02 sept. 2015, 14:34
IRES: Peste 50% dintre români consideră mic sau foarte mic riscul ca România să fie expusă invaziei refugiaţilor

Totodată, 83% dintre persoanele participante la studiu au declarat că au auzit despre criza imigranţilor de la graniţele Uniunii Europene.

Principalele motive care au generat exodul imigranţilor din ţările de origine sunt, în opinia respondenţilor, războiul – 51% şi sărăcia – 41%, în timp ce principali responsabili pentru criza existentă au fost indicate guvernele din ţările de origine – 67%, gruparea teroristă Statul Islamic (ISIS) – 54%, dar şi SUA – 36%, Uniunea Europeană – 29%, Rusia – 28% sau Israel – 24%.

Potrivit datelor, mai mult de jumătate dintre români – 57% – apreciază drept mic şi foarte mic riscul că România să fie expusă unei invazii a imigranţilor din Orientul Mijlociu şi Africa, în timp ce 41% consideră că acest risc este unul mare şi foarte mare.

Mai mult de o treime dintre participanţii la studiu – 35% – evaluează România ca fiind ”foarte slab pregătită” pentru a face faţă unei crize a imigranţilor din Orientul Mijlociu şi Africa, un procent similar – 38% – o evaluează ca fiind destul de slab pregătită, în timp ce doar o cincime dintre români – 21% – cred că ţara noastră este pregătită să facă faţă unei astfel de crize.

Dintre instituţiile care ar putea să gestioneze o criză a imigranţilor, respondenţii au creditat Armata cu cea mai ridicată încredere – 70% multă şi foarte multă încredere în capacitatea de a gestiona o astfel de criză, urmată de Jandarmerie – 58%, serviciile de informaţii – 51%, organizaţiile umanitare -50%, Poliţia de Frontieră – 49%, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării – 39%, autorităţi locale – 27%. Pe ultimul loc în ierarhia încrederii, în lista predefinită de instituţii, se află Guvernul, în capacitatea căruia doar 20% dintre respondenţi au declarat că au mare şi foarte mare încredere.

Din datele cercetării, mai mult de jumătate dintre români – 58% – cred că refugiaţii ar trebui să aibă dreptul să aleagă ţara unde vor să îşi clădească noua viaţă.

Românii sunt indecişi când trebuie să îşi exprime opinia legată de primirea refugiaţilor în România. Astfel, 65% dintre respondenţi au fost de acord total sau parţial ca România să primească un anumit număr de imigranţi în calitate de membru UE. Întrebaţi de posibilitatea ca refugiaţii să se mute chiar în localitatea lor, procentul celor care sunt de acord cu acest lucru scade la 46%, iar 42% sunt în total dezacord cu această ipoteză.

Studiul referitor la percepţia românilor la criza imigraţiei a fost realizat în perioada 28 – 31 august, la comanda postului de televiziune Digi 24, pe un eşantion de 1.482 indivizi de 18 ani şi peste. Tipul eşantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional. Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de plus/minus 2,6%. Interviurile s-au desfăşurat prin metoda CATI.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea pet-urilor, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Mircea Fechet,......
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul ...