Isărescu: Preţurile au scăzut cu peste 2%, în iunie. Sperăm că populaţia nu va percepe asta ca deflaţie

Inflaţia din luna iunie va arăta o scădere a preţurilor de peste două punte procentuale faţă de mai, iar indicele anul se va situa la minus unu şi ceva la sută, însă este important ca populaţia să nu perceapă această scădere ca fiind deflaţie, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul simpozionului dedicat aniversării a 10 ani de la lansarea leului greu.
Economica.net - mar, 07 iul. 2015, 09:50
Isărescu: Preţurile au scăzut cu peste 2%, în iunie. Sperăm că populaţia nu va percepe asta ca deflaţie

‘Peste câteva zile o să apară indicele de inflaţie şi o să vedem acolo o scădere a preţurilor de peste 2% . Cam acestea sunt calculele noastre şi nu prea greşim aici. Deci avem o scădere, într-o lună, de două puncte, într-un context în care s-a vorbit despre faptul că o să crească factura din cauza deprecierii leului. Iar indicele anual, care în prezent este la 1 şi ceva la sută, probabil se va duce la minus unu şi ceva la sută. Noi am mizat pe faptul că nu îi va intra în cap populaţiei că asta înseamnă deflaţie’, a precizat Isărescu.

Guvernatorul BNR a explicat, din nou, faptul că deflaţia înseamnă, în esenţă, scăderea continuă a preţurilor, care descurajează consumul, întrucât consumatorii aşteaptă noi scăderi, scrie Agerpres.

‘Aceasta este situaţia care a determinat dobânzi negative în Occident. Însă la noi consumul creşte cu 6 -7% în termeni anuali, la fel şi investiţiile. Pe asta am mizat (în deciziile de politică monetară – n.r.), însă am lăsat câmp pentru o necunoscută’, a subliniat şeful BNR.

În opinia sa, în cazul în care şi datele pe iulie, august, septembrie vor arăta scăderi de preţuri similare celor din iunie este bine ca banca centrală să aibă rezerve de măsuri pentru a contracara efectele unei astfel de situaţii.

‘Dacă se va întâmpla acelaşi lucru, nu este bine să fii prudent, să laşi o rezervă pentru această necunoscută? Nu ştim cum va reacţiona societatea, cum va reacţiona economia, de aceea găsiţi mereu în comunicatele BNR cuvântul prudenţă. Este mai înţelept să mai rămână ceva de dat şi nu ceva de luat. În momentul în care trebuie să iei, înseamnă un pas înapoi’, a subliniat Mugur Isărescu.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe termen......
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene care operează zboruri în Spania se aşteaptă la un sezon de vară record şi au adăugat cu 13% mai ...
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de deplasare a trenurilor
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de ...
Lucrările de tip Quick Wins pentru ridicarea restricţiilor de viteză au început între staţiile Crasna şi Zorleni, ...
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul ...