Isărescu: România nu a avut niciodată costuri de finanţare atât de scăzute ca în prezent

România nu a mai avut costuri de finanţare atât de scăzute ca în prezent, atât datorită reducerii dobânzilor pe plan internaţional, cât şi a scăderii semnificative a primelor de risc, a declarat, miercuri, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României /BNR/, în cadrul evenimentului de lansare a emisiunii numismatice '150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand I'.
Economica.net - mie, 15 iul. 2015, 11:56
Isărescu: România nu a avut niciodată costuri de finanţare atât de scăzute ca în prezent

‘Niciodată România nu a avut costuri de finanţare mai scăzute ca în prezent şi aceasta nu numai datorită reducerii dobânzilor pe plan internaţional, ci şi datorită reducerii semnificative a primelor de risc. Efectul benefic se resimte atât la nivelul bugetului, cât şi la nivelul economiei, în general. Acest proces nu este, însă, ireversibil şi depinde de păstrarea macrostabilităţii. Dacă bazele unei economii performante le reprezintă elementele de stabilitate macroeconomică, vârfurile ei sunt rezultatul spiritului antreprenorial, inovator, al celor care cred în virtuţile unei economii sănătoase. Nu putem spera să fim competitivi în contextul actual al unei economii globalizate fără o infrastructură adecvată şi fără un sistem de învăţământ performant. Trebuie să fim bine pregătiţi pentru perioada următoare atât din perspectiva consolidării integrării europene, a aderării la moneda unică, dar şi a capacităţii noastre de a face faţă unui context economic şi politic european liniştit’, a spus Isărescu.

În acest context, Guvernatorul BNR a adăugat că, la ora actuală, băncile din România sunt solide şi bine capitalizate, fiind nevoie de creşterea economisirii interne, dar şi a intensificării creditării.

‘Mixul corect de politici macroeconomice, colaborarea instituţională a făcut ca Românai să îndeplinească toate criteriile de convergenţă nominală de trecere la moneda unică şi să aibă costuri de finanţare extrem de scăzute. Băncile din România sunt acum solide, bine capitalizate şi dispun de o lichiditate corespunzătoare, ceea ce poate consolida încrederea în sistemul bancar. Din această perspectivă, suntem preocupaţi de creşterea economisirii interne, pentru intensificarea creditării adevărate cu accent pe calitatea creditelor, precum şi pentru pregătirea personalului pentru analizele de risc şi de creditare’, a menţionat oficialul.

BNR a lansat, începând de miercuri, în circuitul numismatic, un set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat) şi o monedă din argint dedicate împlinirii a 150 de ani de la naşterea regelui Ferdinand. Monedele din set au o valoare nominală de 100 de lei, 10 lei şi, respectiv, 1 leu, au forma rotundă, diametre de 21 de milimetri, 37 de milimetri, respectiv 37 de milimetri, şi cant zimţat.

Aversul monedelor redă imaginea ansamblului Catedralei Încoronării de la Alba Iulia, inscripţia în arc de cerc ‘ROMANIA’, valoarea nominală a fiecăreia, stema României şi anul de emisiune ‘2015’.

Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint şi din tombac cuprat), prezintă portretul regelui Ferdinand I, anii între care a trăit ‘1865’, ‘1927’ şi inscripţiile în arc de cerc ‘FERDINAND I’ şi ‘REGE AL ROMANIEI’.

Caracteristicile tehnice şi descrierea monedei din argint sunt similare celor aferente monedei din argint care intră în componenţa setului de trei monede.

Monedele din aur, din argint şi din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de monede şi monedele din argint vor fi însoţite de broşuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul pentru această emisiune este de 150 seturi monede (din aur, argint şi tombac cuprat) şi 250 monede din argint.

Preţurile de vânzare sunt 1.950 lei, fără TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat), inclusiv broşura de prezentare, şi 330 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare.

Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de monede şi a monedelor din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Tot în cadrul evenimentului de lansare a emisiunii numismatice, BNR a organizat, miercuri, la sediul instituţiei, dezbaterea asupra albumului ‘Lucrări publice în vremea Regelui Ferdinand’, lucrare realizată de către Nicolae Şt. Stoica.

Te-ar mai putea interesa și
Veniturile Renault au depăşit aşteptările în primul trimestru. Vânzările Dacia Sandero au crescut în Europa cu peste 20%
Veniturile Renault au depăşit aşteptările în primul trimestru. Vânzările Dacia Sandero au crescut în Europa cu peste 20%
Grupul auto francez Renault a raportat marţi venituri peste aşteptări pentru primul trimestru al acestui an, graţie cererii pentru modele precum noul Clio, Dacia Sandero şi modelul electric......
Asia a fost în 2023 „regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe” legate de climă
Asia a fost în 2023 „regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe” legate de climă
Asia a fost în 2023 "regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe" legate de condiţiile meteorologice, inundaţiile şi ...
Therme a primit ultima autorizație pentru centrala fotovoltaică de 2,2 mil. euro pe care o face în nordul Bucureștiului. Are și stocare
Therme a primit ultima autorizație pentru centrala fotovoltaică de 2,2 mil. euro pe care o face în nordul Bucureștiului. ...
Compania care administrează centrul de relaxare Therme diin nordul Bucureștiului a primit autorizația de înfiiâare a ...
Kim Jong Un a supervizat o primă simulare de „contraatac nuclear”
Kim Jong Un a supervizat o primă simulare de „contraatac nuclear”
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat primul exerciţiu militar de simulare a "activării nucleare" a ţării, drept ...