Israelul recunoaşte oficial atacul asupra unui reactor nuclear sirian, în 2007

Forţele armate israeliene au recunoscut miercuri că au distrus un reactor nuclear secret din Siria, în 2007. Episodul era cunoscut pe plan internaţional dar nu fusese niciodată confirmat oficial de Israel, arată AFP.
Economica.net - mie, 21 mart. 2018, 07:13
Israelul recunoaşte oficial atacul asupra unui reactor nuclear sirian, în 2007

Asupra sitului nuclear Al-Kibar din provincia Deir Ezzor din estul Siriei au fost trimise, în noaptea din 5 spre 6 septembrie 2007, patru avioane F-15 şi patru F-16, care au revenit la bază după patru ore. Comunicatul armatei israeliene privind operaţiunea ‘Livada’ a fost însoţit de o înregistrare video neclară, vizionată de AFP, care descrie imaginea unei linii de ochire deasupra unei structuri de dimensiuni mari, care după puţin timp explodează. Reactorul ‘a fost complet dezactivat, iar daunele produse au fost ireversibile’, au afirmat militarii israelieni.

‘Un reactor nuclear în mâinile lui Assad (preşedintele sirian Bashar al-Assad – n. red.) ar fi avut repercusiuni grave asupra întregului Orient Mijlociu’ şi reprezenta o ameninţare la adresa existenţei Israelului, arată comunicatul armatei israeliene. O dată cu desecretizarea operaţiunii, Israelul a dezvăluit şi că forţele sale armate fuseseră alertate în vederea unui eventual război declanşat de raidul aerian.

Siria a dezminţit permanent că obiectivul atacat era nuclear, dar Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică a apreciat în 2011 că era foarte probabil un reactor, posibil construit cu ajutor din partea Coreei de Nord.

Momentul desecretizării atacului israelian – pe care un purtător de cuvânt al armatei, solicitat de AFP, a refuzat să îl comenteze – urmează unei serii de avertismente din partea Israelului împotriva creşterii rolului jucat de Iran în conflictul din Siria şi privind acordul nuclear dintre marile puteri şi Iran. Preşedintele SUA, Donald Trump, a acordat liderilor europeni termen până la 12 mai pentru a corecta ceea ce el consideră ‘lacune îngrozitoare’ ale acordului respectiv, încheiat în 2015.

Israelul a mai acţionat similiar, în ciuda dezaprobării din partea Washingtonului, şi în 1981, când a bombardat reactorul nuclear irakian de la Osirak.

Şeful marelui stat-major israelian, generalul Gadi Eisenkot, a afirmat că mesajul atacului din 2007 asupra reactorului a fost acelaşi din 1981, ‘un mesaj privind viitorul duşmanilor noştri’.

Israelul a recunoscut, pentru prima oară din 2011, şi loviturile împotriva unor ţinte iraniene din Siria, pe 10 februarie, după ce o dronă iraniană a pătruns în spaţiukl aerian israelian. Cu această ocazie, aviaţia israeliană a pierdut un avion de luptă pentru prima oară din 1982, reaminteşte AFP. Israelul acuză Iranul de intenţia de a construi în Siria şi Liban fabrici pentru producţia de rachete de înaltă precizie, care ar putea fi folosite împotriva unor ţinte israeliene.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...