Italia vrea să vândă 5,4% din Enel, pentru 2,2 miliarde de euro

Vânzarea este prima dintr-o serie de privatizări planificate, menite să reducă povara datoriei de peste 2.000 miliarde de euro, una dintre cele mai ridicate din Europa.
Economica.net - joi, 26 feb. 2015, 07:28
Italia vrea să vândă 5,4% din Enel, pentru 2,2 miliarde de euro

Participaţia de 5,74% în Enel este vândută prin intermediul unui consorţiu de bănci italiene şi străine: Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs, Mediobanca şi UniCredit.

Guvernul oferă 540 milioane de acţiuni investitorilor instituţionali italieni şi străini. Valoarea estimată a unei acţiuni este de patru euro, reprezentând un discount de 1,2% faţă de preţul titlurilor Enel la închiderea şedinţei bursiere de miercuri, de 4,048 euro, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

În ultimele 12 luni, acţiunile au urcat cu 8,1%, evaluând compania la 38,1 miliarde de euro.

Conform datelor Bloomberg, Trezoreria şi Ministerul Economiei deţin 30% şi, respectiv, 31,24% din Enel. Guvernul a anunţat anul trecut că vrea să vândă până la 6% din compania de utilităţi până la sfârşitul lui 2014, însă a amânat tranzacţia din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare.

De asemenea, Italia vrea să vândă anul acesta 40% din Poste Italiane SpA şi 49% din EnavSpA. De asemenea, până anul viitor, va fi vândută o participaţie de 40% în compania de căi ferate Ferrovie dello Stato.

Săptămâna trecută, Enel SpA a anunţat că procesul de vânzare a activelor Enel România a fost suspendat temporar.

‘Enel confirmă faptul că procesul de vânzare a activelor din România a fost suspendat temporar. Vânzarea activelor Enel România era parte dintr-un program mai amplu de tranzacţii ce urmăreau încasarea a până la patru miliarde de euro, până la sfârşitul anului 2014, pentru reducerea datoriei nete consolidate. Ca urmare a finalizării cu succes a mai multor iniţiative în timpul anului 2014, această ţintă a fost atinsă. Consiliul Director al Grupului va decide, prin urmare, asupra oricăror planuri de continuare a acestui program în contextul noii strategii a grupului, iar mai multe detalii vor fi date în luna martie’, afirmă reprezentanţii companiei.

În luna iulie a anului trecut, Enel a anunţat că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România.

Vânzarea activelor Enel de producţie din Slovacia şi a celor de distribuţie şi vânzări din România sunt parte a unui program mai larg de vânzări de active, în valoare de şase miliarde de euro, început în 2013, care vizează reducerea datoriilor Enel. Activele din Slovacia şi România, împreună cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro (6 miliarde dolari) la acest program.

Vânzările vor implica o participaţie de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% în Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din acţiunile Enel România.

În cazul activelor din România, este vorba despre companii care gestionează o reţea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%), care vând aproximativ 9 TWh/an unui număr de circa 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...