Jan Pricop, AAF: Activele nete ale fondurilor deschise de investiţii au scăzut în ultimul an cu 11%

Activele nete ale fondurilor deschise de investiţii s-au diminuat în ultimul an cu 11%, iar în trimestrul 3 din 2018, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, s-a consemnat o scădere de 2,6% şi o reducere a numărului de investitori cu 7,7%, a afirmat, vineri, Jan Pricop, director executiv la Asociaţia Administratorilor de Fonduri.
Economica.net - vin, 02 nov. 2018, 09:47
Jan Pricop, AAF: Activele nete ale fondurilor deschise de investiţii au scăzut în ultimul an cu 11%

„Activele industriei la trimestrul 3/2018 se situează la circa 42,7 miliarde de lei, dintre care 22,5 (miliarde de lei – n. r.) sunt în fonduri deschise de investiţii. Aş vrea să precizez că în această cifră – de 22,5 miliarde de lei – sunt incluse şi două fonduri care sunt înregistrate în Luxemburg, însă noi le considerăm fonduri locale, deoarece se adresează exclusiv investitorilor din România. Este vorba de două fonduri la NN Investment Partners. De aceea, dacă veţi compara aceste cifre cu alte cifre pe care le publicăm noi în comunicatul lunar, veţi vedea că există această mică diferenţă şi aceasta este explicaţia. Pe scurt, avem o scădere în ultimul an de 11% la nivelul activelor nete, iar în trimestrul 3 de 2,6%. Ieşirile nete s-au mai temperat. Nivelul lor a scăzut cu 21,6% ajungând în prezent la 860 de milioane de lei. Numărul de investitori a scăzut cu 7,7% faţă de trimestrul 3 al anului 2017, ajungând în prezent la circa 313.000 de investitori”, a spus Jan Pricop, într-o dezbatere organizată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

În prezent, în fondurile locale cu investiţii preponderent în acţiuni, se află active însumate de 1,7 miliarde de lei, deţinute de aproape 43.000 de investitori, cu 1.800 mai mulţi decât anul trecut.

„Românii pot profita de evoluţiile pozitive ale burselor,alegând să cumpere fonduri cu o componentă importantă a portofoliului orientată către acţiuni tranzacţionate. Spre exemplu, un fond cu un portofoliu investit în proporţie de 60% în acţiuni pe structura indicelui BET-TR ‘ar capta’ 60% dintr-o eventuală creştere a unui portofoliu de aceeaşi mărime investit 100% pe structura BET-TR. Există, la acest moment, 26 de fonduri locale cu investiţii preponderent (minimum 50%) în acţiuni, cu active însumate de 1,7 miliarde de lei, aparţinând unui număr de aproape 43.000 de investitori. Numărul investitorilor în aceste fonduri a crescut cu circa 1.800 de persoane în acest an, în timp ce sumele nete investite în aceeaşi perioadă au fost de 53,3 milioane de lei. Accesul este facil, iar sumele minime de investit sunt relativ scăzute”, a afirmat Pricop.

Potrivit participanţilor la dezbatere, direcţionarea unor fonduri către diferite instrumente de investiţii ce înglobează acţiuni înseamnă, de fapt, o susţinere a mediului de afaceri şi, în speţă, a economiei româneşti.

„Investiţiile în acţiuni dau investitorilor posibilitatea de a participa la creşterea economică a unei ţări. Acest lucru conduce la o societate mai dinamică, în care roadele creşterii economice sunt împărţite între un segment mai larg al populaţiei şi care intră într-un ciclu virtuos de autofinanţare a dezvoltării economice viitoare. Este important să punem la dispoziţia tuturor românilor instrumente prin care să poată face astfel de investiţii. La fel de important este şi să facem tot posibilul să creştem masiv gradul de participare a conaţionalilor noştri la acest fenomen. Cred că, având în vedere aversiunea faţă de incertitudine ce caracterizează o mare parte a populaţiei, sunt necesare unele stimulente pentru economisirea prin bursă, mai ales cea pe termen lung, aşa cum, de exemplu, există în SUA conturile de tip 401K, care au înlesniri fiscale substanţiale dacă proprietarul menţine investiţiile o perioadă lungă de timp’, a declarat Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la Tradeville.

Prin plasarea unor lichidităţi în fondurile de investiţii pe termen lung, putem reduce impactul negativ al fluctuaţiilor bursiere.

„Fondurile mutuale de acţiuni reprezintă o metodă facilă în a lua un prim contact cu piaţa de capital locală şi de a beneficia de perioadele de creştere economică surprinse de pieţele financiare. Avantajul principal al acestei abordări îl reprezintă nivelul ridicat de diversificare prin care fluctuaţiile înregistrate pe termen scurt în piaţa de acţiuni sunt temperate. Fie că investim sume considerabile la un anumit moment dat, fie că alegem să investim sume mai mici, într-un mod recurent, este important să reţinem că investiţiile pe termen lung au şanse semnificative de a genera randamente satisfăcătoare”, a spus Milan Pruşan, managing director NN Investment Partners.

Oferta disponibilă pe piaţa românească de capital permite investitorilor potenţiali, actuali şi viitori să rămână într-o zonă relativ confortabilă.

„Chiar dacă ultimele luni au adus o ameliorare a randamentelor instrumentelor cu venit fix, în special a celor în lei, cred că atingerea obiectivelor financiare pe termen lung, prezenţa în portofoliul investitorilor a instrumentelor de genul acţiuni/fonduri cu componentă de acţiuni este de dorit. Pentru foarte mulţi investitori, teama de a nu avea pierderi pe termen scurt este mai puternică decât motivaţia dată de un posibil randament mai ridicat obţinut din investiţiile în acţiuni pe termen lung. Pornind de la această realitate, când vine vorba de fondurile cu componentă de acţiuni, abordarea noastră este de a limita pierderea. Majoritatea fondurilor noastre îi permit investitorului să aleagă în funcţie de acest parametru, ajutându-l astfel să rămână într-o zonă relativ confortabilă, chiar dacă acum are în portofoliu şi acţiuni”, a afirmat Adrian Negru, director vânzări Raiffeisen Asset Management.

Conform participanţilor la dezbatere, profilul investitorilor în fonduri de acţiuni este, în general, echilibrat, calculat; sunt persoane ce iau mai degrabă decizii raţionale. De aceea educaţia financiară rămâne o preocupare constantă a administratorilor de fonduri.

„Atunci când vorbim despre investitorii în fonduri de indici bursieri sau în fonduri de acţiuni, cu siguranţă vorbim despre investitori ale căror decizii sunt mai puţin emoţionale şi mai mult raţionale şi intuitive. Bineînţeles, un investitor avizat ştie să abordeze corect volatilitatea pieţei şi să investească în mod constant, indiferent de evoluţia bursieră. Avantajul investitorilor care deţin o educaţie financiară solidă este acela că pot selecta dintr-o ofertă diversificată de instrumente pe acelea care corespund profilului şi, implicit, obiectivelor acestora”, a declarat Horia Gustă, director general SAI Certinvest.

Prognoza pe termen lung, ce vizează următorul deceniu, este favorabilă pieţei fondurilor de investiţii din România.

„Viziunea companiei Erste Asset Management este un obiectiv ambiţios, dar realizabil. Rata de penetrare a fondurilor de investiţii raportată la PIB ar trebui să ajungă la 10% în următorii 10 ani, susţinută de evoluţia pozitivă a serviciilor de investiţii, care ar trebui să mobilizeze un milion de români să îşi aloce o parte a surplusului financiar, cu recurenţă, spre fondurile ce investesc în economia reală’, a spus Mihnea Bărbulescu, director de vânzări Erste Asset Management.

De asemenea, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a afirmat că persoanele care au avut încredere în dezvoltarea economică a României şi în evoluţia Bursei de Valori Bucureşti şi au investit în acţiunile companiilor listate local au putut beneficia atât de creşterea preţului acţiunilor, cât şi de dividende generoase.

„Acest lucru înseamnă că, în ultimii 6 ani, de când se calculează indicele care include şi dividendele (BET-TR), s-a înregistrat un randament de peste 150%. În plus, în toţi anii din perioada 2012 – 2018, randamentul total al investitorului calculat pe baza indicelui BET-TR a fost pozitiv, iar în anul 2017 şi în anul 2018 s-a menţinut relativ constant în jurul unui procent semnificativ de circa 19% pe an”, a declarat Lucian Anghel.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...