Japonia: disputele pe tema unor insule, inflamate de aniversarea încheierii WW2

Tensiunile regionale au fost inflamate miercuri când mai mulţi activişti din China şi Coreea de Sud au profitat de aniversarea capitulării Japoniei în cel de al doilea război mondial pentru a debarca pe o serie de insule disputate, transmite AP.
Economica.net - mie, 15 aug. 2012, 16:23
Japonia: disputele pe tema unor insule, inflamate de aniversarea încheierii WW2

Grupul de activişti chinezi a călătorit cu un vas din Hong Kong până la un grup de insule controlate de Japonia dar revendicate de China şi Taiwan. Iniţial poliţia japoneză a arestat cinci militanţi chinezi debarcaţi pe o insulă din disputatul arhipelag Senkaku, în Marea Chinei Orientale, cunoscute sub denumirea Diaoyu în chineză. Ulterior paza de coastă japoneză a arestat alţi nouă activişti.

‘Vrem ca lumea să ştie că istoric acesta este teritoriul Chinei şi că populaţia chineză are dreptul de a merge să pescuiască şi să viziteze aceste insule’, a declarat purtătorul de cuvânt a activiştilor, David Ko. ‘Japonezii nu au dreptul să ne oprească’, a adăugat David Ko.

Administrate de Japonia dar revendicate de China şi Taiwan, aceste teritorii nelocuite sunt înconjurate de ape bogate în peşte, iar pe fundul mării ar putea exista importante zăcăminte de hidrocarburi.

Secretarul guvernului japonez Osamu Fujimura a declarat că atât din punct de vedere istoric cât şi din punct de vedere al dreptului internaţional Japonia deţine aceste insule şi nu există semne de întrebare cu privire la suveranitate.

Tot miercuri, un grup de activişti sud-coreeni a ajuns la un alt set de insule disputate, controlate însă de Coreea de Sud în semn de protest faţă de solicitările teritoriale ale Japoniei. Săptămâna treucută preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak a vizitat şi ele insulele disputate din Marea Japoniei, denumite Takeshima în japoneză şi Dokdo în coreeană. Vizita preşedintelui este văzută de analişti ca o încercare de a profita de sentimentele anti-japoneze înainte de alegerile care vor avea loc la finele acestui an.

15 august 1945 este data la care Japonia a capitulat în cel de al doilea război mondial. Aniversarea acestui eveniment relansează vechi dispute teritoriale precum şi memoria ocupaţiei japoneze în multe state vecine. Deşi în mod obişnuit Japonia îşi cere scuze pentru acţiunile sale din timpul războiului, politicienii niponi provoacă critici în ţările vecine atunci când vizitează templul shintoist Yasukuni, un memorial dedicat japonezilor care au murit în cel de al doilea război mondial, inclusiv criminalilor de război.

Mai mulţi parlamentari japonezi, inclusiv doi miniştri, au vizitat miercuri acest templu. În schimb, la o ceremonie organizată la Tokyo, premierul nipon Yoshihiko Noda a cerut scuze victimelor atrocităţilor japoneze şi a promis că Japonia nu va repeta aceleaşi greşeli.

Te-ar mai putea interesa și
Slovacia. Premierul Robert Fico este în continuare în stare gravă
Slovacia. Premierul Robert Fico este în continuare în stare gravă
Premierul slovac Robert Fico este încă în stare gravă după ce miercuri a fost împuşcat de cinci ori şi a suferit o intervenţie chirurgicală de urgenţă timp de câteva ore, a relatat joi......
Studiu BCG: În industriile tehnologice, liderii femei sunt înaintea bărbaților în utilizarea inteligenței artificiale generative (GenAI)
Studiu BCG: În industriile tehnologice, liderii femei sunt înaintea bărbaților în utilizarea inteligenței artificiale ...
Într-un studiu recent, Boston Consulting Group (BCG) a analizat în ce măsură femeile și bărbații acceptă utilizarea ...
Telekom Romania Mobile: venituri de 66,2 milioane de euro, în scădere cu 4,1% pe primul trimestru
Telekom Romania Mobile: venituri de 66,2 milioane de euro, în scădere cu 4,1% pe primul trimestru
La 31 martie 2024, Telekom Romania Mobile a înregistrat venituri totale de 66,2 milioane de euro, în scădere cu 4,1% față ...
RCS & RDS își schimbă denumirea în Digi Romania. CEO: Abordăm o nouă etapă în traiectoria noastră
RCS & RDS își schimbă denumirea în Digi Romania. CEO: Abordăm o nouă etapă în traiectoria noastră
Începând din data de 15 mai 2024, RCS & RDS, unul dintre principalii furnizori de servicii convergente de comunicații ...