Juncker cere ‘mai multă solidaritate financiară’ faţă de ţările afectate de valul de refugiaţi

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut marţi statelor blocului comunitar 'mai multă solidaritate financiară' faţă de ţările europene afectate de valul masiv de refugiaţi veniţi din nordul Africii, transmite AFP.
Economica.net - mar, 21 apr. 2015, 17:52
Juncker cere 'mai multă solidaritate financiară' faţă de ţările afectate de valul de refugiaţi

‘Este nevoie de o mobilizare solidară în favoarea Italiei şi a Maltei’, a spus Juncker la Viena în timpul unei conferinţe de presă. ‘Este nevoie de mai multă solidaritate financiară faţă de ţările afectate’, a insistat el, subliniind că o ‘retorică compasională’ este insuficientă.

Totodată, şeful executivului comunitar a cerut Europei să ‘iniţieze o nouă abordare în ceea ce priveşte politica de dezvoltare’ a ţărilor sărace, pentru ca populaţia acestora să nu mai fie tentată să plece clandestin către Europa.

El a făcut aceste declaraţii alături de cancelarul austriac Werner Faymann, a cărui ţară a propus ca Organizaţia Naţiunilor Unite să creeze tabere masive de refugiaţi în Africa de Nord, unde cei care doresc să emigreze în Europa vor putea depune cereri de azil ce ar urma să fie ulterior analizate de statele europene.

Juncker a răspuns că ridicarea unor asemenea tabere este dificilă în general şi chiar imposibilă în cazul Libiei, ţara de unde pleacă cei mai mulţi refugiaţi către Europa

Europa se confruntă cu un val masiv de refugiaţi din ţările Africii şi Orientului Mijlociu, aceştia profitând de lipsa unei autorităţi statale în Libia pentru a se încerca să ajungă din această ţară pe continentul european traversând Marea Mediterană adesea la bordul unor ambarcaţiuni improvizate. O astfel de navă s-a scufundat în noaptea de sâmbătă spre duminică, provocând moartea a circa 800 de refugiaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...