Kanal D: întreruperea programului 10 minute. Antena 1 – amendă de 200.000 de lei, pentru depăşirea duratei de publicitate

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au sancţionat marţi Kanal D cu întreruperea emisiei pentru 10 minute - timp în care va fi difuzat doar textul sancţiunii CNA, în timp ce Antena 1 a primit amenda maximă de 200.000 de lei pentru depăşirea timpului legal de difuzare de publicitate.
Economica.net - mar, 02 feb. 2016, 10:37
Kanal D: întreruperea programului 10 minute. Antena 1 - amendă de 200.000 de lei, pentru depăşirea duratei de publicitate

Posturile tv au fost sancţionate pentru nerespectarea articolului 35 din Legea Audiovizualului şi anume: ‘(1) Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date. (2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul anunţurilor radiodifuzorului în legătură cu propriile sale programe şi cu produsele auxiliare derivate direct din acestea, al anunţurilor de sponsorizare şi al plasărilor de produse’.

Cele două măsuri au fost aprobate cu şase voturi ‘pentru’ şi două ‘împotrivă’, la propunerea Monicăi Gubernat. Şedinţa CNA de marţi a fost condusă de Radu Herjeu.

În cazul Kanal D, a fost aplicat articolul 95, punctul 1. a. din Legea Audiovizualului: ‘În cazul săvârşirii repetate a uneia dintre faptele prevăzute la art. 90 alin. (1) şi la art. 91 alin. (1), Consiliul poate decide aplicarea uneia dintre următoarele sancţiuni: a) obligarea radiodifuzorului de a difuza timp de 10 minute, între orele 19,00 şi 19,10, numai textul deciziei de sancţionare’.

Depăşirile timpului regulamentar de publicitate au fost măsurate în urma monitorizărilor din lunile noiembrie şi decembrie 2015.

Astfel, în noiembrie, Antena 1 a avut 126 de depăşiri, însemnând 6 ore, 1 minut şi 20 de secunde, iar Kanal D – 141 de depăşiri, cu un total de 4 ore, 48 de minute şi 24 de secunde.

În decembrie, Antena 1 a avut un total de 109 depăşiri cu un timp total de 4 ore, 13 minute şi 49 de secunde, iar Kanal D – 104 depăşiri, cu un total de 3 ore, 32 de minute şi 7 secunde.

‘Faptul că unele posturi încalcă legea înseamnă că fac rost de un venit în plus care influenţează negativ concurenţa. Veniturile (din publicitate – n.r.) sunt mult mai mari decât amenda maximă pe care o puteţi primi. Nu întâmplător doar aceste două posturi depăşesc’, a spus Lorand Turos, membru al CNA.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...