Kaplan: Ameninţarea cea mai mare pentru România – o Rusie slabă, nu una puternică

Analistul de politică externă Robert Kaplan consideră că pentru România ameninţarea cea mai mare nu o constituie o Rusie puternică, ci una slabă, precizând că acest lucru ar însemna 'agresiune şi haos', potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 23 mai 2016, 20:41
Kaplan: Ameninţarea cea mai mare pentru România - o Rusie slabă, nu una puternică

‘Viitorul Rusiei nu arată bine (…) dacă slăbirea economică continuă, iar Putin se va confrunta cu din ce în ce mai multe provocări pe plan intern. Ameninţarea cea mai mare pentru România nu este o Rusie puternică, ci o Rusie slabă, pentru că aceasta înseamnă agresiune, un nivel de haos. (…) Cu cât devine Rusia mai slabă, cu atât ea va încerca să destabilizeze alte regiuni, ca Moldova şi Ucraina, şi va deveni din ce în ce mai agresivă în zona baltică, în zona Mării Negre’, a declarat luni Kaplan, la Ateneul Român, în cadrul unei conferinţe.

El a amintit că, inclusiv din perspectiva României, lucrurile s-au schimbat pe plan internaţional faţă de situaţia de acum 20 de ani. Robert Kaplan a arătat că, la mijlocul anilor ’90, NATO era o alianţă foarte puternică, iar Uniunea Europeană era ‘dinamică şi lipsită de probleme’, pe când Rusia era ‘slabă şi haotică’.

‘Acum, dacă mergem înainte 20 de ani, în 2016, ce avem? Avem o situaţie foarte diferită. Rusia nu mai e slabă şi haotică, e condusă de cineva cu o viziune geopolitică foarte hotărâtă, (…) aceea că Rusia nu a fost invadată numai de Hitler şi Napoleon, dar şi de suedezi, de lituanieni, de polonezi. Prin urmare, Rusia are nevoie de o zonă-tampon, o zonă de influenţă în Europa centrală şi de est, un semn de întrebare şi asupra NATO’, a susţinut Kaplan.

Analistul american susţine, însă, că situaţia nu mai e aceeaşi cu cea din anii ’40, ‘România nu mai este prinsă între Hitler şi Stalin’.

‘Situaţia e mult mai ambiguă. Nu mai e atât de întunecată şi nu atât de lipsită de speranţă pe cât era, să spunem, în 1940, dar nici nu putem spune că v-aţi luat o vacanţă permanentă de la istorie, aşa cum au crezut oamenii în 1995. Cred că până la urmă ceea ce contează cel mai mult este abilitatea României de a-şi întări instituţiile într-un fel mai transparent, instituţii mai transparente şi mai puternice pentru ca locul să devină mai atractiv pentru investitorii străini, deoarece acest lucru întăreşte siguranţa naţională’, a afirmat Robert Kaplan.

În opinia acestuia, ‘ameninţarea Rusiei nu mai este aceea a tancurilor şi avioanelor de luptă, ci subversiunea’. Potrivit analistului american, Rusia va încerca să submineze ţări precum România prin operaţiuni ale serviciilor secrete, prin crimă organizată, prin cumpărarea media prin părţi terţe, elemente care ‘slăbesc legătura cu vestul şi cu tradiţia vestică a democraţiei seculare în Europa centrală şi de est’.

‘România ar trebui să-şi facă curaj, n-ar trebui să cadă într-un autoritarism precum Ungaria, nu este compromisă de instituţii slabe care sunt mult mai susceptibile să cadă pradă influenţelor ruseşti, precum s-a întâmplat în Bulgaria sau în Serbia. România, dată fiind regiunea în care se află, este destul de puternică’, a mai spus Kaplan.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...