Kovesi despre dosarul campaniei prezidenţiale 2009: Investigaţia – deschisă în 2015, atunci am primit sesizări

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, luni, că investigaţia în dosarul privind plăţile nelegale pentru campania prezidenţială din 2009 a început anul trecut, în urma unor 'sesizări', anunţă Agerpres.
Economica.net - lun, 26 sept. 2016, 20:35
Kovesi despre dosarul campaniei prezidenţiale 2009: Investigaţia - deschisă în 2015, atunci am primit sesizări

‘Este un dosar în care DNA a fost sesizat în cursul anului 2015. Investigaţia a început în anul 2015. Noi suntem ghidaţi în anchetele noastre sau stopaţi în anchetele noastre doar de termenele de prescripţie. Câtă vreme prescripţia nu a intervenit, ca procurori suntem obligaţi să investigăm orice faptă care ne este sesizată printr-o plângere sau printr-o sesizare depusă de o persoană fizică sau juridică. În acest caz, investigaţia a fost deschisă în 2015, atunci am primit sesizări, s-a început ancheta, s-au administrat câteva probe, după care s-a ajuns la această etapă’, a spus Kovesi, într-o emisiune la TVR 1.

Întrebată dacă fostul preşedinte Traian Băsescu are vreo calitate în acest dosar, şefa DNA a arătat că persoanele care au calităţi în acest dosar se regăsesc în comunicatul de presă emis cu privire la această speţă.

‘Am avut mai multe dosare privind finanţarea campaniilor electorale. (…) Aceste campanii electorale care s-au făcut, aceste finanţări ilegale ale campaniilor electorale care s-au făcut au vizat campanii electorale desfăşurate de mai multe partide. (…) Procurorii reţin doar acele fapte şi învinuiesc doar acele persoane faţă de care există probe. Noi lucrăm cu adevărul judiciar’, a adăugat Laura Codruţa Kovesi.

Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este urmărită penal, sub control judiciar, de DNA, într-un dosar în care este acuzată de instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al DNA, faptele au legătură cu plăţi nelegale pentru campania prezidenţială din anul 2009.

În acelaşi dosar, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de fostul ministru Elena Udrea, sub aspectul săvârşirii a cinci infracţiuni de spălare de bani; Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, şi Victor Tarhon, la data faptei preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, acuzat de luare de mită.

De asemenea, în această speţă sunt urmăriţi penal Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul, şi omul de afaceri Giovanni-Mario Francesco, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Procurorii anticorupţie spun că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârşirea unor infracţiuni şi care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campanie.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...