KPMG: TVA şi CAS sunt cele mai împovărătoare impozite din România

Taxa pe valoarea adăugată şi contribuţiile sociale sunt considerate cele mai împovărătoare impozite din România de către antreprenorii care au răspuns unui sondaj realizat de KPMG România.
Economica.net - mar, 11 mart. 2014, 13:45
KPMG: TVA şi CAS sunt cele mai împovărătoare impozite din România

‘Campioana tuturor taxelor este TVA (43% dintre cei chestionaţi afirmă că TVA este cel mai împovărător impozit – n.r), care este şi foarte mare, pe locul doi sunt contribuţiile sociale. România se află pe locul doi sau trei în Europa ca mărime a contribuţiilor sociale. Impozitul pe venit este pe locul trei (10%), dar la distanţă destul de mare, şi apoi accizele şi impozitele locale’, a declarat marţi Dragoş Doroş, director în cadrul KPMG România, într-un seminar pe teme de fiscalitate.

În ceea ce priveşte efectele pe care le-ar avea o serie de măsuri propuse de autorităţi, Dragoş Doroş susţine că o eventuală introducere a cotelor diferenţiate de impozitare a veniturilor (8% – 12% -16%) ar avea un efect negativ asupra încasărilor bugetare care nu ar putea fi acoperite nici din sumele colectate din acciza suplimentară pe carburanţi.

La rândul său, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, susţine că printr-o astfel de măsură eforturile sunt irosite într-o direcţie greşită şi pledează pentru micşorarea TVA şi CAS.

În acelaşi timp, Dragoş Anastasiu, CEO Eurolines, a spus că măsura propusă este ‘o aberaţie socialistă cu tentă electorală’.

În privinţa reducerii CAS cu cinci puncte procentuale, atât participanţii la studiu (79%), cât şi specialiştii prezenţi la seminar au declarat că ar fi o măsură bună şi foarte bună.

Ionuţ Dumitru susţine, chiar, că reducerea CAS ar trebui să fie pe prima poziţie a priorităţilor autorităţilor. Tot el admite, însă, că veniturile la buget ar scădea cu sume de ordinul miliardelor de lei, iar compensarea ar trebui să vină din lărgirea bazei de impozitare şi din taxarea celor 1,5 milioane de persoane care nu plătesc nimic.

Şi în ceea ce priveşte reducerea impozitului pe profitul reinvestit, opiniile celor chestionaţi în sondajul KPMG sunt net favorabile (88% consideră că măsura este bună sau foarte bună).

În schimb, impozitul pe clădirile speciale este considerat a avea un impact negativ şi foarte negativ de către 69% dintre participanţii la sondaj.

Referitor la rambursarea cu întârziere a TVA de către stat, 88% dintre cei chestionaţi susţin că ar cere dobânzi şi penalităţi statului, însă nimeni nu recurge la o astfel de soluţie, a mai spus Dragoş Doroş.

‘Nimeni nu cere penalităţi statului. Asta este o problemă foarte, foarte importantă şi foarte gravă de mentalitate’, susţine Doroş care a precizat că, în general, firmele preferă să păstreze o ‘relaţie bună’ cu autorităţile fiscale. ‘Relaţia aceasta bună duce, încet – încet, la degradarea până la insuportabil a relaţiei în sine dintre autoritate şi contribuabil ‘, a explicat Doroş.

În privinţa sistemului TVA la încasare, care a devenit opţional anul acesta, 42% dintre participanţii la sondaj susţin că au renunţat la sistem, iar 55% l-au păstrat.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...